Meniul de nunta este cel mai important pentru colajul nunții, ca imagine de ansamblu. Poate pentru voi doi nu este un subiect atât de important pentru că pentru voi contează distracția mai mult decât mâncarea. Dar vor exista invitați care vor analiza gustul, textura, dar și ce anume au pus bucătarii în farfuria de pe masa lor.
Asta nu înseamnă că trebuie să ai bucătari cu stele Michelin dacă nu ai buget pentru asta. La polul opus, dacă bugetul îți permite, poți face înainte o listă cu ce îți dorești.
Dar până să ne gândim la bucătari faimoși și feluri de mâncare sofisticate, haideți să lămurim ce facem cu meniul de nunta.
6 aspecte privind meniul de nunta
1. Anotimp sau sezon
În primul rând trebuie să ții cont de perioada sau sezonul în care ați stabilit nunta. Primăvara și vara axează-te pe mâncăruri ușoare, încercând să nu încarci meniul cu carne, oricât și-ar dori mama ta sau soacra. Știm că mâncarea tradițională este o cerință care se face vocală de majoritatea persoanelor care ajută la organizarea evenimentului, dar trebuie să țineți cont și de ceea ce ajută mai bine digestia. Căldura în combinație cu multă carne nu este un mix fericit, iar voi vă doriți distracție, nu invitați prea plini care nu pot să danseze alături de voi.
La polul opus se află anotimpurile reci și friguroase: toamna și iarna. Dacă ați ales ca nunta voastră să se desfășoare într-unul dintre aceste două anotimpuri, atunci carnea poate să-și facă mai mult loc în peisaj.
Și dacă tot suntem la capitolul „anotimp”, haideți să luăm în considerare și băuturile: acestea depind și ele de sezon. Vinurile sunt briza aromată a evenimentului și se potrivesc în orice anotimp, însă dacă vrei să le faci o surpriză adevărată domnilor pe timp de vară, servește chiar și bere. Iarna și toamna merge și un țoi de țuică făcută la țară. Nu vei da greș! Îți spun din propria experiență!
2. Tradițional sau noul val?
Încă un aspect foarte important este și direcția în care merge nunta voastră. Dacă ați ales calea tradițională, te poți baza pe mâncăruri cu specific românesc, dar nu uitați de primul punct evidențiat de noi. Tradițional înseamnă sarmale cu mămăliguță și un ardei zdravăn care-ți arde buzele și parcă te împinge să te răcorești cu ceva tărie din beciul bătrânilor, ca mai apoi să rupi pingelele pe ringul de dans.
Noul val se bazează mult pe mâncăruri ceva mai sofisticate, care să împace cerințele actuale în materie de gust. Înlocuiește salata de vinete cu o pastă de avocado și ai bifat noul val, dar ai mare grijă să nu servești fructe exotice la aperitiv ca mai apoi să continui cu sarmalele de care-ți ziceam mai sus. Acest lucru provoacă confuzie printre invitați și, vrei nu vrei, aceștia sunt juriul. Există oameni cărora dacă nu le place un singur fel de mâncare, nu se mai distrează până la finalul evenimentului.
Tips&Tricks: Dacă alegi tradiționalul nu te gândi că meniul va fi anost. Vorbește cu bucătarul să aranjeze mâncărurile tradiționale de așa natură încât să aibă alt aspect în farfurie și să provoace încântare invitaților. Vizualul contează mult!
3. Calitate sau cantitate?
Vrei ca farfuria să fie plină, dar gustul să lase de dorit? Sau porții mai mici și un deliciu în farfurie? Ceea ce probabil nu-ți va spune nimeni este că dacă vrei porții mai mari, ca la mama soacră acasă, s-ar putea ca atunci când bucatele ajung pe buzele invitaților, plăcerea să nu fie atât de mare precum porția.
Dacă ții neapărat la cantitate, dar și la gust, vei scoate mai mulți bani din buzunar. Dacă ții la calitate, păstrează porțiile de bun simț. Suntem, totuși, în 2021. Oamenii numai vin la nuntă ca să mănânce, ci ca să se distreze alături de voi. Desigur, mâncarea este importantă, dar nu asta primează.
4. Nu uita de copii
Cu siguranță anumiți invitați vor veni cu copiii, așa că ia în calcul ca mâncarea pentru aceștia să fie atrăgătoare ca design, dar și ca gust. Băuturile să fie cât mai sănătoase și naturale, dulciurile bazate pe fructe, iar porțiile de mâncare în niciun caz cât ale unui adult.
5. Bufet suedez: da sau nu?
Bufetul suedez este discutabil. Părerile sunt împărțite. Există voci care vor spune că bufetul suedez enervează și că oamenilor nu le place să stea la coadă ca să-și ia mâncarea. Pe de altă parte, unii se vor declara încântați că pot să facă refill de câte ori au nevoie.
Ideea bufetului suedez trebuie să fie dezbătută în paralel cu invitații pe care îi ai. Dacă știi că majoritatea sunt comozi, alege tipul clasic de servire la masă. Dacă ai oameni energici, în mare parte tineri și despre care știi că socializarea și distracția se întâmplă până și la coadă la supermarket, atunci poți opta liniștită pentru un bufet suedez.
6. Degustarea
Cel mai important aspect al meniului de nuntă este degustarea. Marile band-uri nu se urcă niciodată pe scenă fără repetiție temeinică înainte de concert. Tu de ce ai gusta mâncarea prima oară la propria nuntă?
Trebuie să te asiguri că bucătarul a înțeles care vă sunt dorințele, care sunt cantitățile și care este direcția în care va merge nunta voastră. Degustarea chiar și de băuturi este o practică sănătoasă pentru că astfel vei fi în control total și vei ști exact ce se va servi la nunta voastră.
Ordinea mâncărurilor pentru meniul de nunta
Și pentru că am lăsat la final informația de bază a acestui articol. Sau, mai bine zis, scheletul unui meniu de nuntă, am să vă prezint ordinea clasică a mâncărurilor. Mai apoi puteți improviza, știind care sunt bazele.
Primul este aperitivul (rece vara și primăvara, cald iarna și toamna). Urmează friptura (în general se combină o bucată de carne de porc cu una de pui ca să împaci toate gusturile) cu garnitura de rigoare, sarmalele și peștele.
Totul se încheie cu desertul care este de cele mai multe ori marcat de tortul de nuntă. Dacă e vară, poți opta pentru un desert de înghețată, după care introducerea tortului pentru că este un punct cheie al nunții.
Tips&Tricks: nu uita de candy bar! Împarte dulciurile în două sortimente: destinate adulților și destinate copiilor.
Acum că am lămurit cum e cu meniul de nunta, vă dorim distracție plăcută și iubire la fel de dulce precum tortul ales de voi!
Fotografie de copertă realizată de Anghel Brothers