Multipremiat la diferite concursuri de fotografie, apreciat si recunoscut la nivel international, Rares Pulbere isi desfasoara in prezent activitatea in diferite tari de pe glob.
Rares este un calator, un explorator al misterelor vietii, o persoana care tot timpul cauta sa-si deschida orizonturile si care isi doreste constant sa fie un individ mai bun decat cel din ziua de ieri.

Sa incepem…

Cand si cum a luat nastere pasiunea pentru fotografie si de ce dintre toate ramurile acesteia, fotografia de nunta?

Acum multi ani lucram ca si programator la o firma din Brasov, unde aveam un coleg pasionat de fotografie. El mi-a injectat virusul fotografiei si tot el mi-a recomandat si apoi m-a convins sa trag prima nunta.

Eram deja pasionat de fotografie de ceva timp si sorbeam orice documentatie sau tutorial legat de acest domeniu. Evident ca la inceput eram destul de reticent cand auzeam de fotografia de nunta, nu de alta, dar pana nu de mult fotografia de nunta nu a avut un renume prea bun, nici in randul fotografilor, nici in randul consumatorilor de fotografie. De abia dupa ce am luat parte la un prim eveniment si dupa ce am inceput sa citesc tot mai mult despre aceasta am inceput sa imi schimb si eu parerea si sa vad ca de fapt se poate face si altceva in afara de cliseele care caracterizau acest domeniu.

Apoi tot timpul mi-a placut sa fiu inconjurat de oameni fericiti, sinceri si care sunt prezenti in moment, acum. Fotografia de nunta imi ofera in mod constant asta, ma ajuta sa descopar oameni minunati, locuri noi si sa traiesc experiente unice.

De ceva timp tot zic ca sunt indragostit de locurile in care inca nu am fost si de oamenii pe care inca nu i-am cunoscut. Poate ca suna putin a nebunie dar e adevarat. Pe parcursul anilor, am fotografiat cupluri in sute de orase si in peste 15 tari, asa ca as fi mai mult decat fericit daca urmatoarea aventura ma va duce intr-un loc complet nou.

Pe langa fotografia de nunta, ce alte tipuri de fotografie mai realizeaza Rares Pulbere?

Fotojurnalismul social e ceva ce ma tot atrage de ceva timp si ma face sa tot caut proiecte cu care sa rezonez. Mi-ar face placere sa ajung sa imi ofer timpul pentru a documenta diferite probleme in locuri mai sarace de pe planeta noastra, fie undeva prin Africa sau prin Asia. E un vis pe care il am de mult si pe care sper sa il incep curand.

Sunt implicat in acelasi timp si in cateva proiecte pe fotografie de fashion si steet style, participand in acest sens la Fashion week-ul de la Londra, Milano si Paris. Sper ca anul asta sa reusesc sa ajung si la cel din New York. Ar fi o placere sa revin in acel oras nebun.

Despre fotografia de nunta si clienti

Cum poti caracteriza fotografiile tale si stilul abordat? Cat de mult consideri ca trebuie sa intervina prelucrarea / editarea in realizarea fotografiei finale si care sunt gusturile tale in materie de prelucrare?

Cred ca as putea caracteriza stilul meu ca un fotojurnalism creativ urmarind tot timpul sa surpind emotiile zilei, lacrimile de fericire dar si hohotele de ras. Sunt un mare fan al oamenilor care se simt bine in pielea lor, in orice situatie si carora nu le este frica sa isi impartaseasca adevaratele trairi.

Legat de editarea fotografiilor, mi-am schimbat destul de mult abordarea, reducand tot mai mult prelucrarea imaginilor. Pe de o parte, pe parcursul anilor, mi-am imbunatatit si modul de fotografiere, acesta cerand tot mai putin editarea ulterioara, pe de alta parte tind tot mai mult spre un look curat, veridic si timeless.

Unde te pozitionezi? Stim ca in general, fotografiezi in tari precum Anglia sau Spania. Cum arata publicul tau tinta din aceste tari?

Majoritatea nuntilor pe care le fotografiez sunt nunti in afara tarii, nunti la destinatie. Clientii mei vin in general din Anglia, SUA sau tarile nordice cautand sa isi organizeze nunta in jurul Mediteranei. Fotografiez totusi in continuare nunti si in tara si pot spune ca le savurez mai mult decat oricand. E o placere de fiecare data cand am onoarea sa documentez o nunta cu personalitate in tara!

Ai idee cam cate nunti fotografiezi in fiecare an?

Nu am fost niciodata un fotograf de volum si tinta mea a fost cam tot timpul de vreo 20 de evenimente pe an, preferand sa pot oferi fiecarui client de al meu o atentie cat mai personalizata.

Pentru clienti

Care este efortul de prelucrare dupa o nunta? (numar aproximativ de zile pentru selectie si editare)

Probabil ca undeva la o saptamana ar fi termenul mediu alocat unei nunti, dar asta poate varia destul de la un eveniment la altul.

Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nunta?

Contractual imi impun o limita de timp de 3 luni, dar incerc tot timpul sa predau fotografiile mult mai repede.

Ce materiale poti livra clientului la final?

Tot timpul am considerat ca produsul meu final este albumul si pun destul de mult accent pe el. In ziua de astazi cand totul este digital, totul este rapid si la un swipe distanta, albumul si printurile mari sunt mai importante ca oricand, fortandu-ne sa ne concentram atentia la detalii, la texturi, la moment.

Lucrez cu probabil unul dintre cei mai buni producatori de albume din tara si sunt foarte fericit cu calitatea produselor lor si cu atentia lor la detalii.

Folosesc din ce in ce mai mult si printuri, dar aici nu ma refer la cele clasice, de laborator ci la printuri fine art, pe hartii de calitate superioara.

3 sfaturi pe care le-ai oferi oricand oricarui client.

Am 10 ani de cand fotografiez nunti, dar evenimentele care mi-au ramas cu adevarat aproape de suflet au fost acelea unde mirii au decis sa arate lumii ce e cu adevarat important pentru ei ca si cuplu, nuntile unde mirii au avut curajul sa se deschida si sa faca din acest eveniment, o oglinda a lor si nu doar un sir de traditii fara semnificatie.

Asa ca un prim sfat ar fi sa isi organizeze nunta asa cum simt ei, am trait, din pacate, de prea multe ori, nunti care pe hartie pareau absolut geniale ca apoi in ziua evenimentului sa vad ca de fapt totul s-a transformat in nunta unchiului, a bunicii sau a ce stiu eu ce rude indepartate.

Stiu apoi ce nebunie este cu locatiile frumoase din Romania si cat de greu este sa gasesti un restaurant bun liber. Dar invit viitoare cupluri sa participe la un exercitiu de gandire si sa caute si optiuni alternative pentru nunta. O pajiste goala undeva in mijlocul padurii, o plaja frumoasa undeva pe malul marii sau chiar si vreo hala industriala decorata cu mult bun gust pot deveni niste locatii cu multa personalitate. Sunt din ce in ce mai multe optiuni de catering foarte bune disponibile care practic ar putea fi aduse aproape oriunde. Organizarea unei astfel de nunti implica intr-adevar o implicare mult mai mare dar cred ca efortul va merita pe deplin.

Apoi, cred ca in Romania, lumea taie mult prea repede de pe lista optiunea organizarii nuntii peste hotare. Sunt atat de multe optiuni minunate in jurul Romaniei, care ar putea transforma nunta intr-o minivacanta pentru toata lumea si ar face din asta o oportunitate in care toata lumea invitata ar avea ocazia sa lege legaturi mult mai puternice. De asemenea ar fi solutia perfecta de a tria oamenii care va sunt cu adevarat importanti de oamenii care doar au o obligatie sa participe.

Iar al treilea sfat, dar probabil nu ultimul, ar fi sa contracteze serviciile unui wedding planner sau macar ale unui coordenator. Si aici nu ma refer la vreun sef de sala sau vreo persoana care vine din partea restaurantului ci la cineva independent, care are multa experienta si care va stii ce sa faca atunci cand apar diferite probleme. Pana la urma in ziua nuntii, principalul lucru pe care cei doi ar trebui sa isi concentreze atentia este sa savureze la maxim fiecare moment, fiecare zambet si fiecare emotie si nu sa isi bata capul cu tot felul de mici probleme, care cu siguranta ca vor aparea. E o chestie tare simpla, dar care majoritatea lumii inca o ignora din pacate.

Care sunt criteriile de care consideri ca ar trebui sa tina cont un client atunci cand isi alege un fotograf?

Este o intrebare tare buna! Cred ca in primul rand as tria fotografii dupa munca lor, dupa portofoliu, dupa ceea ce simt atunci cand ma uit la fotografiile lor. Cu siguranta ca, la un moment dat, un fotograf o sa gasesca coarda care sa rezoneze cu viziunea voastra asupra ce inseamna fotografía nuntii voastre.

De asemenea, as pune mult accent si pe personalitatea lui si pe felul in care alege sa fotografieze nunta. Sunt convins ca atunci cand o sa imi vina si mie randul la casatorie, o sa prefer sa am langa mine un profesionist pe care il pot vedea ca un adevarat prieten, care sa stie sa empatizeze cu mine si cu invitatii mei si pe care sa il vad ca isi iubeste cu adevarat “jobul” pe care il face. Tot timpul am fost inspirat de oamenii care fac ceea ce iubesc si iubesc ceea ce fac. Probabil ca este una din cele mai bune garantii ca totul va iesi cat mai bine posibil.

Care dintre sedinte sunt mai populare, cele realizate inaintea nuntii sau dupa? Ce poti recomanda clientilor, daca ar fi sa aleaga una dintre cele doua?

Fiecare sedinta are scopul ei si e cam greu sa aleg intre una si alta. Daca un cuplu e mai retras, mai timid, care nu a avut niciodata de a face cu un fotograf profesionist, recomand cu caldura o sedinta foto inainte de nunta, ajuta mult in a face toata lumea mai relaxata, mai naturala si mai prezenta in ceea ce face.

Sesiunea foto de dupa nunta, este o oportunitate tare buna de a realiza niste portrete creative si deosebite, care in ziua nuntii ar fi probabil imposibil de facut. Am multi ani deja de cand nu mai impun sesiunea foto din ziua nuntii, prefer sa imi las clientii sa se bucure de familie, de prieteni si de momentele unice din acea zi. E mult mai usor pentru toata lumea sa realizam niste fotografii creative intr-o alta zi, fara a avea stresul timpului sau a altor factori externi.

Ai un moment preferat in desfasurarea unei nunti? Daca da, care este acela?

Imi e greu sa zic ca am un moment preferat la nunti in general. Depinde foarte mult de fiecare eveniment – uneori savurez la maxim emotiile din timpul pregatirilor: o lacrima de fericire a unui tata cand isi vede fiica in rochia de mireasa, o imbratisare prelungita a unei bunici sau momentele amuzante impartasite de baieti inainte de nunta pot sa fie, pentru mine, momentul cel mai important al zilei.

La alte nunti pot savura la maxim o ceremonie plina de insemnatate si prin asta nu ma refer neaparat la o ceremenie religioasa cu 10 preoti, ci mai degraba la ceremoniile unde vezi ca cei doi chiar sunt acolo pentru a se unii si pentru a deveni unul si doresc sa imparta aceste momente cu oameni pentru care ei inseamna totul. O ceremonie simbolica, tinuta de vreun oficiant sau de un prieten, un schimb de juraminte spuse din suflet, pot avea uneori mai multa valoare decat o ceremonie care poate pentru multi nu este altceva decat ceva ce “trebuie” facut pentru ca “asa se face”.

Cat despre receptii, iubesc petrecerile nebune, unde oamenii se simt liberi si lasa sa iasa la iveala cele mai ascunse parti ale lor. Uneori ai nevoie doar de un grup de prieteni foarte buni, alteori, in cazuri mai extreme, ai nevoie de rauri de alcool pentru a ajunge la punctul acela. Oricare ar fi calea, atata timp cat o sa existe momente frumoase si reale, voi fi acolo sa le fotografiez.

Sunt un mare avocat al lucrurilor reale, al sentimentelor traite si impartasite. Nu numai ca ma inspira, dar ma si provoaca ca si eu la randul meu sa fiu o persoana mai buna si mai deschisa. Sunt mult prea satul de lucrurile facute de dragul aparentelor, fara a avea nici o insemnatate.

Exista vreo locatie preferata pentru sedintele foto de nunta? Ce te inspira mai mult? Natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? In ce astfel de locuri ai prefera mai mult sa fotografiezi?

Cand am inceput fotografía, totul era despre locatii epice, impozante care sa transforme fiecare fotografie intr-o “opera de arta”. Habar nu aveam cat de mult puteam gresi. Uitadu-ma acum in urma, fotografiile care mi-au ramas in cap, sunt tot timpul fotografii legate de oameni si de trairile lor. Locatia, desigur, poate ajuta, dar nu e nici pe departe cea care face o sesiune foto sa fie una reusita.

Evident este o placere sa fotografiezi in locuri ca Barcelona, Toscana, Santorini, Londra, dar pana la urma un cuplu care inca are sclipirea acea, un cuplu in care inca vezi acea chimie, este tot ceea ce ai nevoie. Pana la urma tinta mea e sa suprind sentimele lor, dragostea si iubirea dintre ei si nu vreun peisaj mai mult sau mai putin epic.

Sectiune de inspiratie pentru clienti

Fotografii sunt probabil cei mai buni critici de nunta, pentru ca, prin natura jobului, sunt nevoiti sa “citeasca din scoarta in scoarta” tot evenimentul ca sa poata surprinde si extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales sa includem in interviurile noastre cateva intrebari pe care probabil orice mireasa ar vrea sa le adreseze cuiva care a vazut de-a lungul vietii sale sute de nunti.

Scurte pareri personale si recomandari de nunta, insa de aceasta data fara intrebari de fotografie:

3 locatii de nunta preferate (dintre cele in care ai fotografiat).

Cala di Volpe, Costa Smeralda 
Masia Ribas 
Bel Reco 
Mas Torroella 

Preferinta personala: doar DJ sau DJ plus formatie? De ce?

Probabil ca un mix ar fi ideal – atata timp cat si formatia si dj-ul pun putin suflet in fiecare nunta la care participa si iubesc ceea ce fac, ar trebui ca totul sa iasa cel putin exceptional.

Preferinta personala: cununia religioasa in biserica sau in aer liber?

In aer liber, de preferat mai pe seara cu o lumina blanda afara.

3 Idei interesante de marturii.

Probabil ca cele mai interesante marturii de la o nunta sunt trairile si amintirile cu care pleci de acolo. Sigur, un mic suvenir poate fi un detaliu dragut, dar cred ca ar trebui sa fie doar atat, un mic detaliu care sa spuna ceva despre voi. Exemple concrete… greu de zis, dar cu siguranta nu m-as rezuma la niste bomboane, ci as incerca sa fac ceva personalizat.

Preferinta personala: nunta de zi sau de noapte? Intai ca invitat si apoi ca fotograf.

Sincer imi este indiferent. Atata timp cat e o nunta cu mult suflet, restul sunt detalii.

Nunta de sambata vs nunta de duminica. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca fotograf?

Dar nunta de joi, vineri, luni si marti ce are? Cred ca anul asta am mai multe evenimente in timpul saptamanii decat am sambata. Nu cred ca are prea multa importanta ziua saptamanii.

Exercitiu de sinceritate

Daca maine ai fi mire, ce fotograf de nunta din Romania ti-ai dori sa-ti fotografieze propria nunta si de ce? Ce valori apreciezi in mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂

Daca maine as fi mire, in primul rand mi-as consulta si viitoarea sotie – pana la urma nu este vorba doar de preferintele mele ci si de ale ei. E greu de zis pe cine as propune, sunt destui fotografi buni in tara. Imi place sa rezolv problemele atunci cand le am, iar fotograful nuntii mele inca nu e o problema pe care sa o am.

Numeste te rog 3 fotografi de nunta din Romania pe care ii apreciezi, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.

Marius & Andra Dragan
Marius Barbulescu
Jambor photography

Dar din afara?

Two Mann
Chrisman Studios
Suzana Barbera

Poti numi cativa fotografi aflati la inceput de drum, care crezi tu ca au potential?…

Din pacate nu prea am mai avut timpul pentru a fi in contact cu fotografii noi, dar sunt convins ca sunt destui care vin cu o voce proprie si cu energii proaspete.

De interes pentru fotografi

Ce parere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la randul tau la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care te mandresti cel mai mult si care au fost apreciate de juriu?

Concursurile sunt destul de importante pentru mine, dar din pacate de multe ori uit sa particip la ele. Sunt o metoda buna de a te forta sa cresti, sa iti dezvolti viziunea si sa iesi din cercul tau de confort. Cred ca este foarte important sa iti vezi fotografiile tale analizate de alti profesionisti in mod constant. Inarmat cu o atitudine positiva, probabil este una din cele mai eficiente metode de a invata.

Cum ai evoluat si cum iti perfectionezi cunostintele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, inveti singur sau faci schimburi de experienta cu alti colegi?

Sunt tot timpul deschis la experiente noi, atat in domeniul fotografíei de nunta dar nu numai. Merg in mod constant la conventii, invat din diferite resurse online disponibile, citesc si, mai ales, fotografiez mult. Toate chestiile teoretice nu au prea multa valoare daca lipseste practica.

Nu cred ca o sa ma opresc vreodata din a invata si aici nu ma refer numai la fotografie, ci la viata in general. Cu cat stim mai multe cu atat realizam cat de putin stim cu adevarat.

Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflati la inceput de drum? Care crezi ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un fotograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nunta?

Cred ca cel mai bun sfat e sa fotografiezi cat mai mult. Apoi sa iti creezi o comunitate de oameni care sa fie in acelasi punct cu tine ajuta extrem de mult. Pune pasiune si un pic de suflet in ceea ce faci si sunt convins ca rezultatele nu vor intarzia mult sa apara.

Ce parere ai despre workshop-urile de fotografie? Ai participat la astfel de workshop-uri? Ai organizat? Care ti s-au parut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?

Merg cam in fiecare an la macar un workshop, sunt destule care ofera multa valoare si multe cunostinte noi. Urmatorul programat este la anul, unul dintre cele mai importante din lume. Chiar daca ma costa o avere, sunt convins ca o sa merite fiecare banut. Este un workshop de fotojurnalism, avand ca principal scop perfectionarea abilitatilor de a spune mai bine povesti cu fiecare fotografie pe care o faci, avand ca mentori unii dintre cei mai buni fotografi din lume.

Chiar daca inca nu l-am trait, sunt convins ca il pot recomanda cu caldura. Se numeste Foundation si este organizat de doua ori pe an, o data in Europa si odata in S.U.A..

Sunt si alte workshopuri foarte utile, in ziua de astazi sunt atat de multe surse de informatie, incat totul se reduce la a avea timpul necesar si a avea vointa. Pentru mine, singurele canale de informatie pe care le mai urmaresc acum sunt Fearless Photographers si Creative Live.

Acum cativa ani, am organizat si eu un workshop, in urma caruia am ramas cu tare multi prieteni. A fost o experienta tare interesanta, care m-a facut la randul meu sa invat multe. Deocamdata nu cred ca sunt in punctul in care sa organizez un altul, dar cine stie ce ne va reserva viitorul.

Totusi, trebuie avuta grija cu workshopurile, este foarte important cine le organizeaza si despre ce o sa vorbeasca. Intr-o mare de workshopuri cele care cu adevarat merita sunt relativ putine. Asa ca alegeti cu grija si documentati-va bine inainte.

Website Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.