Căsătoriile interculturale reprezintă mariajul dintre două persoane aparținând unor culturi diferite, unde dragostea nu cunoaște niciun fel de barieră.

De aceea este important de știut care sunt principalele provocări pe care viitorii miri de acest tip le pot întâmpina, precum și modalitățile ideale prin care pot cădea de acord asupra aspectelor legate de organizarea nunții, respectul față de cultura, religia, obiceiurile și tradițiile fiecăruia, dorințele și felul în care aceștia percep acest eveniment atât de important din viața lor.

Vă prezentăm mai jos principalele detalii pe care viitorii miri trebuie să le cunoască cu referire la cultura viitorului partener, beneficiile ședințelor de consiliere premaritală, cum se poate organiza o nuntă interculturală astfel încât să fie respectate mai multe tradiții și obiceiuri de proveniență diferită, dar și cum poate fi privită opțiunea organizării a două nunți sau a unei nunți de tip sequel în cazul unei căsătorii interculturale.

Căsătoriile interculturale. Aspectele pe care trebuie să le ia în calcul cei doi miri înainte de căsătorie

În urma deciziei de a se căsători, viitorii miri ar trebui să se familiarizeze cu detalii referitoare la cultura partenerilor, cu toate acestea fără a se impune sau a se simți datori să se convertească la tot ce ține de acest aspect.

Din dorința de a respecta tradițiile și obiceiurile amandurora, mirii pot organiza fie o nuntă care să cuprindă elemente din ambele culturi, fie o nuntă de tip sequel (sau două nunți), fiecare dintre acestea după cultura și datinile specifice ale celor doi soți.

Este important ca mirii să-și pună întrebări reciproce cu privire la felul în care se organizează căsătoriile interculturale în cele două culturi, felul în care sunt celebrate sărbătorile, care sunt acestea, cum văd împărțirea responsabilităților în familie și, cel mai important, să încerce să experimenteze împreună o parte dintre aceste obiceiuri.

Cheia reușitei unei căsnicii interculturale, care reprezintă practic cheia succesului oricărui tip de căsnicie, este dorința de a dezvolta împreună o identitate comună, astfel încât fiecare dintre cei doi parteneri să se simtă în largul său.

Totodată, este esențială discuția referitoare la diferențele religioase, la tipul de slujbă religioasă prin care va fi oficiată căsătoria între cei doi soți, la posibilitatea ca unul dintre aceștia să se convertească la religia celuilalt, etc, aspecte care sunt important de lămurit imediat ce s-a luat decizia căsătoriei.

Fotografie realizată de Adrian Moscaliuc

Beneficiile unor ședințe de consiliere premaritală

Cuplurile care provin din culturi diferite și care intenționează să se căsătorească pot apela și la sfaturile unui consilier premarital dacă simt că sunt copleșiți de diferențele culturale. Consilierea premaritală are rolul de a oferi cuplurilor diferite instrumente prin care să se poată pregăti pentru acest nou capitol din viațile lor și pentru a rezolva într-un mod eficient eventualele diferențe de opinie cauzate de apartenența la culturi diferite.

Practic, aceste ședințe pot să-i îndrepte pe viitorii miri către un proces de reflecție, scopul fiind acela de a dezvolta pe parcurs o relație stabilă și puternică.

În cadrul unor ședințe de consiliere premaritală, partenerii vor avea ocazia să-și perfecționeze cunoștințele reciproc, să-și identifice eventualele probleme și să poată aborda mai ușor anumite situații care îi pun în dificultate înaintea nunții.

Căsătoriile interculturale. Ponturi pentru o organizare mai bună

Prima etapă de luat în calcul la căsătoriile interculturale este reprezentată de alegerea tipului de nuntă care va avea loc. Indiferent că vorbim despre o singură nuntă (cu o ceremonie religioasă de un anumit tip și o petrecere ulterioară în care să fie integrate mai multe obiceiuri provenite din cele două culturi diferite), ori despre două nunți (cu una sau două ceremonii religioase diferite și două petreceri de nuntă), este important ca partenerii să cadă de acord asupra formei finale a nunții și ulterior să dea curs planificării acesteia.

După ce au fost stabilite formatul, datele, locațiile, aspectele cu privire la costuri, ar fi indicat ca ambii miri să aloce suficientă importanță detaliilor care conturează diferențele dintre cele două culturi: ritualuri, feluri de mâncare, muzică, etc. Se poate comunica deschis cu membrii ambelor familii, urmând ca la final mirii să ia decizii fără să-și neglijeze propriile dorințe.

În apropierea nunții, este indicat ca fiecare dintre cei doi miri să-și informeze membrii familiei cu privire la obiceiurile și tradițiile celuilalt, deoarece anumite aspecte și tipuri de comportamente considerate normale într-o cultură pot fi interpretate ca fiind ofensatoare într-o altă cultură, iar nunta este momentul cel mai puțin potrivit pentru astfel de întâmplări.

Dacă în ziua nunții vor exista anumite elemente mai puțin obișnuite unora dintre invitați, este bine să fie oferite câteva explicații sau o scurtă prezentare cu privire la ceea ce urmează să se întâmple. De exemplu, nu sunt mulți cei care știu că, în cultura hispanică, mirii sunt înfășurați cu un lasso (panglică împodobită cu flori) după ce și-au rostit jurămintele.

Alte exemple de obiceiuri din diferite culturi, practicate în căsătoriile interculturale:

– în Mauritania, miresele trebuie să ia în greutate înaintea nunții, pentru că acest lucru simbolizează bogăția

– în Congo, ceremonia de căsătorie este tratată cu maximă seriozitate, astfel încât până și un zâmbet poate fi interpretat greșit

– în Scoția există credința că murdărirea miresei (înainte ca aceasta să îmbrace rochia de nuntă) o va proteja de spiritele rele

– în Coreea de Sud mirele este lovit peste picioare cu un pește mort, obicei practicat chiar în timpul nunții

– în anumite provincii din China este considerat că miresele care plâng înaintea nunții vor pune capăt astfel tuturor ghinioanelor.

Organizarea a două nunți sau nunta de tip sequel

Denumirea de „sequel wedding” este folosită, în special în ultima decadă, pentru a caracteriza o nuntă cu două petreceri separate, organizate în locuri diferite și eventual una dintre acestea cu o capacitate mai restrânsă în ceea ce privește numărul de participanți.

Indiferent de cum vor alege să denumească nunta lor și de amploarea fiecărui eveniment în parte, mirii trebuie să alcătuiască, în primă fază, o listă cu numărul de invitați pentru fiecare dintre cele două petreceri.

Totodată, este necesar ca aceștia să stabilească bugetul pentru cele două evenimente și restaurantele, urmând ca ulterior să contureze tematicile, tradițiile și obiceiurile care vor fi integrate în fiecare dintre cele două nunți, ținutele mirilor și o eventuală etichetă de ținută a invitaților, onorând astfel toate datinile pe care le-au stabilit anterior.

Ce părere ai despre căsătoriile interculturale? Ai luat parte până acum la o astfel de ceremonie? Lasă-ne răspunsul în comentarii.