Înainte să planifici ca la carte organizarea nuntii, cu siguranță ai câteva curiozitați.

Pentru că am ascultat o mulțime de întrebări de la tineri care se ocupau de planificarea marelui eveniment și care se confruntau cu tot felul de dileme, am decis că este cazul să redactăm lista de mai jos.

Rezolvări la cele mai frecvente întrebări privind organizarea nuntii

1. Cum stabilesc bugetul nunții?

Așa cum am mai scris și în alte articole pe această temă, bugetul nunții se realizează în funcție de ceea ce vă doriți amândoi pentru ziua cea mare. Indicat este să așterneți pe hârtie toate dorințele, să confruntați lista cu bugetul disponibil și să mai adăugați sau să eliminați din lista inițială.

2. Când încep să pregătesc nunta?

Pregătirile pentru nuntă se pot începe chiar și cu un an înainte, asta dacă țineți neapărat ca absolut toate dorințele voastre să fie îndeplinite. Dacă începeți să vă organizați nunta cu un an înainte aveți timp mai mult pentru a cumpăra toate lucrurile necesare, chiar și la un preț mai mic.

Fotografie realizată de Rotund Perfect

3. Când pot programa cununia civilă?

La starea civilă poți rezerva ziua și ora doar cu maximum 2 săptămâni în avans. Așadar, aceasta se poate programa chiar și cu un an înainte de nuntă, dar puteți la fel de bine s-o programați cu jumătate de an înainte sau trei luni.

Cununia civilă nu presupune un număr prea mare de oameni și nici prea multă pregătire.

4. Rochia de mireasă când se poate cumpăra?

Nu există o perioadă anume în care este indicat s-o cumperi, însă sfatul nostru este să alegi cumva să mergi în afara sezonului de nunți pentru că prețul poate să fie mai scăzut. Astfel, poți adăuga banii rămași la alte lucruri de pe lista ta de nuntă sau, de ce nu, să-i pui de-o parte pentru luna de miere.

De asemenea, trebuie știut că dacă research-ul începe din timp îți va fi mai ușor să faci alegerea potrivită. Dacă vei comanda rochia cu 3-4 luni înainte, există șanse mai mici să te îngrași/slăbești până la marele eveniment. Totodată vei avea timp să faci câteva probe din timpul croirii ei.

5. Când este timpul potrivit pentru a trimite invitațiile de nuntă?

Invitațiile le vei trimite abia după ce ai stabilit ziua pentru biserică și locația restaurantului. Desigur, se înțelege că deja ai stabilit lista de invitați, modelul invitațiilor și textul pentru acestea.

Fotografie realizată de Claudiu Bekk

6. Ce meniu să aleg?

Când vine vorba de meniul nunții cu siguranță există câteva gusturi diferite pe care să le împaci.

Nu o să-ți spunem exact pentru ce să optezi, asta ține de tine și de invitații tăi, dar o să te sfătuim să încerci să împaci gusturile tradiționale, dar și gusturile celor tineri care-și doresc un meniu ceva mai updatat vremurilor noastre. Să nu uităm de pescetarieni și vegetarieni!

7. Este necesară o repetiție?

Dacă vrei neapărat să organizezi o repetiție a nunții, ar trebui să decizi împreună cu viitorul tău soț și cu familia voastră. Unele cupluri consideră că este utilă o repetiție pentru că vor ca totul să iasă perfect, iar alte cupluri vor să fie surprinse de emoție și trăiri.

8. Când pot să mă programez pentru coafură și machiaj?

Coafura și machiajul ar fi bine să fie cât mai proaspete pentru ziua cea mare. Așa că cel mai indicat ar fi ca programările să fie făcute pentru dimineața din ziua nunții.

Asta nu înseamnă că trebuie să lași programarea propriu-zisă pe ultima sută de metri. Depinzând de perioada în care te căsătorești, s-ar putea ca toate saloanele să fie ocupate, așa că nu strică să suni la un salon cam cu două sau trei luni înainte de ziua nunții tale.

Fotografie realizată de Lorand Suto

9. Cum aleg videografii și fotografii?

Așa cum am mai scris într-un alt articol, videografii și fotografii nu trebuie să fie lăsați ultimii dacă-ți dorești calitate de la echipa care va imortaliza evenimentul. Calitatea costă, chiar dacă pare că sunt puține lucruri de făcut. De fapt, în spate, se află o muncă destul de mare și costisitoare. Ar fi bine să-i alegi înainte cu un an de marele eveniment.

De asemenea, trebuie să te gândești bine ce anume dorești. Poate nu vrei foarte mult video, dar îți dorești să ai cât mai multe fotografii. Sau poate că invers. Indiferent de ce-ți dorești, trebuie să știi dinainte că tot ce înseamnă calitate costă și este necesar să-i cauți cu mult timp înainte de ziua nunții.

10. Este necesar să organizăm o nuntă cu toate obiceiurile?

Aceasta este cea mai întâlnită întrebare a tinerilor miri. Răspunsul meu nu poate să fie unul general, dar nici unul personalizat pentru că răspunsul acestei întrebări depinde de dorințele fiecăruia dintre voi. Dacă doriți să vă împăcați și gusturile voastre, dar și gusturile părinților, ați putea respecta doar acele câteva obiceiuri pe care le considerați necesare.

***

Dacă dorești să afli și alte sfaturi utile privind organizarea nuntii, poți consulta această pagină.

Fotografie de copertă realizată de Tudor Popa