Am pregătit în articol o serie de idei de cadouri pentru nasii de cununie. În funcție de vârsta lor, de gradul de rudenie sau prietenie, de hobby-urile acestora sau de meseriile pe care le practică, lista ideilor de cadouri este una lungă și, cu puțină inspirație, îi veți impresiona negreșit.
Nunta este unul dintre cele mai puternice și emoționante momente din viața voastră, iar nașii pe care îi veți alege să vă stea alături în fața altarului vor avea rolul de a vă ghida pe parcursul vieții și, cu siguranță, vă vor sta alături în tot ce ține de organizarea fericitului eveniment.
În mod tradițional, se obișnuiește ca nașii să primească, înaintea nunții, un dar simbolic din partea viitorilor fini, în semn de recunoștință pentru susținerea tinerilor însurăței, iar în prezent opțiunile sunt din ce în ce mai variate, așa că nu trebuie să vă rezumați neapărat la cadouri clasice, mai ales dacă relația dintre voi nu impune acest lucru.
Tipuri de cadouri pentru nasii de cununie
1. În funcție de vârstă
Dacă ați ales să aveți alături o pereche de nași tineri, este evident că darurile acestora pot fi și unele mai neconvenționale. Spre exemplu, o plimbare cu balonul cu aer cald, la care puteți adăuga o sticlă de șampanie pentru un moment de neuitat. O ședință de canyoning, kiteboarding sau scufundări ar putea fi, totodată, pe placul nașilor voștri dornici de aventuri sau, de ce nu o zi de neuitat la spa. Vreți să fiți și mai îndrăzneți de atât? Le puteți rezerva o experiență la un loc de tipul Escape Room, sau puteți chiar să vă alăturați și voi unei seri de neuitat.
În cazul unei perechi de nași mai în vârstă, puteți opta pentru un tip de cadou cu tentă clasică, dar de bun gust. Un set de porțelanuri fine, abonamente la operă sau teatru (în București există și opțiunea achiziționării de abonamente anuale, la Ateneul Român), un vin vechi de colecție (de ce nu, chiar din anul căsătoriei lor) sau diferite piese decorative precum o vază din cristal sau un tablou sugestiv.
2. În funcție de hobby-urile lor
Aveți niște nași care adoră excursiile și spontaneitatea și ar da orice să călătorească mereu? Fără să cheltuiți o avere, puteți să le faceți cadou un city break sau o ieșire în afara orașului.
Posibilitățile sunt multiple în ziua de astăzi, iar prețurile de pe site-urile cu vacanțe pe cont propriu sunt imbatabile. Tot ce trebuie să faceți însă, dacă vă hotărâți să faceți un asemenea cadou, este să vă asigurați că nașii voștri au disponibilitatea de a pleca din oraș în perioada respectivă sau că biletele pe care le cumpărați au posibilitatea de anulare gratuită.
Tot la acest capitol, potrivit poate fi și un coș de picnic, pentru cuplurile care obișnuiesc ca în weekend să iasă din oraș în locuri inedite. De asemenea, un set de genți de voiaj clasice pentru nașii plimbăreți, eventual personalizate cu un mesaj drăguț și numele acestora, ar putea reprezenta un cadou perfect.
Pentru nașii pasionați de sporturi precum echitație, schi, înot sau dansuri, există varianta să le achiziționați un pachet de ședințe la un centru sportiv.
3. În funcție de gradul de rudenie sau prietenie
Modul în care decideți să vă surprindeți viitorii nași poate depinde și de cât de apropiați sunteți. Dacă nașii vă sunt prieteni de-o viață sau rude apropiate, este evident că vă puteți permite fie un cadou mai amuzant, cadouri personalizate, un album foto sau o ramă foto digitală cu multe dintre amintirile voastre. În această categorie intră și tricourile cu mesaje amuzante, seturi de căni sau așternuturi personalizate.
În cazul în care nașii nu sunt cunoștințe vechi, iar relația voastră este una mai protocolară, cadoul ar trebui să nu reflecte prea mult amuzament. În această situație, viitorii miri ar trebui să opteze pentru un cadou ceva mai serios, elegant sau clasic precum un vin de colecție, un set de porțelan, poate un aparat de cafea sau bilete la o piesă de teatru sau operă.
Momentul potrivit de a oferi cadouri pentru nasii de cununie
Obiceiurile în ceea ce privește darul nașilor diferă, în România, de la o zonă la alta, însă de regulă, există trei momente optime pentru a vă surprinde părinții spirituali cu un dar. Primul dintre acestea, la întâlnirea la care le propuneți să vă fie nași, în semn de recunoștință că au acceptat această rugăminte.
Un al doilea moment oportun ar fi atunci când mireasa este ajutată să se pregătească pentru biserică, iar dacă totuși nu doriți să aglomerați prea tare ziua evenimentului, puteți oferi cadoul cu o zi sau două înaintea nunții, în cadrul unei întâlniri nași-fini. O ultimă variantă ar fi după nuntă, în semn de mulțumire pentru tot sprijinul acordat.
3 sfaturi de final privind cadoul nașilor
#1: Mesajul care însoțește cadoul pe care îl veți oferi nașilor trebuie să fie unul de suflet, prin urmare, încercați să fiți cât mai autentici, mai ales dacă vă leagă momente frumoase de prietenie, iar relația voastră are un istoric aparte. Nu apelați la mesaje gata scrise de pe Internet și încercați să exprimați prin propriile gânduri recunoștința pe care le-o purtați pentru că au acceptat să vă fie alături în fața altarului, în cea mai importantă zi din viața voastră.
#2: Indiferent de cât de tare doriți să îi impresionați pe viitorii nași, nu uitați că darul vostru trebuie întâi de toate să aibă o semnificație simbolică, aceea de mulțumire și recunoștință pentru acceptarea rolului pe care îl vor prelua. Cu toate acestea, optați pentru ceva de bun gust și bună calitate, iar dacă nu sunteți la curent cu gusturile viitorilor voștri nași, puțină „cercetare” printre prietenii comuni vă poate ajuta.
#3: Încercați să oferiți un cadou atât simbolic, cât și practic. Veți ști că astfel darul vostru le va fi un motiv de bucurie și de un real folos viitorilor nași și nu va sta uitat pe un raft de bibliotecă.
Dacă te-ai lămurit acum cât de cât pentru ce cadouri pentru nasii de cununie să optezi, îți recomandăm să afli din acest articol și cine și ce plătește la nuntă.