Într-o lume în care subiectul poluării masive și al resurselor naturale limitate capată din ce în ce mai mare amploare, orice gest de blândețe asupra naturii și de ocrotire a acesteia este binevenit. Iar dacă principiile tale îți dictează să sari în ajutorul naturii chiar și în ziua nunții, ai toate șansele să organizezi nunta eco-friendly și implicit o nuntă de neuitat.

Există o serie de aspecte de care trebuie să ții cont atunci când îți dorești să organizezi o astfel de nuntă, începând cu materialele folosite în pregătirea și decorarea spațiului, susținerea micilor producători locali prin includerea în meniu a produselor acestora, alegerea unei ținute din materiale sustenabile, alături de multe alte mici gesturi care pot conta câtuși de puțin la ocrotirea mediului înconjurător.

Nu este obligatoriu să respecți cu strictețe orice aspect care ține de organizarea unei nunți eco-friendly sau să faci compromisuri pe care simți că nu trebuie să le faci, căci vorbim despre unul dintre cele mai importante evenimente din viața ta, însă până și cel mai simplu gest de acest tip va oferi un exemplu celor din jur, iar ție satisfacția de a depune un efort pentru binele naturii.

Iată care sunt principalele activitați în organizarea pentru o nunta eco-friendly, în cadrul cărora ai putea acționa:

Nunta eco-friendly. Alege un restaurant cu care să rezonezi din acest punct de vedere

Deși intenția ta este una cât se poate de frumoasă, este important ca și locul în care alegi să-ți sărbătorești nunta eco-friendly să fie pe aceeași lungime de undă cu principiile tale.

Așadar, interesează-te dacă există restaurante care oferă servicii eco-friendly, care sunt acestea, iar în cazul în care nu ai prea multe opțiuni la acest capitol, dar ai totuși câteva variante de localuri în care ai vrea să-ți faci nunta, discută împreună cu conducerea acestora care sunt posibilitățile de a transforma evenimentul tău într-unul cât mai eco-friendly.

Angajează colaboratori cu aceleași principii ca ale tale

Persoanele cu care alegi să colaborezi în pregătirea evenimentului pot ajuta foarte mult la acest capitol. Fie că vorbim despre firma de aranjamente florale (căci în acest caz vei putea acționa foarte mult în sprijinul naturii), firma care realizează invitațiile sau toate elementele de papetărie necesare unei nunți, firma de catering (dacă vei opta pentru una), atelierul de creație a rochiei de mireasă, toate aceste colaborări pot fi alese astfel încât evenimentul tău să fie unul eco-friendly.

Acordă atenție elementelor de papetărie (invitații, meniuri, place card-uri)

În ceea ce privește invitațiile de nuntă, acestea pot fi un bun prilej pentru a vă anunța viitorii oaspeți că doriți să vă celebrați dragostea într-un mod prietenos cu mediul înconjurător, la nunta eco-friendly.

Invitațiile pot fi create din hârtie exclusiv reciclată sau chiar realizate în format electronic, căci așa veți scuti o cantitate importantă de hârtie folosită, dar și bugetul vostru de o cheltuială în plus. Alte elemente de papetărie esențiale unei nunți sunt place card-urile, prin intermediul cărora invitații voștri își găsesc locul la masă, meniurile sau lista de invitați.

Acestea pot fi realizate, de asemenea, din hârtie reciclată, iar dacă doriți să fiți și mai prietenoși cu natura, există pe piață inclusiv hârtie plantabilă (un anumit tip de hârtie care conține semințe de plante). Practic, după terminarea nunții, invitația se poate transforma într-o plantă, în fiecare dintre casele participanților la nunta voastră.

Nunta eco-friendly. Alege o ținută vintage sau second hand

Dacă vrei să optezi pentru o variantă sustenabilă și implicit prietenoasă cu mediul, deoarece industria textilă este unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei, poți alege să porți în ziua nunții tale o rochie care a aparținut mamei sau bunicii tale.

În cazul în care dorești un alt model de rochie pentru nunta eco-friendly sau nu ai la dispoziție o rochie moștenită din familie, poți opta pentru o rochie de mireasă second hand sau chiar vintage.

Prețul unei astfel de rochii poate fi cu mult mai mic decât cel al unei rochii la prima purtare, iar tu poți fi fericită că ai dat o mână de ajutor în plus naturii.

Evită folosirea plasticului în servirea de la candy bar sau în împachetarea mărturiilor

Cele mai multe dintre deserturile servite în monoporții la candy bar sunt așezate în recipiente de plastic, alături de lingurițe în miniatură și alte detalii care, de cele mai multe ori, nu sunt prietenoase cu mediul.

Poți opta pentru deserturi fără creme, care nu necesită așezare în astfel de recipiente sau poți ruga firma care se ocupă de acest serviciu să folosească exclusiv sticlă sau carton reciclabil pentru suportul respectivelor prăjituri.

Mai mult, se întâmplă foarte des ca mărturiile oferite invitaților în cadrul nunților să fie ambalate în folie de plastic, iar la acest capitol poți avea un real succes cu plantele suculente așezate în ghivece de mici dimensiuni sau cu borcănașele de miere, săculeți plantabili cu semințe de flori sau lumânări realizate din ceară de soia și arome exclusiv naturale.

Nunta eco-friendly. Alege flori ornamentale în ghivece pentru aranjamentele de pe mese

În privința aranjamentelor florale la nunta eco-friendly, poți da o mână de ajutor naturii prin alegerea unor plante de decor în ghivece, tocmai pentru a știi că viața acestora va fi una de lungă durată.

O astfel de alegere poate fi pusă mai greu în practică atunci când vorbim despre buchetul miresei sau al nașei, însă toate elementele de decor realizate din flori pot fi gândite astfel încât să trăiască multă vreme după nunta ta. Mai mult, acestea pot fi luate mai apoi acasă de prieteni, rude sau vă pot decora propriul cămin.

Evită o risipă majoră a mâncărurilor și donează ceea ce rămâne

Fiecare mireasă își dorește ca la nunta sa invitații să fie răsfățați peste măsură cu diferite delicii culinare, însă, uneori există tendința de a exagera cu porțiile de mâncare sau chiar cu numărul felurilor servite. Asigură-te că înaintea evenimentului comunici localului numărul cât mai exact al invitaților și încearcă să limitezi felurile de mâncare la porțiile cu adevărat necesare. Același lucru este valabil și pentru candy bar, dar și pentru tortul mirilor, care de cele mai multe ori se întâmplă să fie cu mult mai mare față de cantitatea necesară.

Dacă nu dorești totuși să scazi din cantitatea mâncărurilor servite, poți să te interesezi unde anume poți dona mâncarea rămasă, tocmai pentru a nu crea o risipă inutilă de alimente.

Renunță la baloane, lampioane sau artificii

Baloanele pentru petrecere sunt fabricate din latex, un material neprietenos mediului, în timp ce lampioanele pot pune în pericol mediu înconjurător prin declanșarea unor incendii, tocmai pentru că traiectoria acestora nu poate fi controlată. Totodată, artificiile sunt fabricate dintr-un amestec de substanțe periculoase și extrem de dăunătoare naturii (metale grele, dioxine, cloranți), iar fumul rezultat în urma unui spectacol de artificii poate fi extrem de toxic.

Așadar, încearcă să eviți folosirea acestor elemente în cadrul petrecerii tale de nuntă, pentru a ocroti natura și a da dovadă de responsabilitate.

Cum îți sună ideea de a face nunta eco-friendly? Lasă-ne răspunsul în comentarii.

Toate fotografiile sunt realizate la Green Spot Wedding Barn