Urmează să ai nunta în curând, iar aruncatul buchetului îți dă ceva bătăi de cap? Nunțile au fost mereu și sunt un amestec de tradiții, multe dintre ele obiceiuri vechi, dar și o parte mai actuale.
Buchetul miresei se aruncă de sute de ani, reprezentând o tradiție de nuntă din multe colțuri ale lumii. Practic, într-un anumit moment al petrecerii de nuntă (în general, către final), mireasa strânge laolaltă toate domnișoarele singure prezente la eveniment și aruncă peste umeri buchetul. Se spune că femeia care prinde buchetul este cea care se va căsători următoarea, iar pentru mireasă, gestul în sine simbolizează faptul că le urează prietenelor apropiate noroc în dragoste.
Scurt istoric și semnificația momentului în care are loc aruncatul buchetului
Se pare că obiceiul aruncatul buchetului a început undeva în jurul anilor 1800 în Anglia, deși cu mult timp înainte de această perioadă era considerat un gest aducător de noroc pentru fetele singure să atingă mireasa în ziua nunții. Practic, se credea că o fată nemăritată care atinge o mireasă se va căsători în curând, scăpând de singurătate.
Mai mult, pentru că uneori credința în aceste gesturi simbolice era destul de vehement luată în serios, fetele care atingeau mireasa în ziua nunții ajungeau chiar să ia suveniruri (fie bucățele din rochia miresei, fie anumite accesorii), motiv pentru care miresele preferau să arunce buchetul și să fugă pentru a scăpa cu ținuta întreagă.
Unii specialiști sunt de părere că aruncatul buchetului a apărut ca un soi de compromis civilizat, deoarece oaspeții sau cei care se află în preajma miresei în ziua nunții să nu mai recurgă la astfel de gesturi.
Dacă în prezent ni se pare revoltător gestul de a rupe o bucățică din rochia miresei, cu sute de ani în urmă, șansa fetelor la căsătorie reprezenta o poartă importantă pentru ascensiunea socială – văzută, nu de puține ori, ca un soi de mișcare economico-socială mai mult decât o mișcare romantică.
În definitiv, o femeie rămasă nemăritată nu era văzută bine în acele vremuri, iar în asemenea circumstanțe, credința în astfel de tradiții și obiceiuri era destul de accentuată.
Aruncatul buchetului în epoca modernă
Pe măsură ce societatea a evoluat, căsătoria a devenit o opțiune pentru femei, iar aceste forme de „noroc” și alte tradiții pentru a-și găsi alesul și-a pierdut notabil credibilitatea.
Totuși, aruncatul buchetului în ziua nunții s-a păstrat și aproape la fiecare nuntă are loc acest moment.
De regulă, evenimentul în sine este acompaniat și de o melodie sugestivă (precum Single ladies – Beyonce, devenită de altfel un clișeu) și are, întâi de toate, o notă distractivă, de divertisment, practic mai mult un statut de moment de animație pentru cei prezenți la nuntă.
Competiția care are loc între domnișoarele participante este de cele mai multe ori una simbolică, prietenoasă, însă există și cazuri în care rolurile se iau puțin cam prea tare în serios și se ajunge la mici piedici sau îmbrânceli. Desigur, acest aspect ține destul de mult și de educație, iar astfel de experiențele sunt rare.
Momentul în care mireasa aruncă buchetul este anunțat de DJ, de MC sau de trupă, iar câștigătoare este considerată o singură domnișoară – cea care prinde prima buchetul.
În ultimii ani a apărut și o altă tendință în ceea ce privește acest moment, însă numai în cazul în care mireasa sau mirele au printre apropiați o domnișoară care urmează să fie cerută în căsătorie de către partener. În acest context, se mai întâmplă ca mireasa doar să mimeze gestul de a arunca buchetul, însă în realitate se întoarce și-l oferă personal domnișoarei în cauză. Astfel, se poate întâmpla ca respectiva nuntă să devină totodată și locul/momentul în care are loc o cerere în căsătorie.
Alte întrebări referitoare la aruncatul buchetului
Cine trebuie să participe la aruncatul buchetului?
Evident, mireasa, alături de toate domnișoarele necăsătorite prezente la nuntă.
Sigur, niciuna dintre fetele care se află la eveniment nu are obligația de a participa efectiv la aruncatul buchetului și nu este recomandat ca alți invitați sau mireasa să insiste asupra acestui lucru, în măsura în care invitata nu dorește. Acest lucru ar putea fi evitat pentru a nu pune pe cineva într-o situație jenantă, fiind doar o tradiție menită să aducă zâmbete pe chipurile participanților.
Buchetul de mireasă se poate comanda în dublu exemplar?
Unele mirese mai fac și acest lucru, din dorința de a păstra acasă buchetul original, pentru a le aminti de ziua nunții. Este recomandat ca buchetele comandate să fie similare (pentru a nu se observa diferența, și păstrate în cele mai bune condiții (eventual la rece și în apă) până la momentul respectiv.
Când trebuie să aibă aruncatul buchetului și cât durează?
De cele mai multe ori aruncatul buchetului are loc spre finalul petrecerii de nuntă. Este indicat să nu se aleagă o oră foarte târzie, pentru că s-ar putea ca mulți dintre oaspeți să nu aștepte chiar până la sfârșitul petrecerii.
Așadar, poți alege să arunci buchetul după sau înainte de tăierea tortului ori când ți se pare mai potrivit, deoarece nu există o regulă în acest sens.
În general, momentul în sine nu ar trebui să dureze mai mult de 2-3 minute (maximum cât lungimea unui cântec) și ar trebui anunțat la microfon înainte, pentru ca toate domnișoarele doritoare să se pregătească pe ring.