Buchetul de nuntă are o semnificație aparte, iar felul în care arată, gingășia, frumusețea și bunul gust cu care este pregătit trebuie să completeze cu succes ținuta miresei în ziua cea mare. Totuși, există o serie de greșeli care pot fi făcute de către mirese atunci când aleg florile pentru acest buchet, cărora li se alătură și alte câteva situații care trebuie evitate. 

Aspectul pentru buchetul de nuntă trebuie să fie unul plăcut vizual, însă și confortul miresei trebuie luat în calcul, alături de alte elemente precum temperaturile de afară, florile potrivite și rezistente și felul în care întreținem acest buchet pe tot parcursul unei zile. 

Mai jos găsești unele dintre cele mai frecvente greșeli legate de buchetul de nuntă, astfel încât să știi ce să eviți atunci când faci alegeri în această privință: 

Așteptările ca buchetul de nuntă să iasă exact ca în poza salvată de pe Pinterest

Cele mai multe dintre viitoarele mirese vin cu fotografii ale unor buchete găsite pe rețelele sociale, prezentându-le floriștilor ca fiind rezultatul pe care vor să-l obțină. Există câteva aspecte care trebuie discutate în acest caz pentru buchetul de nuntă, pentru a nu fi dezamăgită ulterior. 

O bună parte a fotografiilor pe care le găsești pe Instagram sau Pinterest pot fi editate, trecute printr-o serie de filtre, ajustate, etc. Prin urmare, coloritul buchetului pe care-l vezi în poză poate fi diferit de cel din realitate. 

În al doilea rând, sunt rare situațiile în care un florist va putea găsi pe piață flori de exact aceeași dimensiune, la fel de înflorite sau în exact aceleași nuanțe precum cele din fotografia prezentată de tine. Și din acest punct de vedere, e posibil să existe o serie de diferențe între social media vs. realitate. 

În al treilea rând, este posibil ca buchetul din fotografia ta să fie realizat în Bali (sau în altă destinație exotică), în Finlanda sau în SUA. Așadar, nu toate florile pe care le vei vedea acolo vor fi disponibile neapărat și în orașul/țara în care are loc nunta ta. 

Ambiția de a opta pentru un anumit tip de flori și numai pentru acela 

Aceasta este o altă greșeală des întâlnită în ceea ce privește buchetul de nuntă. O parte dintre mirese își setează dorința pe un anumit tip de floare, care însă poate să fie disponibil pe piață sau nu. O floare care poate să se găsească ușor în cazul în care nunta se desfășoară în sezonul potrivit sau o floare pe care nu ai șanse să o găseșți nicicum, dacă nu este sezonul ei. 

Un florist bun va putea să-ți ofere cele mai bune soluții, însă este indicat să accepți și puțină flexibilitate în acest sens. 

Nu au în vedere florile de sezon pentru buchetul de nuntă

Vara sau primăvara sunt anotimpurile ideale pentru o paletă extrem de largă de flori, însă nu de puține ori se întâmplă ca miresele să uite că este exact sezonul în care pot profita cel mai mult. 

Totodată, atunci când optezi pentru flori de sezon în ceea ce privește buchetul de nuntă, vei putea beneficia și de prețuri mult mai convenabile. 

Sigur, trăim niște vremuri care ne permit să facem rost relativ simplu de diferite tipuri de flori, fie acestea de sezon sau nu, însă atunci când dai comandă pentru toate aranjamentele florale de nuntă, nu uita să arunci o privire și asupra minunățiilor de sezon. 

Nu iau în calcul dacă buchetul se potrivește cu ținuta

O altă problemă poate fi aceea că buchetul de nuntă nu se potrivește cu stilul rochiei sau cu stilul nunții. Pentru un eveniment de tip black tie, cu o rochie a miresei deosebit de elegantă, este evident că nu vor merge folosite, de exemplu, florile de câmp precum lavanda sau floarea soarelui. 

Asigură-te că buchetul pe care intenționezi să-l comanzi se potrivește perfect rochiei tale, pentru că acesta are rolul de a întregi ținuta, nicidecum acela de a o încărca într-un mod nepotrivit sau peste măsură. 

Nu hidratează buchetul de nuntă așa cum se cuvinte înainte de eveniment 

Din momentul în care buchetul de nuntă ți-a fost predat (acest lucru se întâmplă, în general, chiar în ziua nunții, cu câteva ore înaintea evenimentului), trebuie să te asiguri că ai spațiul potrivit pentru a-l depozita. Un vas rezistent, cu apă suficientă, așezat într-o încăpere răcoroasă – toate aceste detalii vor ajuta buchetul miresei să-și păstreze forma inițială. 

Nu uita să întrebi floristul și care sunt recomandările sale, în funcție de florile din care este alcătuit buchetul tău. Dacă nunta ta are loc într-o zi cu temperaturi foarte ridicate, aceste condiții de mai sus sunt și mai importante. 

Aleg flori extrem de sensibile la căldură, în miez de vară 

Există o serie de flori care nu suportă căldura sau lipsa apei prea bine, motiv pentru care este recomandat să le eviți dacă știi că buchetul de nuntă va fi expus timp îndelungat într-un astfel de mediu. Și în acest caz, înainte să iei deciziile finale, consultă părerea specialistului. 

De exemplu, hortensiile nu sunt foarte prietenoase cu temperaturile ridicate și cu lipsa apei și riscă să se degradeze rapid dacă nu sunt menajate așa cum trebuie. 

Optează pentru un buchet prea greu, inconfortabil de ținut în mână 

Printre tendințele anilor 2023-2024 în materie de buchete de nuntă se numără și această idee nouă – a buchetului cu cotor cât mai subțire. 

Buchetul de nuntă arată și mai elegant, însă poate fi și mai ușor de manevrat și de ținut în mână în timpul slujbei și ulterior sau înainte, în timpul ședințelor foto de nuntă. 

Deși unele buchete bogate arată, într-adevăr, foarte bine, realitatea este că mâinile tale vor fi ocupate timp îndelungat să susțină ceva greoi, inconfortabil. 

Țin buchetul de nuntă într-un mod greșit 

Această idee o completează pe cea de mai sus în cazul în care buchetul de nuntă este unul cu greutate mare. În mod normal, buchetul de mireasă se ține în sus, ușor aplecat în partea din față, pentru a oferi o imagine mai frumoasă și pentru a ieși bine în fotografii. 

Atunci când ai un buchet greu, este posibil să nu poți să-l susții mereu în cea mai avantajoasă poziție (sunt șanse ca mâinile să-ți amorțească, să fie nevoie ca la un moment dat să ai o mână liberă, etc.). 

Dacă buchetul tău nu este uniform (rotund), întreabă-ți floristul care este partea din față, pentru a știi cum să-l poziționezi corect. 

Alte sfaturi utile în ceea ce privește buchetul de nuntă 

  • pune dorințele tale pe primul loc, chiar și înaintea trendurilor, și alege un buchet de mireasă care să te reprezinte în totalitate;
  • alege serviciile unui florist cu experiență și cu recomandări; 
  • asigură-te că ai aruncat o privire pe portofoliul acestuia, înainte să semnezi contractul pentru flori; 
  • cere personalului de la locația în care va avea loc petrecerea de nuntă un vas special cu apă pentru a așeza buchetul de nuntă, eventual în apropierea mesei tale.