Atunci când te pregătești să-ți planifici nunta pas cu pas, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare este legat și de perioadele în care nu se organizează nunți în 2022.

Slujbele religioase de nuntă nu se oficializează în anumite zile de sărbătoare și în zilele de post, iar dacă te numeri printre miresele care vor să-și facă nunta în 2022 și care doresc să respecte aceste reguli sau preotul tău ți-a comunicat că nu există excepții de la aceste rânduiri bisericești, cel mai important punct de plecare în organizarea nunții tale este un calendar al zilelor în care nu se fac nunți.

Unul dintre motivele pentru care nu se organizează nunți în 2022 este și faptul că zilele de post implică atât postire sufletească, cât și trupească, abstinență care are ca rol pregătirea viitorilor miri pentru primirea Sfintei Împărtășanii. Mai mult, se presupune că fiecare slujbă religioasă de nuntă este urmată de o petrecere, care nu poate implica întotdeauna numai mâncare de post sau o atmosferă mai sobră, care caracterizează postul (fără consum de alcool, fără muzică tare și dans, etc).

În România, există o credință populară conform căreia nu este indicat să se facă nunți în luna mai, pentru că aduce ghinion și legătura dintre cei doi miri s-ar putea destrăma mai repede. Există cupluri care se feresc inclusiv să organizeze cununia civilă în această lună. În cele mai multe dintre cazuri, preoții contrazic această presupunere și explică faptul că nunțile pot fi organizate, atât timp cât calendarul bisericesc permite acest lucru.

Iată așadar când nu se fac nunți în 2022: 

În linii generale, trebuie să ții cont că indiferent de an, nu se organizează cununii religioase în niciuna dintre zilele de post din timpul anului, respectiv în niciuna dintre zilele Praznicelor Împărătești și în ajunul acestor sărbători.

Prin urmare, nu se pot organiza nunți în 2022 în următoarele zile:

  • 1 și 2 februarie (Întâmpinarea Domnului)
  • 1 iunie – 2 iunie (Înălțarea Domnului)
  • 11 iunie – 13 iunie (Rusaliile)
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului)
  • 13 și 14 septembrie (Înălţarea Sfintei Cruci)
  • În perioada de după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti și până la a doua a duminică după Paști (01 martie – 02 mai)
  • În postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20 iunie – 28 iunie)
  • În postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august)
  • În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie)
  • În perioada de la Crăciun și până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie)

Ce înseamnă dezlegarea pentru nuntă și care sunt momentele în care se pot face excepții

În unele cazuri, atunci când situația o impune și mirii au un motiv bine întemeiat, se pot face excepții. Dezlegările pentru nunți în 2022 semnifică practic permisiunea primită de un cuplu de a face această slujbă chiar și într-o zi de post.

Dezlegările pentru nunta în post se pot da de către un înalt ierarh, iar regula spune că motivul pentru care mirii ar putea solicita acest lucru trebuie să fie unul cât se poate de serios, precum mutarea din țară.

Alte sfaturi pe care să le iei în considerare pentru nunți în 2022:

  • nu uita să-ți întrebi preotul dacă în data aleasă de tine se organizează cununii religioase;
  • nu semna contractul pentru locația petrecerii de nuntă până nu ai stabilit că slujba ta religioasă poate avea loc în ziua respectivă (dacă, în mod evident, îți vei dori să aibă loc în aceeași zi);
  • nu semna contractele cu alți furnizori de servicii pentru nunta ta, stabilind o dată pe care nu ai verificat-o anterior;
  • în cazul în care trebuie să-ți amâni nunta, urmează din nou același proces de verificare a datelor în care se pot organiza cununii religioase.

Aveai în plan să te căsătorești într-una din zilele în care nu se faci nunți în 2022?