Cum arata meniul pentru o nuntă restrânsă? Multe dintre nunțile anului care a trecut, dar și o bună parte dintre nunțile anului 2021, se anunță a fi, în mod special din cauza pandemiei Covid-19, ceva mai restrânse față de tiparul nunților clasice din sezoanele anterioare.
Fie că motivul este reprezentat de restricțiile impuse, fie de dorința de distanțare socială, din precauție sau din alte cauze care țin exclusiv de opțiunile mirilor, vom întâlni în acest sezon din ce în ce mai multe nunți ținute în cadre restrânse, intime, alături de familie și prieteni apropiați.
Unul dintre principalele aspecte legate de organizarea unei nunți restrânse este stabilirea meniului și modalitatea de servire a acestuia, iar din ce în ce mai mulți viitori miri aleg să evite de exemplu bufetul suedez, optând pentru monoporții atât în ceea ce privește felurile principale, cât și în ceea ce privește desertul.
Pentru cei care doresc să-și surprindă invitații cu o notă de originalitate la capitolul legat de meniul pentru o nuntă restrânsă, există numeroase alternative și idei după care se poate alcătui o masă de neuitat.
Iată așadar câteva idei de servire a meniului în cadrul unei nunți restrânse, după care te poți ghida în cazul în care dorești să te inspiri:
Meniu cu tematică picnic, cu bucate alese din diferite colțuri ale lumii
Foarte pretabil unei nunți cu ținute degajate, pe timp de zi, meniul pentru o nuntă restrânsă tip picnic îți oferă posibilitatea de a jongla foarte mult cu preferințele culinare ale oaspeților voștri, dar și cu propriile tale idei și gusturi. Un astfel de meniu poate fi servit cu precădere în timpul zilei, la iarbă verde, fiind într-o mare măsură condiționat și de vremea frumoasă, prin urmare trebuie să iei în considerare și capitolul prognoză meteo.
Pături în tonuri calde și imprimeuri tematice, sau mese joase cu băncuțe lungi pot crea un cadru potrivit pentru acest tip de meniu, iar preparatele pot fi diverse, mai ales dacă ți-ai propus să-i răsfeți pe invitați cu bucate provenite din diferite culturi.
Meniul pentru o nuntă restrânsă: tip brunch
Dacă nunta ta are loc pe timp de zi, poți opta pentru un meniu “brunch”, practic, un tip de servire ce include preparate care să combine plăcerile culinare ale micului dejun cu cele ale prânzului. Mâncarea servită în cadrul evenimentului tău va trebui să fie astfel mai sățioasă decât un mic dejun însă ceva mai ușoară decât o masă copioasă de prânz.
Brunch-ul se potrivește nunților cu tematică relaxată, nunților în aer liber sau în locații înconjurate de natură.
Meniu de nuntă cu tematică street-food, festival sau barbeque
O altă modalitate cool de servire a deliciilor culinare în cadrul petrecerii unei nunți restrânse poate fi reprezentată și de tematica festivalurilor, de mici food truck-uri unde invitații pot să se răsfețe cu burgeri, pizza tradițională și alte preparate specifice, în timp ce ultimul fel principal poate fi pregătit în cadrul unui barbeque de neuitat.
Desigur, și acest tip de meniu este potrivit unei nunți cu un profil mai relaxat și ținute casual, însă spre deosebire de celelalte tipuri de meniu menționate mai sus, se poate potrivi și unei petreceri de seară/noapte.
Meniul pentru o nuntă restrânsă: Clasic cu o notă de originalitate
Cel mai des întâlnit tip de meniu în cadrul nunților din România este meniul clasic, cel compus din câteva feluri de mâncare prestabilite și servite direct la masă invitaților, de cele mai multe ori alcătuit din aperitive, urmate de două sau chiar trei feluri de mâncare principale și desert.
Dacă te numeri printre cei care doresc să păstreze acest format de meniu la nunta lor, mai ales că această modalitate de servire este și una dintre cele mai sigure în ceea ce privește distanțarea socială, poți încerca să-ți pui amprenta pe meniul pentru o nuntă restrânsă aducându-i diferite îmbunătățiri, prin preparate culinare inedite sau servite într-un mod mai atractiv.
Tort compus din monoporții
Unul dintre preparatele a căror cantitate necesară este adeseori estimată greșit în cadrul nunților este chiar tortul mirilor, care în ultimii ani a început să capete din ce în ce mai mult succes fiind servit sub formă de monoporții.
O astfel de servire te ajută să nu dai greș cu numărul de porții necesare și poate fi o alegere foarte utilă mai ales pentru nunțile mai restrânse.
Ce aspecte esențiale trebuie să iei în considerare când pregătești meniul pentru o nuntă restrânsă
Întâi de toate, trebuie să te gândești ce tipuri de mâncare vă reprezintă pe voi doi și care este modalitatea prin care ați dori să vă surprindeți plăcut invitații. De exemplu, dacă sunteți un cuplu vegan, puteți să vă puneți amprenta asupra meniului de nuntă, desigur, având grijă să nu uitați de invitații care au alte preferințe culinare.
Totodată, factorul cel mai important de care trebuie să țineți cont atunci când alcătuiți meniul pentru o nuntă restrânsă este numărul de persoane participante la evenimentul vostru, urmat bineînțeles și de stilul în care este organizată nunta, dar și de sezonul sau perioada în care este ținută petrecerea.
De asemenea, restaurantul poate impune servirea unor preparate specifice zonei. Dacă nunta voastră are loc la malul mării, nu vor putea lipsi preparatele din pește, în timp ce pentru o nuntă organizată într-un hambar, la munte sau în stil rustic, se vor potrivi de minune preparatele tradiționale.
Nu uita că și anotimpul în care are loc nunta voastră poate dicta multe dintre felurile de mâncare regăsite pe mese, prin urmare, este indicat să pornești de la toate aceste idei atunci când schițezi meniul pentru nunta ta.
SFAT: În linii generale, nu există tipuri de mâncare pe care să vrei să le servești în cadrul unei nunți și să nu poți face asta. Așadar, dacă-ți dorești ca la nunta ta să-ți răsfeți musafirii cu o pizza gustoasă, cu delicatese franțuzești sau cu un ceai aromat la apus, nicio prejudecată nu-ți poate sta în cale, mai ales că în prezent există suficiente modalități prin care să-ți poți materializa ideile într-o servire cu adevărat inedită și impecabilă, indiferent de opțiunile pentru meniu.
Te-ai gândit până acum la meniul pentru o nuntă restransă? Lasă-ne ideile tale în comentarii.