Nunta aduce cu ea și unele modificări în viața celor care aleg să-și unească destinele pentru totdeauna, printre care și schimbarea numelui dupa casatorie.
Odată cu trecerea cununiei civile apar câteva schimbări de care cei doi tineri căsătoriți trebuie să țină cont. Noul nume de familie va presupune și o nouă carte de identitate, iar solicitarea unui astfel de act implică un proces ce trebuie urmărit cu atenție.
Pentru a solicita o cerere de schimbare a numelui sau a prenumelui, este nevoie de un motiv temeinic care să însoțească dorința de a recurge la această procedură. Printre motivele care se regăsesc în cazul solicitantului se numără mai ales schimbarea numelui de familie, ca urmare a încheierii căsătoriei între două persoane.
Este alegerea fiecărui cetățean de a se căsători și, prin urmare, de a-și schimba numele pe parcursul vieții. Solicitarea unei astfel de cereri pe cale administrativă nu este obligatorie. Poți opta sau nu pentru numele de familie dobândit la naștere de către cel/cea cu care te-ai căsătorit. În cazul în care se exprimă dorința de a face o transformare de nume odată cu căsătoria procedura implică o cerere din partea solicitantului.
În cele ce urmează, vei afla tot ceea ce trebuie să faci atunci când optezi pentru trecerea la numele de familie al celui cu care te-ai căsătorit.
Informații despre schimbarea numelui dupa casatorie
Procesul de schimbare al numelui presupune completarea unui dosar cu următoarele acte necesare:
- o cerere tip de la Serviciul de Stare Civilă din zona în care ai domiciliul;
- cartea de identitate și de alegător (dacă există);
- certificatul de căsătorie, în copie și original;
- certificatul de naștere, în copie și original;
- certificatele de naștere ale copiilor mai mici de 14 ani, în copie și original, acolo unde este cazul;
- documentul care face dovada domiciliului (dacă cei doi căsătoriți nu îl au în proprietate personală, atunci aceștia trebuie să fie însoțiți de proprietar pentru a completa declarația de luare în spațiu);
- chitanțele aferente taxelor (7 lei pentru eliberarea unei noi cărți de identitate).
Schimbarea numelui în urma căsătoriei rămâne doar o opțiune pe cale administrativă, ceea ce înseamnă că viitorii soți pot decide să își păstreze numele de dinaintea căsătoriei, să preia numele de familie al celuilalt sau, pur și simplu, să poarte numele de familie reunită.
Dacă ai spus deja „DA” în fața ofițerului de stare civilă și dorești să recurgi la această procedură, ar trebui să te grăbești și să depui toate actele necesare, pentru că, în caz contrar, poți primi o amendă pentru depășirea termenului în care se desfășoară protocolul, imediat după nuntă.
Solicitarea unui nou act de identitate ar trebui să aibă loc în termen de 15 zile de la data la care au avut loc schimbările în starea civilă a celor două persoane.
Mai mult decât atât, un element esențial în începerea noii vieți alături de cel cu care ai ales să te căsătorești este și semnătura. Ea nu ar trebui ignorată, întrucât și în cazul acesteia este nevoie de o modificare, odată cu schimbarea actului de identitate. Semnătura personală trebuie modificată în cazul în care conține în interiorul său numele de familie din trecut.
***
În cele din urmă, deși rămâne doar o opțiune, schimbarea numelui dupa casatorie reprezintă pentru cel de lângă tine o dovadă de iubire necondiționată.
Aceasta nu ține cont de nicio barieră în calea ei și este o dovadă de devotament până la capăt și de respect pentru totdeauna prin alegerea de a fi uniți cu adevărat, chiar și cu numele.