Ai stabilit deja data nunții și vrei să te apuci de planificarea evenimentului și invitațiile de nuntă? Unul dintre primii pași pe care-i vei avea de făcut după ce definitivezi, alături de partener, lista de invitați, este să comanzi invitațiile, iar ulterior, respectând probabil aceleași note cromatice, să comanzi și celelalte elemente de papetărie pentru petrecerea de nuntă.
Ce se încadrează în categoria elementelor de papetărie care vor fi folosite la nuntă? Invitațiile de nuntă, place cardurile (acele mici cartonașe pe care vor fi inscripționate numele invitaților), meniul de nuntă (care poate fi într-o singură variantă sau în trei variante: meniu clasic, meniu vegetarian, meniu băuturi), numerele de masă (pot fi și cartonate), guest list-ul de la intrare.
Când trebuie comandate invitațiile de nuntă? Dar restul elementelor de papetărie?
Este recomandat ca invitațiile de nuntă să fie finalizate cu 8-10 luni înaintea marelui eveniment, pentru a putea fi împărțite tuturor celor care vor participa. Cu cât sunt anunțați mai repede despre data și locația evenimentului, cu atât îți vor putea confirma mai rapid sau vor putea ști cum își organizează planurile de concediu/călătorii, etc.
Desigur, dacă tu și partenerul ați hotărât să organizați nunta într-un mod mai spontan, probabil este timpul să dai deja comanda pentru invitații.
În ceea ce privește celelalte elemente de papetărie, acestea se comandă în general cu aproximativ 2 săptămâni înaintea evenimentului, atunci când lista invitaților este definitivată și se poate schița așezarea la mese.
Este indicat ca până în acest punct să ai deja stabilite modelele și, evident, furnizorul, care poate fi tot cel care s-a ocupat de invitații, dacă rezultatul a fost cel dorit.
Furnizorul îți va trimite invitația și în format digital, pe care ar fi indicat s-o salvezi deoarece o vei putea trimite celor care nu sunt în țară sau celor pe care nu-i vei vedea în perioada următoare.
Care este dimensiunea standard pentru invitațiile de nuntă?
Nu există neapărat o regulă în ceea ce privește dimensiunea pentru invitațiile de nuntă și elemente de papetărie, deși formatul cel mai des întâlnit poate fi cel de 12×17 cm.
Furnizorii pot să-ți ofere mai multe variante de dimensiuni (există miri care preferă să printeze invitațiile pe format A5 de exemplu). Poți decide dacă invitațiile vor avea text doar pe față sau pe față-verso, iar ulterior vei alege și dimensiunea potrivită pentru plicuri.
Deși forma clasică este cea dreptunghiulară, există modele de invitații pătrate sau chiar cu o formă circulară sau neregulată. În general, atunci când alegi un model mai atipic, sunt șanse destul de mari ca și prețul să crească.
În ceea ce privește place cardurile, dimensiunea clasică a acestora este de aproximativ 9,5 cm x 19,5 cm, cu un buzunar lipit pe ambele laturi, la interior.
De asemenea, și dimensiunea meniurilor poate varia. Dacă vrei să faci meniuri/tacam (adică un meniu la fiecare loc de la masă), în mod evident vei alege o variantă mai subțire. Dacă preferi să pui unul sau două meniuri pe o singură masă, atunci le poți face mai mari, poate chiar format A4.
Cum ar trebui să arate elementele de papetărie?
Întâi de toate, este foarte important ca acestea să reflecte într-o mare măsură preferințele și gusturile celor doi miri. Tematica nunții este cea care dictează și modelul elementelor de papetărie, iar în ceea ce privește modelele disponibile, acestea sunt absolut nenumărate: invitații de nuntă cu elemente florale, în nuanțe de pastel, invitații cu elemente glitter, cu inserții metalice, cu elemente cosmice, cu tematică jungle, cu tematică marină, de tip carte poștală, și lista poate continua la nesfârșit și poate fi mărginită numai de imaginația ta.
Tipul hârtiei și al cartonului folosit poate fi de diferite soiuri: carton lucios, carton mat, carton sintetic, carton metalic, carton reciclat, iar plicurile, într-o sumedenie de variante și culori.
Sistemul de închidere cunoaște în prezent o mulțime de modele: poți opta pentru sigiliu, pentru o fundă, o funie simplă în stil kraft, iar la alegerea ta, furnizorul le poate sigila pentru tine sau le poate lăsa desfăcute, oferindu-ți personal această plăcere.
Tips&Tricks pentru invitațiile de nuntă și a celelalte elemente de papetărie
Pentru a obține un rezultat pe măsura așteptărilor, nu este suficient să alegi doar culorile, modelul și hârtia potrivită. Mai jos găsești o serie de alte sfaturi care-ți pot fi utile în tot acest proces pentru invitațiile de nuntă:
- Alege un model de scris ușor de citit. Știm că unele fonturi pot părea speciale, însă te-ai asigurat că acestea sunt și cu adevărat lizibile, că pot fi înțelese de toți cei care vor participa la nuntă? De exemplu, în Word există fonturi precum „Blackadder”, „Brush Script”, „Edwardian Script” sau „Magneto” care pot fi totuși prea elaborate și prea complicate pentru transmiterea unui mesaj pe o invitație de nuntă.
- Atunci când alegi fontul pentru invitațiile de nuntă, testează-l pe un text puțin mai lung, format din câteva propoziții. Dacă te bazezi pe felul în care arată folosit pe un singur cuvânt, s-ar putea ca rezultatul să nu fie cel dorit.
- De asemenea, mărimea scrisului trebuie să fie cea potrivită și să ajute textul să se încadreze perfect în spațiul disponibil. Cere mai multe variante în acest sens, înainte de a lua decizia finală.
- Nu include mult prea mult text/prea multe informații pe invitațiile de nuntă. Dacă transformi textul unei invitații într-o adevărată poveste, este posibil ca detaliile esențiale să se piardă printre rânduri, iar spațiul ocupat pe acea foaie să dea senzația de text aglomerat. Poți să te rezumi la un text simplu, redactat într-o notă personală, prietenoasă, și evidențiază informațiile importante (adresele, orele, data).
- Verifică din nou corectitudinea informațiilor înainte să plasezi comanda. Înainte de a trimite invitațiile la printat, furnizorul îți va arăta varianta finală. Acela este momentul în care trebuie să acorzi mai multă atenție tuturor detaliilor scrise.
- Alege întotdeauna un furnizor pentru invitațiile de nuntă cu recomandări, care folosește materiale de calitate.
- Inspiră-te folosind aplicații sau rețele sociale precum Pinterest, Instagram – vei observa că există variante și modele interminabile pentru invitații, meniuri și place carduri.
- Alege o notă comună pentru toate aceste elemente, pentru a obține un efect vizual cât mai plăcut.
- Poți să folosești drept sursă de inspirație pentru tema elementelor de papetărie chiar și locația în care are loc evenimentul tău, florile alese pentru decor și pentru buchetul miresei, anotimpul în care va avea loc nunta și alte astfel de detalii.