Un termen nou apărut, derivat din mult mai cunoscutul „honeymoon”, „earlymoon” definește o mini-vacanță a cuplului înainte de căsătorie.
Această escapadă are ca obiectiv principal reconectarea, petrecerea unui timp de calitate, eliminarea stresului care precedă un astfel de eveniment, tendința fiind îmbrățișată din ce în ce mai frecvent de către viitorii miri.
Dacă urmează să te căsătorești în perioada următoare și simți că o astfel de excursie împreună cu persoana iubită ar fi o adevărată binecuvântare, te invităm să citești mai multe amănunte despre ce înseamnă și cum poate fi organizat un earlymoon 🙂
Cum poate fi definit earlymoon și cât ar trebui să dureze?
Planificarea unei nunți poate deveni copleșitoare și consumatoare de energie, mai ales în ceea ce-i privește pe cei doi viitori miri și mai ales dacă aceștia nu au apelat la un organizator de evenimente.
Din aceste motive, earlymoon este privit drept o „evadare” înainte de nuntă, drept o ocazie ce le permite celor doi îndrăgostiți să-și reorienteze atenția pe relație și pe timpul valoros petrecut împreună.
În general, aceste călătorii sunt programate să aibă loc fie cu doar câteva săptămâni înaintea nunții, fie chiar și cu luni înainte. Nu există o regulă referitoare la perioada potrivită pentru un earlymoon, însă este important să nu lăsați stresul organizării evenimentului să vă copleșească, înainte să acționați.
Ca și durată, un earlymoon este în general perceput drept o vacanță mai scurtă comparativ cu luna de miere, atât din considerente de timp, cât și, în unele cazuri, din considerente financiare, deoarece nunta presupune alocarea unor resurse materiale substanțiale.
Un earlymoon poate fi asociat cu un city break, cu o minivacanță de câteva zile, așadar, nu necesită o planificare atât de riguroasă precum luna de miere.
Motive pentru o vacanță de tip earlymoon
Printre beneficiile pe care o astfel de escapadă le poate aduce viitorilor miri se numără:
- aduce o pauză emoțională, permite reîncărcarea mentală și eliberarea tensiunii, mai ales într-o perioadă atât de aglomerată precum cea a organizării unui eveniment de mare însemnătate.
- poate consolida relația dintre cei doi îndrăgostiți, mai ales dacă în ultima perioadă, timpul de calitate petrecut împreună a fost unul limitat.
- poate aduce un echilibru între viața personală și viața profesională, în special în cazul cuplurilor cu joburi solicitante.
- oferă oportunitatea de a călători în locuri noi, poate nu la fel de îndepărtate de casă (ca în cazul unei luni de miere), mai accesibile, mai ușor de rezervat într-un mod spontan.
- oferă flexibilitate, pentru că nu durează la fel de mult precum luna de miere și poate fi organizată oricând, înaintea nunții.
- nu ar trebui să presupună costuri foarte ridicate
Ce să știi înainte de planificarea unei vacanțe earlymoon
Scopul acestei experiențe este acela de a permite fiecăruia dintre celor doi parteneri să se relaxeze în adevăratul sens al cuvântului și să se bucure de compania celuilalt.
De aceea, este de preferat ca viitorii miri să aleagă o destinație relaxantă, care să le poată oferi experiențe din aceeași sferă și nu activități obositoare sau care să aducă un stres suplimentar.
Se recomandă alegerea unui loc autentic, care să permită separarea de rutina zilnică. Destinațiile foarte îndepărtate de casă, zborurile foarte lungi, escalele – toate aceste aspecte nu ar trebui să facă neapărat parte din planificarea unui earlymoon, pentru că aduc de la sine și un consum ridicat de energie, ore nedormite, oboseală.
Bugetul alocat este un alt aspect important care trebuie discutat în cuplu. În cazul în care se dorește ca această escapadă să nu presupună un efort financiar, este recomandat ca rezevările să fie făcute din vreme, mai ales atunci când vorbim despre o destinație de peste hotare, pentru care sunt necesare bilete de avion.
Momentul potrivit pentru un earlymoon este dictat de dorința celor doi îndrăgostiți, dar și de celelalte aspecte legate de planificarea nunții (întâlnirile cu furnizorii, ședințele de probă pentru rochia de mireasă, ședințele de degustare a meniului, etc.). Este important ca acestea să nu se suprapună, iar dacă acest lucru se întâmplă, să poată fi remediate prin reprogramare.
Ce destinații și idei se potrivesc unei vacanțe earlymoon
O altă decizie care trebuie luată în cuplu este cea referitoare la destinația unui earlymoon.
În general, ar trebui evitate destinațiile care oferă o paletă foarte largă de activități și atracții, mai ales dacă vă numărați printre aceia care adoră să viziteze de dimineață și până seara.
Se recomandă alegerea unui loc care să ofere cadrul perfect pentru relaxare și pentru reconectare în cuplu. Un hotel care oferă proceduri wellness&SPA poate fi o sugestie potrivită, mai ales dacă ambii parteneri rezonează cu ideea unor clipe de relaxare, proceduri, masaje și diferite alte tratamente pentru o stare de bine.
La fel de binevenit poate fi și un resort cu regim de cazare all inclusive, care să ofere o paletă generoasă de servicii chiar la fața locului.
Rezervarea unei cabane într-o zonă montană, cu priveliște superbă și natură din belșug în împrejurimi se încadrează, de asemenea, în topul alegerilor potrivite pentru destinații de earlymoon.
Rămân în trend și orașele europene, către care nu trebuie să zbori mai mult de 2-3 ore, stațiunile mai liniștite de la malul Mării Negre, de la vecinii bulgari, greci sau turci, insulele grecești mai puțin cunoscute, experiențele de tip retreat, weekend-urile la călărie.
Alte idei pentru destinații de tip earlymoon:
- excursiile în Delta Dunării, care includ plimbări cu barca pe canale, cine romantice, sesiuni de birdwatching;
- excursiile în zona Maramureș, ideale pentru o escapadă autentică, la pensiuni tradiționale, cu mâncare locală;
- un city break în Budapesta, care să includă și o vizită la băile termale Széchenyi;
- o escapadă la Viena, cu plimbări prin grădinile Palatului Schönbrunn, plimbări cu trăsura, participarea la un concert de muzică clasică și cina la un restaurant gourmet;
- o vizită în orașul Salonic, cu plimbare pe faleză, în zona Turnului Alb, eventual o scurtă excursie la plajele apropiate și cina la un restaurant pe malul mării.