Indiferent ce tip de mireasă ești, trebuie să iei în considerare și unul dintre aspectele raționale ale evenimentului: contractul prenuptial.

Atunci când vorbim despre nuntă, ne gândim la toate lucrurile frumoase care se vor desfășura în ziua respectivă. Poate că-ți dorești să respecți toate tradițiile și abia aștepți distracția care gravitează în jurul lor. Poate că ești mireasa modernă care uită de tradiții și care a dat un party mic doar cu prietenii apropiați la un grătar în curtea casei.

Indiferent de situație, informează-te despre contractul prenuptial.

Fotografie realizată de youngcreative

Ce este contractul prenuptial?

Contractul prenuptial este un document prin care se decide de la început modalitatea prin care se vor împărții bunurile personale în cazul unui divorț. Și dacă vei spune că e prea devreme să ne gândim la divorț, eu zic doar că este mai bine să fim precauți.

Cunosc câteva cupluri care s-au despărțit și dacă pe parcursul relației amândoi erau raționali și nu ai fi zis că vor să-și facă rău, odată cu divorțul am descoperit doi oameni pe care nu îi cunoșteam: unul dintre ei a prelungit partajul trei ani, celălalt s-a mulțumit cu nimic, însă în sinea sa și-l dorea din nou pe celălalt în timp ce avea deja o altă relație. Așa că înțepăturile dintre ei doi, dorința de a-și face rău reciproc și de a rămâne cu mai mult au transformat aceste două ființe în doi oameni iraționali care nu vedeau ordinea din cauza haosului.

Am întrebat atunci: de ce nu ați stabilit un contract prenuptial încă de la început? Răspunsul? Pentru că am crezut că ne vom iubi întotdeauna.

Ei bine, acest „întotdeauna” are uneori și o dată de expirare, se pare, având în vedere că la un moment dat toată această flacără de iubire este stinsă încet, fără să se facă nimic pentru a fi reaprinsă.

Astfel, în cazul unui divorț cu scântei, contractul prenuptial amintește celor două părți cât și cum i se cuvine fiecăruia. Contractul prenuptial mai poartă și numele de convenție matrimonială.

Fotografie realizată de Alin Florin

La începutul anului 2019, Codul Civil stabilea trei tipuri de regimuri matrimoniale: cel al comunității legale, cel al separației de bunuri, dar și cel al comunității convenționale. În continuare vă voi ajuta să înțelegeți ce înseamnă fiecare dintre cele trei și cum am putea înțelege mai bine ce înseamnă acest contract prenuptial care este asemănat de cele mai multe ori cu o sperietoare de iubire.

Contractul prenuptial – regimul comunității legale

Atunci când aducem în discuție regimul comunității legale din cadrul unui contract prenuptial ne referim la situația în care bunurile obținute pe parcursul căsniciei se vor împărți egal. Astfel, regimul comunității legale presupune că tot ceea ce s-a dobândit în timpul în care s-a consumat căsătoria sunt bunuri care aparțin în mod egal ambilor soți. Se presupune că s-a muncit pentru ele într-o cantitate egală, astfel acest cumul de bunuri personale se împarte în două bucățele egale.

Este bine de știut că bunurile obținute înainte de căsătorie sunt date de-o parte și nu se împart. Mai mult de atât, dacă unul dintre soți poate dovedi în instanță că pentru un anume bun a contribuit ceva mai mult decât celălalt, legea spune că este necesară reglementare în această situație.

Regimul separației de bunuri

Așa cum o spune și titlul, regimul separației de bunuri presupune că fiecare dintre cei doi soți este proprietarul bunurilor pe care le dobândește pe parcursul căsniciei. Astfel, dacă unul dintre soți a achiziționat un bun personal, dar ambii soți se folosesc de acel bun, odată cu partajul, bunul îi revine celui care l-a achiziționat. În cazul în care există bunuri achiziționate în comun, fiecare dintre soți are dreptul la o cotă-parte din bunul respectiv.

Regimul comunității convenționale

Acesta este regimul cel mai flexibil, însă este nevoie de un raționament foarte tare și de o cunoaștere bună a persoanei de lângă tine. Dacă vorbim despre regimul comunității convenționale putem să vorbim despre lucrurile care au fost dobândite înainte de căsătorie, lucruri care se vor transforma în bun comun la cererea unuia dintre soți. La polul opus, bunurile dobândite împreună pe parcursul căsătoriei se pot transforma în bunuri ale unui singur soț.

Fotografie realizată de Avatar Studio

***

Acum că am stabilit ce înseamnă un contract prenuptial, cred că este cazul să lămurim și cum este acesta validat. Așadar, acesta trebuie să fie semnat de ambii soți, fără ca unul dintre aceștia să fie obligați. De asemenea, pentru ca partajul să fie clar la final, listele cu bunuri personale trebuie să fie și ele clare de la început.

Sfat: întotdeauna, când vrei să pornești această mișcare a contractului prenuptial, ai nevoie de un avocat. Fie că tu vii cu ideea, fie că ți se va da să semnezi. Niciun act de acest gen nu trebuie să fie citit fără un avocat.

De ce ai nevoie de acest act? În primul rând pentru că oamenii se schimbă. Poate că este o rezoluție destul de sumbră și nicio căsătorie nu trebuie să înceapă cu gândul acesta, dar pe cât de mare este iubirea, pe atât de mult ar trebui să ne păstrăm și picioarele pe pământ.

Fotografie de copertă realizată de Refresh Photography & Films