Urmează să ai nunta în viitorul apropiat, iar împreună cu partenerul v-ai propus să investești mai mult timp și efort în îmbunătățirea aspectului fizic prin exerciții fizice? Sportul reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pe care-i poți face pentru silueta mult visată, iar dacă planurile tale coincid cu ale viitorului soț, cu atât mai bine!

Desigur, pe lângă beneficiile pe care le are asupra sănătății și asupra aspectului fizic, mișcarea mai ajută și la eliberarea de endorfine (substanțe chimice produse natural de corpul nostru, mai ales în momentele în care facem mișcare). Endorfinele contribuie la reducerea stresului și a anxietății, iar sportul în cuplu ajută la apropierea partenerilor, fiind deosebit de benefic în lupta cu kilogramele în plus, mai ales că efortul pare mai ușor de suportat dacă respectivele momente sunt împărțite cu persoana iubită.

Când să vă apucați de exerciții fizice

Dacă ar fi să întrebi un nutriționist sau un trainer, cu siguranță fiecare dintre aceștia te va sfătui să te apuci de mișcare cât mai din timp. În mod evident, vei obține astfel cele mai bune rezultate și vei trece, împreună cu partenerul, printr-un proces lent și sănătos de schimbare a corpului prin exerciții fizice.

Sigur că mișcarea este binevenită oricând, chiar și dacă mai sunt doar 1-2 luni până la nunta voastră, însă veți putea avea parte de rezultate notabile dacă vă apucați de exerciții fizice cu minimum 6 luni înaintea evenimentului.

Înainte să începeți orele de sport, asigurați-vă că nu aveți nicio interdicție medicală în acest sens și în cazul în care sunteți persoane sedentare, începeți prin a depune un efort fizic moderat, a cărui intensitate să o creșteți progresiv.

Știm cu toții că dacă nu am mai făcut mișcare de mult timp și ne forțăm dintr-o dată prea tare, ne putem alege cu febră musculară, dar și cu alte probleme potențiale, în principiu pentru că încălzirea nu este făcută așa cum trebuie, mișcările sunt executate greșit sau efortul depus este prea mare comparativ cu pregătirea fizică.

Așadar, indiferent de tipul de exerciții fizice sau al sportului pe care-l veți practica, începeți ușor, de preferat sub îndrumarea unui specialist dacă veți merge împreună la o sală de fitness/club de sport, etc.

Ce target să vă setați 

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când te pregătești fizic pentru nunta ta este să-ți setezi targeturi total nerealiste. Există foarte multe viitoare mirese care fie își cumpără rochii de mireasă cu câteva măsuri mai mici, fie se supun unor cure de slăbire prea drastice, fie își propun să slăbească un număr de kilograme record – însă efectele acestor idei pot fi mai dăunătoare decât îți poți imagina în primă instanță.

Deși te vei gândi că este ideal ca în ziua nunții să arăți așa cum ai visat, în realitate, este recomandat ca întâi de toate să fii sănătoasă. Același lucru este valabil și pentru partener.

În cazul în care există un anumit număr de kilograme pe care vi le-ați propus să le topiți până la data nunții, este recomandat să faceți acest plan alături de un nutriționist și la recomandarea/sub îndrumarea acestuia. Știm cu toții că sportul merge mână în mână cu o dietă echilibrată – mâncare sănătoasă (fără zahăr, alimente prăjite, etc) și suficientă.

Discută cu viitorul tău soț și setați-vă împreună un target de exerciții fizice, însă luați în considerare că acesta trebuie să fie unul realizabil în condiții sigure pentru sănătatea voastră.

Ce tipuri de exerciții fizice puteți face 

Mișcarea în cuplu poate fi făcută atât acasă, cât și la sala de fitness, pe terenul de sport sau în parc. Prin urmare, dacă există voință, vă puteți îndrepta atenția către oricare dintre exemplele de mai jos de exerciții fizice, cărora li se pot alătura o mulțime de alte idei:

Tenis – mai ales dacă ați mai jucat în trecut și sunteți mai competitivi din fire, tenisul poate fi acel tip de sport care să vă solicite destul de mult și care să vă ajute să topiți un număr important de calorii într-o oră.

Înot – dacă vă place apa și aveți în apropierea casei un bazin/piscină mare, puteți să vă îndreptați atenția și către această activitate. Efortul depus nu va fi resimțit la adevărata sa intensitate cât veți fi în apă.

Exerciții fizice din tutoriale – există o mulțime de video-uri cu diferite propuneri de exerciții fizice pentru cupluri. Le găsiți grupate și în funcție de zona pe care vreți să o lucrați în ziua respectivă (brațe, abdomen, picioare), iar cea mai bună alegere ar fi să alternați tipurile de exerciții de la o zi la alta. Puteți alege inițial tutoriale basic, pentru începători, urmând ca apoi să vă orientați către exerciții mai dificile.

Ore de spinning – ideale dacă vreți să ardeți multe calorii într-o ședință ceva mai solicitantă, dar și dacă aveți nevoie de cineva care să vă îndrume și să vă motiveze. De la ședințele de spinning nu lipsesc muzica bună și „colegii de suferință” din sală, așadar nu veți fi singuri în asta. 🙂

Ore de zumba – o activitate sportivă care implică și distracție, muzică, voie bună, mai mulți participanți și, de ce nu, ocazia de a vă descoperi talentul la dans.

Jogging – dacă obișnuiați să alergați în trecut, puteți încerca și jogging-ul în cuplu. În primele zile veți avea ocazia să vă reglați ritmul, iar ulterior rezistența va crește și veți putea alerga împreună distanțe mai mari.

Trepte – dacă aveți în apropierea casei un parc cu multe scări sau un aparat de urcat trepte la sala de fitness, puteți să vă orientați și către acest tip de exerciții. Se ard multe calorii urcând trepte, iar picioarele se modelează frumos.

Săptămâna de dinaintea nunții și exercițiile fizice 

Este recomandat ca în cazul în care v-ați format deja un obicei din a face exerciții fizice împreună, să faceți acest lucru chiar și în săptămâna de dinaintea nunții. Desigur, în această perioadă este recomandat să vă oferiți oportunitatea de a vă bucura de rezultatele pe care le aveți, însă, în același timp, nu este indicat să lăsați garda jos.

În general, este de preferat să diminuați intensitatea exercițiilor și a efortului fizic depus, pentru a evita oboseala în exces, eventualele întinderi musculare, febra musculară sau diversele accidentări, chiar înaintea nunții.

Totodată, țineți cont de faptul că este recomandată multă odihnă, aceeași alimentație sănătoasă, relaxare și limitarea consumului de alcool și de tutun.

Te-ai gândit să faci exerciții fizice alături de partener înainte de nuntă? Lasă-ne răspunsul în comentarii.