Este nevoie să amani sau anulezi nunta? Perioada pandemiei ne-a învățat că, din păcate, inclusiv evenimentele atât de importante precum nunțile pot suferi amânări total nedorite și neasteptate, iar pentru o viitoare mireasă, acest lucru poate veni la pachet cu sentimente de dezamăgire, de disconfort psihic, uneori chiar sentimente de panică. De ce? Pentru că nunta este unul dintre cele mai semnificative evenimente din viață, iar entuziasmul care precede un astfel de eveniment, dar și migala și stresul cu care este planificat, sunt doar câteva dintre elementele care, odată date peste cap, ar putea genera frustrare.

Desigur, exceptând pandemia, există și o serie de alte motive pentru care o nuntă ar putea necesita amânare sau chiar anulare.

Oricare ar fi motivul, este bine să fii pregătită din timp și pentru un astfel de scenariu. Iată care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmezi dacă se întâmplă să fii într-o astfel de situație.

Încheie din start contracte cu furnizorii de servicii, în care să fie menționate și clauze referitoare la  situațiile în care amâni sau anulezi nunta

Cea mai bună modalitate prin care te poți feri de efectele nedorite când amani sau anulezi nunta, este să iei în calcul acest scenariu atunci când închei contractele cu furnizorii de servicii, astfel încât să știi la ce să te aștepți.

De exemplu, este indicat să lămuriți atât verbal, cât și în scris, ce presupun evenimentele amânate în cazuri de forță majoră, care sunt opțiunile pe care le ai dacă apare această situație, ce anume se va întâmpla cu avansurile plătite, în ce condiții sunt acestea rambursabile sau nu și orice alte detalii legate de o circumstanță care nu poate fi anticipată.

Dacă vei avea răspunsuri pentru aceste întrebări, din start vei fi mai liniștită în cazul în care te vei confrunta cu o astfel de problemă, pentru că vei ști la ce să te aștepți.

Păstrează-ți calmul, indiferent de situație! 

Bineînțeles că o astfel de veste poate genera stres și supărare, însă nu te lăsa copleșită de aceste sentimente, pentru că nu vei face decât să-ți îngreunezi situația.

Împrejurările de acest fel sunt, în cele mai multe dintre cazuri, total neprevăzute. Un exemplu în acest sens poate fi perioada pandemiei, în care restricțiile cu privire la evenimente și măsurile de siguranță luate de autorități se pot schimba de la o săptămână la alta, făcându-te să amani sau anulezi nunta. În acest sens, dacă îți organizezi nunta în perioada următoare, ar însemna să te consumi și să te stresezi câteva luni la rând, fără ca deznodământul final să depindă în vreun fel de tine. Din acest motiv sunt foarte importante clauzele pe care le discuți atunci când semnezi contractele cu furnizorii de servicii.

Cântărește-ți opțiunile și ia decizia care te ajută să nu faci foarte multe compromisuri când amani sau anulezi nunta

Amani sau anulezi nunta și vrei să știi cum să procedezi astfel încât să nu resimți prea tare această modificare de planuri?

În cazul în care evenimentul tău trebuie amânat, este recomandat ca înainte să stabilești o nouă dată, să iei în calcul mai multe aspecte:

  • ce presupune organizarea unei nunți într-un anotimp diferit?
  • câte dintre persoanele invitate vor mai putea veni?
  • care sunt costurile extra pe care le vei avea de achitat?
  • se va potrivi rochia de mireasă pe care ți-ai ales-o inițial și pentru această dată nouă ? (este foarte posibil ca o rochie de mireasă pe care ai ales-o pentru o nuntă în grădină, pe timp de vară, să nu mai fie cea mai potrivită variantă și pentru o nuntă pe timp de iarnă)
  • de ce aleg această dată? Pentru că este singura variantă care mi s-a propus sau pentru că într-adevăr îmi convine?

Discută cu toți furnizorii tăi de servicii. 

Amani sau anulezi nunta? Acest lucru vine la pachet și cu anunțarea furnizorilor de servicii. Ia în considerare că job-ul acestora implică un număr mai mare de clienți, care dacă se vor afla de asemenea în această situație, le vor da peste cap și lor planurile. Mai mult, există posibilitatea ca unele afaceri să nu se mai poată susține până la o dată ulterioară.

Chiar dacă situația este una supărătoare și de-o parte și de alta, este foarte important să rămâi calmă, înțelegătoare, și, în anumite cazuri, să dai dovadă de înțelegere și flexibilitate. În majoritatea cazurilor, aceste situații au rezolvare pentru ambele părți.

Ia în considerare aspectele financiare, care ar putea suferi modificări când amani sau anulezi nunta

Amani sau anulezi nunta? Acest lucru îți poate da peste cap și planurile în privința bugetului alocat organizării acestui eveniment. Prin urmare, este important să iei în considerare și aspectele legate de acest subiect, respectiv adăugarea unor costuri suplimentare sau pierderea unor sume plătite pe post de avans, în anumite condiții.

De exemplu, dacă tu aveai nunta programată în extrasezon, iar atunci când o amâni, o vei reprograma în plin sezon de vară, este posibil ca prețurile la localul în care vei organiza petrecerea să crească.

Un alt exemplu în acest sens este creșterea prețurilor în urma pandemiei. Există mulți furnizori de servicii care au raportat creșteri de prețuri ale materiilor prime, ale alimentelor, ale florilor – care pot duce inevitabil și la scumpirea serviciilor de care vei avea nevoie la nunta ta.

Anunță invitații, apelând la o variantă care să nu te copleșească.  

Nu este ușor să anunți zeci sau chiar sute de oameni că nunta ta a fost amânată sau anulată. Imaginează-ți că în pandemie, au existat cupluri care și-au amânat nunta chiar și de 3 ori.

Atunci când trimiți pentru prima dată invitațiile la nunta ta, există în mod evident entuziasm. Pe de altă parte, când ești nevoit să contactezi un număr mare de persoane pentru a doua sau chiar a treia oară cu privire la reprogramarea evenimentului tău, acest lucru poate deveni ușor copleșitor.

Pentru a simplifica procesul, poți apela la un mesaj scris (mail/mesaj/sms), pentru care să alcătuiești un text universal. Desigur, în astfel de momente, mesajele scrise pe un ton relaxat, poate chiar cu mici glume inserate (de genul: „a treia oară este cu noroc”, etc.) vor destinde atmosfera și te vor ajuta să te relaxezi.

Ai fost în situația să amâni sau anulezi nunta? Cum ai gestionat? Lasă-ne răspunsul în comentarii?