Aud această întrebare legată de momentul potrivit pentru logodna tot mai des și mă amuz. Mă amuz pentru că dragostea nu cunoaște timp. Dragostea nu trebuie să fie supusă unor termene limită, unor deadline-uri ale demonstrațiilor sau unui check list. Dragostea vine din suflet și este pură… altfel nu cred că mai este dragoste.

Însă cu toate acestea, nu trebuie să ne depărtăm foarte mult de realitate și ne trebuie o doză sănătoasă de gândire rațională pentru a face pasul cel mare. De ce spun asta? Pentru că nu poți trăi o viață cu un om cu care nu ai nimic în comun. Nici nu trebuie să fiți 100% același om împărțit în două trupuri. Trebuie să fiți un întreg construit din doi oameni care se completează.

Iar această completare trebuie puțin analizată, așa că ai nevoie de ceva timp ca să vezi dacă ești capabil sau capabilă să renunți la anumite tabieturi pentru el sau pentru ea. Căci dragostea, în definitiv, nu este mereu lapte și miere și trebuie să înveți arta compromisului. Poate că sună prea matematic sau drastic pentru o poveste de iubire, dar a trăi cu un om toată viața înseamnă să înveți să-l accepți așa cum este. Dacă nu poți, nu cred că este cazul să faci pasul cel mare.

Fotografie realizată de Cătălin Cîmpan

Ne-am întâlnit un an, e cazul să ne logodim? Amuzantă întrebare. Ce înseamnă să te logodești? Înseamnă să spui da în fața lui, cel care stă în genunchi cu un inel scump în față? Înseamnă să treci prin neplăceri și momente de nirvana alături de el sau ea pentru lungă vreme și să vă simțiți deja logodiți chiar dacă nu te-a cerut oficial?

Ideea de logodnă este relativă și poate însemna o mulțime de lucruri pentru fiecare dintre noi. Pentru mine ideea de inel este irelevantă și nu mă atrage cu nimic. Este, însă, relevant, momentul continuu de evoluție a relației, pași pe care îi atingem cu timp și cu răbdare, luni în care ne cunoaștem și ne aflăm tabieturi noi și după patru ani. Cearta, momentul de după ceartă, discuțiile despre noi individual și cuplu, despre viitor.

Ne-am întâlnit un an, e cazul să ne logodim? Uneori merge rețeta asta. Există povești de dragoste care au fost atent calculate și atent bifate pe listă. Și au funcționat și funcționează în continuare. Pentru alți oameni, însă, un program de iubire și sentimente nu poate să ruleze nici măcar pentru cinci minute.

Fotografie realizată de Refresh Photography & Films

Așa cum spuneam la începutul articolului, nu trebuie să ne pierdem rațiunea total. 80% dintre oameni își doresc măcar un an de întâlniri, spațiu comun în care trăiesc, momente grele și momente frumoase pentru a se cunoaște. Abia apoi se simt în siguranță pentru a face pasul cel mare.

Nu există o rețetă a întâlnirilor înainte de logodna, dar nici nu trebuie să dăm pe foc, cum spune vorba românească. Este necesar să cunoști un om înainte de a-l lăsa să intre în viața ta. Este sănătos pentru amândoi, nu doar pentru unul dintre voi.

Chiar dacă se spune că dragostea este oarbă, un pas atât de important nu se face orbește și necesită multă atenție. Nu trebuie să te arunci cu capul înainte într-o căsătorie și în niciun caz nu trebuie să forțezi momentul de logodnă. Acesta trebuie să vină ca o surpriză plăcută și ca o continuitate a relației voastre. Nu trebuie să stai nervoasă zilnic pe ideea că nu te mai cere odată. Poate că uneori te-a cerut deja și nu ți-ai dat seama. Este foarte important să analizezi și acest aspect din relația voastră.

Fotografie realizată de Daniel Ene

Bărbații nu știu întotdeauna să-și exprime sentimentele și oricât am crede noi că se gândesc cu neliniște și fluturași în stomac la momentul în care or să ne ceară, adevărul este departe de fantezia noastră. Sunt emoționați și nu este un moment de exaltare pentru ei pentru că le este greu să se deschidă. De aceea este foarte important să fiți foarte atente… poate că v-a pus întrebarea asta în alt mod și voi nici nu i-ați dat importanță.

Revenind cu un răspuns la întrebarea din titlu: depinde de ceea ce simțiți. Iubirea și căsnicia nu se bifează, așa cum am zis mai sus. Aceste două stări se trăiesc și se savurează doar în cuplu, cu aromă de multă comunicare, asezonate cu fidelitate și suflete deschise.

Fotografie de copertă realizată de Silviu Popovici