Nunta de toamnă implică multă culoare, abundență la capitolul bucate, spectacol vizual al aranjamentelor florale, iar acest anotimp este din ce în ce mai ales de către viitorii miri, întrucât temperaturile nu mai sunt atât de ridicate, iar natura poate deveni aliatul numărul unu în organizarea fericitului eveniment.

Avantajele organizării pentru o nunta de toamnă sunt nenumărate, începând cu peisajele superbe, posibilitatea de a decora întreg spațiul într-un mod inedit, servirea unor preparate gustoase cu fructe și legume de sezon și inclusiv prețuri mai scăzute decât în timpul verii.

Printre principalele aspecte de luat în calcul în pregătirea unei nunți de toamnă se numără alegerea unui local potrivit, invitațiile realizate în ton cu evenimentul, consultarea unei palete de culori specifice sezonului, decorațiunile inspirate, dar și o doză mare de libertate, arome și gusturi desăvârșite la capitolul delicii culinare.

Înainte să te apuci de research și de organizarea propriu-zisă a nunții tale, ia în considerare sfaturile de mai jos:

Nunta de toamnă: cum alegi invitațiile

Pentru că reprezintă unul dintre primele aspecte de care trebuie să te ocupi în procesul de pregătire a nunții, invitațiile pot conține și ele mai multe elemente specifice anotimpului în care va avea loc evenimentul tău. Cu o tentă rustică, o hârtie aparte sau inserții în culorile vibrante ale toamnei, invitațiile reprezintă cartea de vizită dar și un potențial anunț al stilului nunții tale. Dacă vrei ca decorul evenimentului să fie unul specific acestui anotimp, este bine să începi chiar cu invitațiile.

Poți alege o culoare deosebită pentru cartonul pe care vor fi printate invitațiile, începând cu un verde închis, un burgundy, un violet-strugure, asortat desigur cu plicul în care va fi inserat. Dacă optezi pentru o culoare de fundal din start la nunta de toamnă, este indicat să nu încarci invitația cu prea multe elemente florale, căci scrisul va fi în cele mai multe dintre cazuri suficient.

Poți opta pentru un font aparte, elegant, iar pentru a ieși în evidență alege culori regale precum auriul. Dacă alegi pentru un fundal alb, detaliile cu frunze, florile specifice toamnei și scrisul așezat central în culori din aceeași gamă pot fi o alegere bună.

Culorile potrivite unei nunți de toamnă

O petrecere de nuntă organizată toamna poate deveni un adevarat spectacol de culoare pentru invitații tăi, tocmai pentru că acest îndrăgit anotimp reprezintă un cadru ideal în care să pui în scenă o sumedenie de culori vibrante, desigur, dacă îți dorești o nuntă învăluită în nuanțe.

Pornind de la inspirația pe care o transmit frunzele copacilor pe timp de toamnă, printre tonurile regăsite in detaliile decorului pentru nunta de toamnă se numără roșul, maronul, nuanțele de galben, portocaliul, vișiniul dar și verdele.

De asemenea, inserțiile de auriu fac echipă bună cu tot ce înseamnă frunze de decor, conuri si toate nuanțele de mai sus, așadar te poți folosi de mici ornamente-cheie pe post de piese centrale așezate pe fiecare dintre mesele invitaților, în nuanțe discrete de auriu.

Aranjamentele florale de pe mese, buchetul miresei și cel al nașei, pot include tonurile de toamnă menționate mai sus, dar și flori specifice toamnei precum trandafirii vișinii, crizantemele, anemonele, daliile, completate chiar si cu frunze in culorile toamnei, conurile de brad sau măceșe.

Totodată, vesela folosita în cadrul petrecerii nu trebuie să fie neapărat în culori clasice, aceasta poate fi aleasa tot in tonuri de toamnă precum verde închis, galben sau maron deschis, alături de șervete din aceeași gamă de culori.

Decorul potrivit pentru o nuntă de toamnă

Dacă ai luat hotărârea ca nunta ta să aibă loc toamna, primul și cel mai important pas este alegerea unui spațiu care să pună în valoare evenimentul tău, dar și frumusețea acestui sezon aparte.

Pentru a te bucura din plin de peisajele pe care le aduce acest anotimp, este indicat să alegi un local cu grădină bogată, care oferă un peisaj minunat odata cu venirea toamnei, indiferent de vremea de afară.

Mai mult, sala în care va avea loc petrecerea pentru nunta de toamnă trebuie să nu fie decorată deja într-un anume stil ci să permită o redecorare în stilul dorit de tine.

În cazul în care nunta are loc într-un cadru rustic, mai multe elemente de decor precum butoaiele de vin din lemn, un panou de primire a invitaților realizat din paleți, o boltă de flori care să îmbine accente rustice și boeme, dovleci sau detalii de decor din lemn, vor fi extrem de potrivite.

Florile și aranjamentele potrivite pentru o nunta de toamnă

Natura este deosebit de bogată pe timp de toamnă și în ceea ce privește florile și tocmai aceste minunate plante pot transforma decorul petrecerii tale într-un peisaj rupt dintr-un tablou.

Printre florile preferate de specialiștii în aranjamente florale pentru nunta de toamnă se numără daliile, trandafirii de grădină, protea, anemonele, crizantemele, care pot fi puse în valoare de plante cu rol secundar în buchetele alese de tine: calluna vulgaris (iarba neagră), solidago, physalis, caryopteris, callucarpa, dar și de alte detalii precum conurile de brad, crenguțele cu măceșe sau chiar simple frunze colorate.

Nu de puține ori sunt întâlnite și aranjamentele de flori ornate adiacent și cu boabe de struguri (în special strugurii a căror coajă are o culoare violet-prăfuit, iar parfumul acestora este inconfundabil).

Desigur, mesele pot fi ornate cu mai multe aranjamente care să conțină și fructe specifice sezonului, iar culoare aurie se potrivește de minune printre nuanțele toamnei, așadar nu ezita să folosești mici lumânări, vaze, suporturi pentru lumânări sau alte detalii în această nuanță.

Răsfăț culinar și feluri de mâncare servite în cadrul unei nunți de toamnă

Feluri de mâncare principale la o nunta de toamnă

Dacă la capitolul antreuri îți poți răsfăța invitații cu brânzeturi fine asezonate cu struguri sau fructe uscate și legume de toamnă, la felurile principale te poți gândi la un preparat din vânat servit alături de legume caramelizate, piure de dovleac, risotto cu dovleac, garnituri cu cartofi dulci sau nenumărate alte variante.

Asigură-te că ai primit toate variantele de meniu de la restaurantul care îți va găzdui petrecerea și discută cu conducerea posibilitatea includerii în meniu a altor preparate dorite de tine.

Băuturi specifice toamnei

Un bar de dimensiuni mici unde se poate savura must, ciocolată caldă sau chiar vin fiert cu scorțișoară și mere poate reprezenta o adevărată atracție în decorul nunții tale, mai ales că băuturile enumerate mai sus sunt printre cele mai savurate pe timp de toamnă.

Așadar, dă frâu liber imaginației și transformă deja clasicul lemonade bar într-un colț vestitor al toamnei.

Candy-bar cu delicii de toamnă

Plăcinte în miniatură, mici delicii dulci cu dovleac copt, struguri din abundență, alături de toate fructele delicioase ale sezonului – toate pot fi prezente în răsfățul dulce denumit candy-bar.

Nu uita de clasicele cake-pops sau cupcakes care pot fi realizate în culorile cerute de tine și cu arome delicioase de scortisoara, mere, pere sau dovleac

Cum arată nunta de toamnă de perfectă? Te-ai gândit deja la toate detaliile?