Îmi place foarte mult să lucrez cu al doilea fotograf la un eveniment deoarece pentru a transpune în fotografii povestea unei nunti sau chiar a unui botez sunt foarte importante momentele dintre așa zisele părți importante ale evenimentului.

Astfel micile zâmbete, chicoteli, o lacrimă în colțul ochilor sau un copil buclucaș reprezintă mici momente de neuitat care sunt sarea și piperul unui eveniment. Aceste momente dintre momente, care în mare parte pentru majoritatea invitaților și mirilor au trecut neobservate, vor fi amintiri extraordinare în momentul în care vor vedea fotografiile de la eveniment.

De aceea, având al doilea fotograf alături de tine, vei avea siguranța că vei preda clienților o poveste minunată plină de povești extraordinare. Deși mulți miri își doresc al doilea fotograf doar când consideră că au un număr mare de invitați sau când vor foarte multe fotografii de grup, eu le atrag mereu atenția că nu acesta este rolul unui al doilea fotograf.

El trebuie să fie prezent și să fie alături de fotograful principal chiar și la un eveniment mai mic pentru că o pereche de ochi în plus va transforma pur și simplu povestea fotografică a evenimentului. Doi fotografi nu înseamnă mai multe fotografii predate, dar garantează surprinderea a cât mai multe momente frumoase și unice pe care un singur fotograf nu poate să le acopere de unul singur.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este important ca cei doi fotografi să fie mereu împreună inclusiv în locurile unde nu sunt prezenți un număr mare de invitați, cum ar fi la pregătirile mirilor. De ce? Pentru că ziua nunții la români este lungă și cu o planificare bună se pot acoperi toate momentele fără sa fie nevoie ca cei doi fotografi să fie prezenți în locuri diferite.

Eu lucrez de aproape trei ani cu al doilea fotograf și încerc la toate întâlnirile să conving viitorii miri de necesitatea unui al doilea fotograf, chiar dacă înseamnă un cost în plus, fiindcă așa vor avea parte de o poveste de neuitat în fotografii cu cadre unice și momente speciale care altfel se vor pierde.

Atenție! Întrucât am observat că se face deseori această eroare, trebuie menționat că există o diferență importantă de concept între doi fotografi și un fotograf însoțit de asistent.

Ce înseamnă ca un fotograf să vină cu un asistent la o nuntă!? În primul rând rolul asistentului unui fotograf este de a-l ajuta pe acesta când are nevoie, să fie atent, să îi dea rapid acestuia un obiectiv care îi este necesar și nu îl are la îndemână. De asemnea, un rol important al asistentului este acela de a ajuta fotograful cu lumină suplimentară (blitz, led, blenda, etc.) în diferite situații. Asistentul unui fotograf nu face niciodată fotografii, el este practic personal tehnic pentru fotograf și îl ajută să își facă treaba cât mai rapid.

Când la eveniment participă doi fotografi specializați, caz specificat clar în contract, cei doi vor face împreună fotografii. În această situație, clientii trebuie să înțeleagă că este cel mai bine ca cei doi să nu fotografieze în locuri diferite. De ce?! Pentru că mereu o a doua pereche de ochi este mai bună decât una și momentele surprinse pe parcursul evenimentului sunt mai interesante.

Fotografiile au fost realizate împreună, de către Ciprian Dumitrescu și Bogdan Neagoe.