Inelele de logodnă cu diamant sunt considerate clasice și sunt printre cele mai căutate modele de către domnii care se pregătesc să-și ceară iubitele în căsătorie, însă în mod evident, celebrul diamant nu este singura opțiune.

Dacă ai văzut un model de inel de logodnă care are o piatră diferită, dar care însă arată spectaculos sau dacă sunteți genul de cuplu care iese din tiparele obișnuite, ți-am pregătit mai jos o serie de variante care pot înlocui cu succes clasicul diamant de pe inelele de logodnă.

Alegerea unui inel de logodnă cu o altă piatră poate avea multe argumente pro, începând de la prețurile mult mai scăzute (diamantele sunt cele mai scumpe pietre prețioase de pe piața bijuteriilor) și până la faptul că va arăta diferit pe deget, iată care sunt alternativele de pietre prețioase, dacă nu vrei să cumperi un inel de logodnă cu diamant:

Moissanite – devenită în ultimii ani una dintre cele mai populare variante de înlocuitor al faimosului diamant, această piatră este una creată în laborator și are un aspect aproape identic cu diamantul cât și o duritate asemănătoare. Pentru că are o culoare transparentă, moissanite-ul este foarte versatil și poate fi purtat la orice ținută, exact ca și diamantul. Bineînteles, prețul pentru achiziționarea acestor pietre este mult mai scăzut.

Safir – o piatră prețioasă deosebit de elegantă și întâlnită și printre preferințele multor capete încoronate, safirul este printre cele mai rezistente după diamante (duritate 9 pe scara Mohs). Când alegi un safir pentru inelele de logodnă, este indicat să aloci mai multă atenție felului în care strălucește deoarece pietrele de acest tip care sunt tratate își pierd din strălucire.

Ametist – în nuanțe superbe de violet, această nestemată este potrivită mireselor mai neconvenționale și face parte din categoria pietrelor mai accesibile. Chiar dacă este foarte frumos, ametistul nu este însă și la fel de dur precum alte pietre (duritate 7 pe scara Mohs), astfel nu este recomandat pentru uzura zilnică, fiind o piatră mai delicată, are șanse să se deterioreze rapid.

Rubin – într-o culoare vibrantă (roșu puternic), rubinul este una dintre variantele de pietre prețioase considerate clasice pentru inelele de logodnă și face un contrast frumos indiferent de culoarea metalului cu care este asociat. Această nestemată are o duritate mare, de 9 pe scara Mohs, ceea ce îl face să reziste aproape perfect de-a lungul timpului. Cu toate acestea, rubinele au un preț mai ridicat comparativ cu alte pietre prețioase.

Smarald – o nestemată într-o culoare pretențioasă, dar foarte elegantă (verde închis), poate fi destinată viitoarelor mirese care au un stil vestimentar mai distins sau care adoră această nuanță de verde. Un inel de logodnă cu smarald iese puternic în evidență, neavând nicio șansă ca să treacă neobservat. Smaraldul are o duritate de 7,5 pe scara Mohs, prin urmare este posibil ca odată cu trecerea timpului să aibă nevoie de o nouă lustruire.

Aquamarin – o altă variantă de piatră potrivită pentru inelele de logodnă, de o eleganță aparte și într-o nuanță boemă. Aquamarinul nu este atât de rezistent (are o duritate de 7,5 – 8), putând fi zgâriat dacă stă împreună cu alte bijuterii și ulterior să necesite o lustruire suplimentară. O alegere inspirată este aquamarinul natural, care nu a fost tratat chimic, pentru că deși este mai scump, are o frumusețe aparte.

Turcoaz – potrivit în special viitoarelor mirese care adoră marea, oceanul sau care au o legătură specială cu natura, turcoazul este o piatră mată, cu un aspect mult mai natural, care însă nu are o duritate prea avantajoasă (pietrele de turcoaz pot avea note între 5-7 pe scara Mohs).

Opal – o piatră mai puțin potrivită celor care preferă un stil classic pentru inelele de logodnă, însă în nuanțe superbe care includ o gamă variată de culori, opalul este mai sensibil decât alte pietre folosite pentru decorarea bijuteriilor. Această piatră se poate zgâria destul de ușor, se poate crăpa și își poate modifica nuanța, dar aspectul său ieșit din comun este principalul motiv pentru care se regăsește montat inclusiv pe inelele de logodnă.

Perle – potrivite atât pentru un stil foarte elegant, cât și pentru unul boem, perlele se numără de asemenea printre opțiunile de decor ale unei bijuterii de logodnă, însă au cea mai scăzută duritate dintre toate pietrele prețioase prezentate mai sus. Un inel de logodnă cu perle trebuie îngrijit sau eventual purtat ocazional, deoarece perla este formată din carbonat de calciu și are o duritate între 2,5 și până la 4,5 pe scara Mohs, deteriorându-se mult mai repede.

Sfaturi utile pentru cei care vor sa aleagă o piatră prețioasă pentru inelele de logodnă

Alege o piatră prețioasă rezistentă. Ia în considerare că niciuna dintre acestea nu are durabilitatea diamantului și că unele dintre pietrele prețioase sau semiprețioase nu sunt potrivite pentru o utilizare zilnică.  Prin urmare, discută cu bijutierul acest aspect sau cercetează riguros acest subiect.

  • Ține cont și de culoarea pietrei pe care o vei alege. Diamantul are avantajul de a se potrivi la orice, pe când alte pietre pot să nu se potrivească în anumite contexte sau anumitor stiluri. Asigură-te că este o culoare îndrăgită de viitoarea mireasă.
  • Ia în considerare că piața pietrelor prețioase colorate nu este atât de intens dezvoltată precum cea a diamantelor, prin urmare e bine să achiziționezi un astfel de inel de logodnă numai din surse sigure, de la bijutieri cu renume sau cu mai multe recomandări.

Tu ce material vezi potrivit pentru inelele de logodnă? Lasă-ne părerea ta în come