Theo Manusaride face fotografie de 15 ani. Din anul 2006 lucrează exclusiv ca și fotograf de nuntă în România, Europa și în lume. A fost cel mai tânăr fotograf care a intrat în domeniu, prima femeie fotograf de nuntă independent și prima persoană care a realizat fotografie de nuntă în stil editorial-vintage la noi în țară.
Poți afla aceste lucruri de pe pagina de facebook a lui Theo, dar probabil și de la orice fotograf cu experiență, pentru că Theo Manusaride reprezintă de mulți ani un reper în domeniul fotografiei de nuntă.
Noi am colaborat cu Theo cu ocazia primelor două ediții ale concursului de fotografie pe care îl organizăm anual. Am cunoscut-o din postura de membru în comisia de nominalizare, dar și de organizator de workshop-uri. Vă invităm și pe voi să faceți cunoștință cu ea, prin prisma următorului interviu.

Să începem…

Când și cum a luat naștere pasiunea pentru fotografie și de ce dintre toate ramurile acesteia, tocmai fotografia de nuntă?

Plăcerea de a fotografia a existat dintotdeauna, eu fotografiind și pe film înainte de digital. Plăcerea a devenit pasiune și, ulterior, o mică obsesie de a face ceva important, de a lăsa ceva în urmă, când am descoperit că oferta în privința fotografilor de nuntă din România nu era foarte bogată.

Așa am și ajuns să lucrez în fotografia de nuntă, mai mult ea alegându-mă pe mine. A fost întâmplarea de a descoperi cât de frumos se dezvoltă această ramură a fotografiei în vest și o dorință a mea de a face parte din acest val al schimbării ce urma să ajungă și în România.

Pe lângă  fotografia de nuntă, ce alte tipuri de fotografie mai realizează Theo Manusaride?

Fotografia de design interior și fotografia de familie (mai mult înspre lifestyle photography decât în direcția fotografiei de studio) sunt ceea ce îmi place să fac alături de fotografia de nuntă.

Despre fotografia de nuntă și clienți 

Cum poți caracteriza fotografiile tale și stilul abordat? Cât de mult consideri că trebuie să intervină prelucrarea / editarea în realizarea fotografiei finale și care sunt gusturile tale în materie de prelucrare? 

Stilul în care fotografiez este unul editorial. Încerc să îmbin reportajul cu portretistica și imaginile de detaliu pentru a spune o poveste completă a evenimentului. Abordarea mea asupra unei nunți diferă în funcție de personalitatea și preferințele mirilor mei. Încerc să depășesc clișeele printre care ne învârtim în acest domeniu, să le capturez esența, personalitatea și frumusețea naturală.

Fotografiile mele sunt personale, intime, relaxate și autentice, iar procesarea urmează aceeași idee de simplitate și naturalețe. Din punctul meu de vedere prelucrarea trebuie să nu altereze realitatea, doar să o îmbunătățească într-un mod aproape invizibil pentru ochii privitorilor.

Unde te poziționezi? Ai un anumit public țintă?

Cuplurile cu care lucrez eu sunt oamenii care își fac nunta pentru momentele de dragoste și conexiune pe care le vor simți în ziua aceea și pentru amintirile fun din timpul petrecerii. Sunt oameni care trăiesc pentru experiențe.

Sunt oamenii cărora nu le plac neapărat nunțile, cel puțin nu cele clasice la care ne-am văzut mai toți obligați să participăm la un moment dat. Sunt cei care își fac nunta așa cum simt, nu așa cum se face. Sunt cupluri care se informează și pentru care amintirile prin fotografii sunt o prioritate.

Câte nunți fotografiezi în fiecare an?

Fotografiez un număr de 15 – 20 de nunți în fiecare an.

Pentru clienți

Care este efortul de prelucrare după o nuntă (număr aproximativ de zile pentru selecție și editare)? Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nuntă?

Aleg să fotografiez și să editez diferit la fiecare nunta în parte, în funcție de stilul personal al mirilor mei. Sunt nunți de la care mă întorc cu 1200 de imagini, sunt nunți de la care mă întorc cu 2500 de imagini, astfel că și timpul alocat selecției și prelucrării diferă mult.

Am învățat însă în timp că termenul de livrare este foarte important pentru miri și am făcut eforturi constante în direcția imbunatarii workflow-ului. Acum reușesc (dacă nu intervin lucruri neprevăzute) să finalizez selecția, procesarea și design-ul albumului în 10-15 zile lucrătoare din data nunții.

Ce materiale poți livra clientului la final?

Toți clienții mei primesc imaginile într-o galerie online pentru distribuire către prieteni și familie și prin transfer online pentru arhivă personală. Imaginile lor sunt disponibile în format web și la rezoluție mare.

De asemenea, majoritatea aleg să printăm cel puțin un album, mulți dintre miri optând pentru un pachet cu un album mare pentru ei și 3 albume mici, pentru părinți și nași. Printre produsele pe care le mai pot oferi sunt guestbook-urile, printurile și tablourile canvas.

3 sfaturi pe care le-ai oferi oricând oricărui client!

Să nu faceți nimic doar pentru că așa se face. Distrați-vă și încercați să vă mulțumiți pe voi pentru că nu veți reuși să-i mulțumiți pe toți invitații voștri orice ați face. Prioritizați când vine vorba de buget pentru că e mai bine să aveți furnizori de calitate pentru ceea ce contează cu adevărat decât servicii mediocre pentru toate elementele nunții.

Care sunt criteriile de care consideri că ar trebui să țină cont un client atunci când își alege un fotograf?

În primul rând competență, pentru că un fotograf specializat pe fotografia de nuntă va fi întotdeauna mai bun decât un fotograf care are altă specializare și fotografiază nunți doar ocazional. Experiență, întrucât mai multe evenimente la activ înseamnă fotografii pe care a învățat în timp să le perfecționeze. Profesionalismul și client service-ul pentru că nu este suficient să fie un fotograf bun dacă experiența pe care o are clientul lucrând cu el este una proastă.

Și nu în ultimul rând, stilul și personalitatea fotografului, pentru că nu alegi doar un portofoliu, doar o serie de calități bifate ca fiind ceea ce îți dorești de la fotografiile tale ci alegi un om care îți vă fi alături toată ziua și care va crea amintirile la care te vei uita o viață, iar acest om trebuie să fie pe aceeași lungime de undă cu tine, iar amintirile să nu fie umbrite de o experiență negativă.

Care dintre ședințe sunt mai populare, cele realizate înaintea nunții sau după? Ce ai putea recomanda clienților, dacă ar fi să aleagă una dintre cele două?

Nu există mai multe ședințe înainte de nuntă sau după nuntă și nici nu pot recomanda un anumit tip de ședința în defavoarea altuia întrucât servesc nevoi diferite. Puțină lume este obișnuită cu aparatul foto și, cu atât mai mult, să fie urmărită o zi întreagă de un fotograf astfel că ședința foto de logodnă îi ajută să se obișnuiască cu aparatul foto pentru ca în ziua nunții să fie relaxați în fața camerei.

Locațiile, lumina și timpul acordat sunt 3 factori esențiali și indispensabili pentru reușita fotografiilor și întrucât în ziua nunții nu vom avea timp pentru deplasări lungi spre locații spectaculoase și nici programarea ședinței foto nu o vom putea face întotdeauna astfel încât condițiile de iluminare să fie ideale ședința de după nuntă ne ajută din perspectiva aceasta. Mie îmi plac ambele tipuri de ședință și le consider la fel de utile, astfel că recomandarea mea ar ține de particularitățile fiecărui eveniment.

Există un moment preferat pentru tine în desfășurarea unei nunți? Dacă da, care este acela?

Momentul meu preferat este în timpul petrecerii, acela când lumea se relaxează, uită de rochiile elegante și de prezența părinților și începe distracția adevărată 🙂 . Acela este și momentul în care simt că am fotografiat safe toate momentele esențiale și pot să mă joc, dansând și fotografiand printre oameni.

Ai vreo locație preferată pentru ședințele foto de nuntă? Ce te inspiră mai mult? Natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? În ce astfel de locuri preferi mai mult să fotografiezi?

Nu am o locație preferată. Cel mai mult mă inspiră oamenii pe care îi fotografiez și poveștile lor, locațiile trebuie doar să întregească personalitatea lor și detaliile relației dintre cei doi. Prefer însă locuri noi, în care nu am mai fotografiat, locuri neașteptate pentru ședințe foto de nuntă.

Secțiune de inspirație pentru clienți

Fotografii sunt probabil cei mai buni critici de nuntă, pentru că, prin natura jobului, sunt nevoiți să “citeasca din scoarță în scoarță” tot evenimentul ca să poată surprinde și extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales să includem în interviurile noastre câteva întrebări pe care probabil orice mireasă ar vrea să le adreseze cuiva care a văzut de-a lungul vieții sale sute de nunți.

3 locații de nuntă preferate (dintre cele în care ai fotografiat).

La Seratta
Palatul Mogoșoaia
Diplomat

Preferință personală: doar DJ sau DJ plus formație? De ce?

Eu prefer doar un DJ bun pentru că el are la dispoziție un “repertoriu” mult mai divers decât o formație care se axează pe un singur stil. De asemenea un DJ bun înseamnă o investiție mai mică decât o formație bună, iar asta eliberează fonduri din buget pentru alte servicii prioritare.

3 formații / DJ preferate.

Printre cei mai buni cu care am lucrat îi pot menționa pe DJ Armand sau band-ul The Colors.

Preferință personală: cununia religioasă în biserică sau în aer liber?

Prefer cununiile în aer liber.

3 Idei interesante de mărturii.

Cele mai simple și personale mărturii mi se par fotografiile realizate cu ajutorul unei cabine foto.

Preferința personală: nunta de zi sau de noapte? Întâi ca invitat și apoi ca fotograf?

Cred că nunta de noapte care totuși nu durează până la 6 dimineața este varianta cea mai potrivită. Putem observa în ultimul timp o preferință a invitaților pentru nunțile mai scurte și ca fotograf consider că nu poți să mai faci față la același nivel de prezența și creativitate după 12-14 ore de muncă. Așadar cred că nunțile care se încheie la oră 2-3 dimineață sunt variantă cea mai bună.

Nunta de sâmbătă vs nunta de duminică. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca fotograf?

Depinde foarte mult de invitați, de genul de oameni, de numărul lor precum și de genul de nuntă pe care o vreți. Dacă știți că aveți prieteni care preferă să socializeze și nu sunt foarte mari dansatori atunci și nunta de duminică este o varianta ok.

Dacă prietenii și familia sunt dansatori înrăiți atunci ar fi ideal ca nunta să fie sâmbătă pentru că duminică să aibă timp de refacere înainte de o nouă săptămâna de muncă. În schimb dacă va doriți o nuntă de zi, un picnic, o masă relaxată, atunci ziua de duminică e perfectă.

Exercițiu de sinceritate

Dacă mâine ai fi mireasă, ce fotograf de nuntă din România ți-ai dori să fotografieze propria nuntă și de ce? Ce valori apreciezi în mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singură variantă! 🙂

Nu îmi doresc un anume fotograf. Îmi doresc însă un fotograf cu care să pot relaționa la un nivel mai profund decât cel de furnizor-client, pe cineva care să mă înțeleagă. Îmi doresc fotografii puține și puternice, multă discreție și autenticitate, amintiri cu prietenii și familia, câteva portrete simple și de bun gust cu mine și soțul meu. Totul extrem de simplu și curat, fără procesări exagerate, fără artificii care să schimbe realitatea. 150 de imagini sincere.

Numește te rog 3 fotografi de nuntă din România pe care îi apreciezi, ținând cont de stilul, portofoliul și experiența acestora.

Rareș Pulbere
Afina și Zoli Jambor
Marius Bărbulescu

Dar din afară?

Jose Villa
Davina și Daniel Kudish
Franck Boutonnet

De interes pentru fotografi

Ce părere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la rândul tău la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care te mândrești cel mai mult și care au fost apreciate de juriu?

Am mai multe evenimente publicate în reviste și blog-uri de nuntă românești și internaționale și am participat rar și la concursuri de fotografie. Pentru mine este important ca fotografiile mele să fie ceea ce mîrîi mei își doresc, ceea ce ei simt că îi reprezintă și și-ar dori să privească peste ani-imagini autentice și discrete-iar aceste dorințe am observat că nu sunt întotdeauna compatibile cu senzaționalul de altfel artistic și impresionant, al unor imagini apreciate în concursuri.

Cum ai evoluat și cum îți perfecționezi cunoștințele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, înveți singură sau faci schimburi de experiență cu alți colegi?

Particip la workshop-uri și caut constant cărți și seminarii online din care să învăț ceva nou. Mai ales înainte de începerea sezonului am întotdeauna 10 – 15 cărți și cursuri pregătite.

Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflați la început de drum? Care crezi că sunt pașii necesari pe care trebuie să îi urmeze un fotograf aflat la început de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nuntă?

Trebuie multă dăruire pentru că în fotografie nu poți știi niciodată totul. Trebuie să dedice mult timp pentru a învăța și a experimenta, multă înțelepciune pentru a învăța să accepte eșecurile, răbdare pentru a trece peste refuzurile potențialilor clienți. Aș începe prin a învăța corect bazele fotografiei-sunt foarte multe cărți scrise excelent și extrem de complete pe care le pot găsi pe amazon, de exemplu.

Aș continua prin a fotografia în condiții diferite pentru a învăța să fac față la orice situație. Aș participa apoi la cursuri și seminarii de fotografie de nuntă mai ales că sunt câțiva fotografi români foarte buni care țin workshop-uri constant. Pentru a acumula experiență practica mi-aș oferi serviciile gratuit pentru cupluri care nu își permit să angajeze un fotograf și aș încerca să lucrez ca și second shooter alături de fotografi cu experiență.

Știm că te numeri printre fotografii români care organizează workshop-uri. Spune-ne te rog mai multe despre acest subiect. Căror fotografi se adresează aceste cursuri? Care sunt subiectele principale pe care le abordezi? Când va avea loc următorul workshop susținut de tine?

Da, am organizat in ultimii doi ani doua workshop-uri de fotografie de nunta si business impreuna cu un alt fotograf, iar anul acesta planuiesc sa lansez un curs dedicat fotografiei de eveniment, autorizat de Ministerul Muncii, pentru a ajuta toti fotografii ce doresc sa porneasca la drum in acest domeniu cu toate uneltele necesare pentru a construi un business solid. O sa anunt detaliile proiectului pe parcurs ce ele se concretizează.

Profilul meu Website Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.