Pe lângă bucuria de a-ți purta proaspătul soț de mână în prima călătorie de după nuntă, există totuși un mic obstacol: bugetul lunii de miere.

Luna de miere este văzută de mulți miri și mirese ca plecarea pe care au așteptat-o întodeauna. Și pe de-o parte trebuie să înțelegem și de ce: este prima voastră călătorie împreună ca soț și soție. Poate că pentru unii dintre voi nu reprezintă nimic interesant, dar este păcat să nu recunoaștem că luna de miere ca proaspăt căsătoriți ține mai mult de simbolistică și de sentimentul de „nou” pe care îl aveți amândoi.

De foarte puține ori este așa cum vă doreați voi, dar cred că cel mai important dintre toate este să vă simțiți bine împreună oriunde ați merge. Și pentru că nu putem să ocolim această situație a bugetului prevăzut pentru luna de miere, am scris acest articol. 😇

13 sfaturi legate de bugetul lunii de miere

1. Stabilește un plan bine gândit

Chiar dacă vorbim despre o lună de miere care înseamnă relaxare și nou, haideți să ne păstrăm picioarele pe pământ și să ne gândim totuși că plecăm către o destinație nouă. Asta înseamnă că avem nevoie de ceva planificare anterioară dacă vrem să nu cheltuim bani fără rost și dacă vrem să nu rămânem cu prea multă lună de miere la finalul banilor.

Un sfat foarte bun ar fi acest plan de buget care se face înainte de plecarea efectivă în luna de miere:

Stabiliți durata lunii de miere (de cele mai multe ori, o lună de miere durează cam 7 zile și 6 nopți ca să simți că ai călătorit într-un loc nou și să ai timp să te relaxezi și în același timp să vizitezi atracțiile turistice).
Stabiliți hotelul la care doriți să mergeți (poate să fie hotel, pensiune sau chiar gazdă prin Airbnb – multe cupluri pun mai mult accent pe experiența călătoriei și nu pe locul în care vor sta). Singurul lucru pe care trebuie să-l luați în calcul este calitatea locației pentru că nu vreți să vă petreceți cele mai frumoase 7 zile ca proaspăt căsătoriți într-un hotel neprietenos și care nu oferă nici măcar cerințele decente ale unei șederi.
• Puneți pe hârtie biletele de avion sau consumul de combustibil dacă mergeți cu mașina. În toată această emoție multe cupluri uită că trebuie să pună la socoteală și acest mic detaliu.
Mijlocul de transport în comun: ia în calcul un buget alocat pentru aceste lucruri și mai ales, stabiliți dacă va fi nevoie de mijloc de transport în comun în locul în care veți merge. Un detaliu atât de mic care va lăsa o gaură în buzunar destul de semnificativă.
Răsfățul: mergi într-un hotel care nu are masaj și SPA incluse, dar ți le dorești? Pune pe hârtie. Vrei să te plimbi cu vaporul la apus sau să vezi răsăritul dintr-o bărcuță cochetă, împreună cu proaspătul tău soț? Și asta costă și trebuie s-o incluzi în calcule.
Suvenir: stabilește un buget fix pentru suveniruri și încearcă să nu-l depășești. Tentațiile sunt mari, dar gândește-te că multe dintre lucrurile pe care le cumpărăm drept suvenir sunt expuse la suprapreț. Dacă într-adevăr vezi ceva ce merită banii și știi că este un obiect pe care merită să-l cumperi, atunci poți depăși bugetul.

Fotografie realizată de IDBrothers

2. Prioritățile care modifică bugetul

După ce ai stabilit un plan de buget al lunii de miere, un buget pe care amândoi îl considerați mai mult decât corect, acum urmează să-l modificați.

Te vei întreba, de ce atâta bătaie de cap din prima dacă trebuie să-l modific? Pentru că planul inițial este unul bine stabilit pentru absolut toate lucrurile pe care ți le dorești de la luna ta de miere. Însă, la o a doua analiză a planului îți vei da seama care sunt prioritățile tale.

Vrei mai mult răsfăț? Vrei mai mult SPA și masaj? Amândoi aveți nevoie de o lună de miere relaxantă? Atunci vei tăia din obiective turistice și vei pune bani la masaj și SPA.

Dacă, din contră, îți trebuie un masaj bun de început și apoi vă luați rucsacele în spate să explorați locul, tăiați de la răsfăț și puneți la călătorii și obiective turistice.

3. Agenția de turism – alegerea cea mai bună

Stresul vostru, sau mai bine zis bătaia de cap, s-a acumulat cât timp ați făcut planul de buget, dar asta nu o poate face nimeni altcineva pentru voi căci sunteți singurii care știți ce vă doriți. În schimb, locația și hotelul, poate chiar și biletele de avion (dacă optați pentru avion) pot fi bătaia de cap a unei agenții de turism în care aveți încredere.

Nu aveți cum să săpați internetul după toate ofertele disponibile, așa că o agenție de turism vă va ajuta în această situație.

Fotografie realizată de Andrei Branea

4. Alege în afara sezonului

Cred că explicația este de la sine înțeleasă: prețurile vor fi mai mici, iar satisfacția la fel de mare. Atenție: asta nu înseamnă că tu trebuie să-ți faci nunta în afara verii. Trebuie doar să alegi o perioadă în care luna ta de miere să se desfășoare în afara sezonului.

5. Alege locația din timp

Cu cât mai din timp alegi locația, cu atât mai mult vei găsi oferte mai ieftine și prețuri care să nu-ți golească buzunarul. Să ne amintim totuși că ne alegem o destinație de vacanță pe care o numim luna de miere. Așa că trebuie să ne păstrăm rațiunea trează, chiar dacă suntem copleșiți de emoția semnificației.

6. Planifică luna de miere împreună cu nunta

Pentru a putea să organizezi banii cu mai multă înțelepciune și pentru a putea să pui la punct detaliile în funcție de ceea ce-ți dorești și de ce buget ai, cel mai bine ar fi ca evenimentul în sine și luna de miere să fie gândite simultan.

7. Cheltuieli extra? Cu siguranță!

Așa cum ți-am spus și la primul punct care a marcat primul sfat legat de bugetul lunii de miere, un detaliu pe care aproape niciunul dintre cei doi îndrăgostiți nu-l iau în seamă este că vor exista și cheltuieli pe care nu le-au planificat.

Important este ca în aceste situații să nu te panichezi inutil și să te gândești foarte bine dacă este justificat să faci cheltuiala respectivă. Oricum ar fi, atunci când stabilești bugetul, nu merge cu banii fix pe fix, ci mai adaugați niște bani tocmai pentru genul acesta de cheltuieli care vin fără să anunțe.

Fotografie realizată de Răzvan Dale

8. Asigurarea de călătorie. Știai de ea?

Asigurarea de călătorie este un alt detaliu pe care mulți oameni, în general, îl ignoră. Nu se întâmplă numai atunci când pleci în luna de miere și ești învăluit de bucuria primului concediu împreună ca soț și soție, ci pur și simplu nu ai habar că există.

Chiar dacă este un scenariu pe care nimeni nu-și dorește să-l proiecteze, imaginează-ți ce s-ar întâmpla cu tine, fără asigurare de călătorie, dacă ar trebui să mergi într-un spital de peste hotare.

Ia în calcul și această situație data viitoare când plecați în concediu, dar mai ales… dacă urmați să vă căsătoriți și vă plănuiți deja luna de miere. Este foarte important ca aceasta să rămână o amintire dulce și frumoasă.

9. Societatea nu contează, ci voi!

Ce legătură are asta cu bugetul lunii de miere, te vei întreba. Și am să-ți spun că societatea influențează foarte mult modul în care ne cheltuim banii. Pentru că ne dorim, fără să ne dăm seama, ceva ce au și ceilalți fiindcă nu putem fi mai prejos.

Cred că asta este una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem. Dacă vrei o petrecere de nuntă mare și o lună de miere pe măsură, iar bugetul îți permite și tu crezi cu tot sufletul în acestea, de ce nu?

Însă dacă bugetul nu-ți permite o nuntă mare, dar nici nu ești adeptul, de ce să pui pe lista și o lună de miere care să te pună pe tapet când nu este genul tău? Pozele de pe rețelele de socializare nu contează… luna de miere este pentru voi doi și pentru liniștea voastră spirituală și intelectuală. 😉

Fotografie realizată de Ionuț Fechete

10. Citește cu atenție ofertele!

Știm că oferta este atunci când primim mai multe la un preț mai mic. Dar există o mulțime de strategii de marketing care te vor face să plătești tot atât, fără să realizezi. Nu trebuie să urmăm cursuri de marketing înainte să citim o broșură, ci trebuie să fim atenți la nevoile noastre: dacă un all-inclusive este bun ca preț, dar ți se pare inutil să dai și banii ăștia pentru niște lucruri pe care știi că nu le vei folosi, atunci poți căuta oferte în alte locuri.

De asemenea, ai grijă ca ofertele să specifice absolut toate taxele pe care le vei plăti pentru că nu puțini proaspăt însurăței s-au găsit în situația în care odată ajunși la hotel au trebuit să plătească taxe adiționale care nu au fost specificate în ofertă.

11. Flexibilitatea bate fixurile și se simte la bani

Noi femeile ne dorim de mici să avem nunta perfectă. Ne dorim rochie cu o anume croială, un tort cu anume etaje și aromă, salonul perfect, iar luna de miere trebuie să fie în acel loc la care am visat toată copilăria.

Numai că odată ce crești îți dai seama că lucrurile rar se întâmplă cum ai visat în copilărie, așa că trebuie să te arăți puțin mai flexibilă. Dacă bugetul tău nu poate să îndeplinească destinațiile la care visai cu ochii deschiși imaginându-te proaspăt căsătorită, nu este cazul să disperi. Lucrurile au mai evoluat și există o mulțime de locuri care pot fi cunoscute, iar bugetul tău nu o va lua razna.

Fotografie realizată de Gartner Studio

12. Evită weekend-urile!

Așa cum probabil ai văzut și în România, atunci când faci rezervare pentru weekend, plătești ceva mai mult decât pentru o rezervare pe care o faci pentru cele cinci zile lucrătoare din săptămână.

Din nou, sfatul meu este să fiți flexibili și să vă încadrați luna de miere într-un interval de timp de luni până joi. Dacă vrei neapărat mai mult timp și îți dorești și din weekend, alege totuși doar douză zile din weekend pentru că peste hotare ziua de vineri se va plăti la preț de weekend.

13. Rata de schimb valutar contează

Și în final vin cu ultimul sfat care, sper eu, te va ajuta să ai o lună de miere fericită, dulce și fără bătăi de cap: ai grijă să alegi un loc în care rata de schimb valutar să nu fie imensă. De asemenea, odată ajunși la o casă de schimb valutar de peste hotare aveți mare grijă la sumele primite și date astfel încât să nu fiți păcăliți.

***

Poate că unele dintre cele 13 sfaturi par niște detalii nesemnificative, însă dacă le pui pe toate pe hârtie și faci un plan, așa cum am discutat la începutul acestui articol, mai mult ca sigur finanțele tale nu vor avea de suferit și atunci când te întorci din concediul cel mai frumos din viața ta, nu vei avea de suferit din punct de vedere financiar.

Distracție frumoasă! 💖

Fotografie de copertă realizată de Sorin Pantiș