În ziua nunții, toți invitații sunt cu ochii pe rochia miresei, însă asta nu înseamnă că mirele nu trebuie să poarte o ținută specială, prin care să se deosebească de ceilalți (naș, cavaleri de onoare și invitați) și care, pe lângă atributele importante de funcționalitate să le bifeze și pe cele de ordin estetic.

O ținută poate fi scoasă din anonimat prin accesorii, așa că după ce ai ales costumul de mire, e momentul să alegi piesele care îți vor completa look-ul.

12 accesorii tinuta mire recomandate

Vesta

Vesta nu este imperios necesară, însă este aleasă frecvent deoarece completează imaginea de elegantă și de ținută festivă, mai ales dacă sacoul este dat jos. Dacă alegi să porți vesta, este de preferat ca aceasta să fie asortată cu cravata sau papionul.

Dacă alegi frac sau smocking, poți renunța la vestă în favoarea unui brâu asortat cu papionul.

Fotografie realizată de Claudiu Vereș

Cravată, papion sau lavalieră?

Cele mai importante accesorii ale mirelui sunt cravata, papionul sau lavaliera, depinde ce dorește să aleagă, în funcție de costum, de personalitate, dar și în funcție de tematică nunții.

Acestea trebuie achiziționate doar după ce ai ales costumul și pantofii.

De exemplu, dacă ai un costum negru, papionul trebuie să aibă aceeași culoare, dar e bine să eviți să le achiziționezi împreună. E ideal să existe puțină variație la nivelul texturii sau al imprimeurilor, deoarece denotă rafinament, pe când o ținută în care toate piesele par identice este plictisitoare.

Papionul

Papionul este accesoriul-cheie pentru orice ținută de ceremonie, deoarece conferă eleganță și distincție chiar și unui costum simplu.

Deși pare foarte formal, poate fi transformat într-un accesoriu jovial prin culorile și texturile alese.

Din punct de vedere al formei papionului, ai de ales între trei opțiuni: papionul clasic, papionul diamant și papionul fluture. Poți alege între papionul self tied – cel clasic, pe care îl legi singur, și cel pre-tied ce presupune doar reglarea dimensiunii, papionul fiind deja aranjat în forma sa finală.

Fotografie realizată de Jadoris Photography

Lavaliera

Dacă ești mai nonconformist și nu dorești nici clasica cravată și nici papion, poți alege o variantă mai modernă – lavaliera. Această este o cravată mai scurtă și mai lată care se poartă pe sub vestă, niciodată fără.

Cravata

Pentru aceia care consideră papionul prea formal pentru stilul lor și pentru atmosfera evenimentului, cravata este o alternativă simplu de integrat în ținută. Nodul cravatei trebuie să fie în armonie cu gulerul cămășii și trebuie să acopere perfect spațiul dintre colțurile gulerului, la fel ca și primul nasture de pe guler.

Cravata este alegerea perfectă pentru un costum simplu și elegant, pe când papionul se potrivește unui frac sau unui smocking.

Fotografie realizată de Anghel Brothers

Acul de cravată

Acul de cravată este o bijuterie destinată exclusiv bărbaților, care înfrumusețează cravata și contribuie la aspectul de eleganță al mirelui.

Este esențial ca materialul din care este confecționat să fie de cea mai bună calitate și să se asorteze cu butonii, alte două accesorii importante.

Butonii

Sunt cele mai elegante accesorii ale unui bărbat, fiind obligatorii la ținutele de ceremonie. Simpli sau cu decorațiuni, butonii trebuie să păstreze un aer discret, prețios și rafinat, exprimând distincția. Este foarte important că butonii să fie asortați cu acul de cravată, dar și cu nasturii cămășii.

Este însă important de știut că pe lângă dimensiunea estetică, butonii au și un rol funcțional. Ei fixează manșeta în interiorul mânecii sacoului.

Bretelele

Bretelele au de multe ori rol practic deoarece mențin pantalonii într-o poziție fixă, astfel vei putea dansa si mișca în voie fără a te preocupa de aranjarea pantalonilor, mai ales în momentul în care ți se fac fotografii.

Totodată, bretelele sunt un accesoriu deosebit, având rol decorativ.

Fotografie realizată de Light Veils

Batista

Batista este unul dintre elementele prin care îți poți exprima imaginația. Te poți juca cu texturi, culori și imprimeuri, poți alege batiste uni, dar și batiste îndrăznețe cu pattern-uri în culori vibrante cu condiția să nu optezi pentru un imprimeu care este identic cu cel al altor piese din ținută.

Poți merge și pe o culoare clasică cum ar fi alb sau negru și în acest caz ar fi indicat să alegi un material de calitate cum ar fi mătasea naturală.

Brâul

Brâul poate fi considerat atât un element tradițional, cât și unul modern. Deși este inspirat din portul popular, brâul este elementul vestimentar specific smoking-ului și fracului și crează impresia unei siluete alungite printr-o linie mai lungă a picioarelor.

Există atât modele care se înfășoară de mai multe ori în jurul taliei cât și brâuri gata făcute, ajustabile, trebuie doar să alegi modelul care ți se potrivește.

Cureaua

Dacă nu vei purta brâu, atunci cureaua este un element obligatoriu. Ea trebuie să fie elegantă și ideal ar fi să se asorteze cu pantofii.

Ceasul

Un ceas elegant poate completă ținuta mirelui, însă este optional. Trebuie să alegi un ceas elegant în ton cu rafinamentul ținutei, însă trebuie să fie în același timp și discret.

Fotografie realizată de Nicolae Boca

***

Oricare ar fi alegerea ta dintre cele 12 sugestii prezentate mai sus pentru accesorii tinuta mire te vor diferenția de ceilalți invitați și vor crea o impresie pozitivă de neuitat.

Fotografie de copertă realizată de Andrei Cotarcea