Alegerea unui inel de logodnă este un moment plin de semnificație și emoție, iar acest proces poate deveni ușor complicat atunci când nu știi către ce formă de piatră să te îndrepți, inclusiv diamant.
Desigur, bijuteria trebuie să reflecte întâi de toate stilul viitoarei partenere, iar dacă ai în plan să achiziționezi un inel cu diamant, trebuie să știi că această piatră poate avea diferite forme, fiecare model influențând într-un mod distinct aspectul inelului.
În acest articol vei găsi informații despre cele mai populare forme de diamant pentru inelele de logodnă, dar și mici sfaturi care să te ajute să reperezi stilul potrivit pentru persoana iubită.
Forma rotundă, cea mai populară formă de diamant
Cunoscut și cu numele de „brilliant cut”, diamantul cu formă rotundă este cel mai utilizat în ceea ce privește realizarea inelelor de logodnă.
Oferă o strălucire ieșită din comun datorită celor 58 de fațete ale sale, care au capacitatea de a reflecta lumina într-un mod deosebit de eficient.
Este totodată și unul dintre cele mai versatile tipuri de diamante, pentru că se potrivește bine în mai toate stilurile de montură.
Vei întâlni inele cu diamante tăiate în formă rotundă într-o gamă variată de modele și de prețuri.
Forma princess, caracterizată prin rafinament și aspect regal
Aceasta este a doua cea mai populară formă de diamant întâlnită pe piață. Se distinge prin aspectul său pătrat sau uneori dreptunghiular.
Diamantele tăiate în această formă pot fi mai puțin costisitoare comparativ cu diamantele rotunde pentru că permit utilizarea mai eficientă a pietrei (pierderile materiale sunt mai mici), oferind totodată un plus de eleganță, de rafinament.
Forma princess fost creată în anii 1980 și are, în general, între 50 și 58 de fațete.
Forma cushion (tip pernă), cu aspect clasic, vintage, pentru diamant
Trecerea de la diamantul princess la cel de tip cushion este destul de subtilă, diferența între cele două fiind faptul că a doua dintre variante are acea formă pătrată sau dreptunghiulară cu colțurile rotunjite.
O bijuterie cu diamant cushion are un aspect vintage, elegant, chiar retro, fiind asociată în general cu o bijuterie de epocă. A revenit în prim plan în ultimii ani deoarece are un aspect care evocă eleganța de altă dată și poate arăta foarte bine atât în monturi clasice, cât și în monturi moderne.
Este caracterizat de o strălucire soft, mai subtilă, ce denotă o eleganță discretă.
Forma emerald (tip smarald), cu tăietură dreptunghiulară
Diamantul cu formă de smarald se diferențiază prin efectul de scară sesizat în interiorul pietrei (tăietura are formă de dreptunghi cu colțuri tăiate și fațete dispuse în trepte).
Forma a fost utilizată inițial pentru smaralde, însă a devenit treptat populară și pentru diamante, pentru că are capacitatea de a scoate în evidență claritatea pietrei.
Diamantul emerald are un joc de lumină sofisticat, chiar dacă strălucirea sa este ușor mai puțin scoasă în evidență și este în general montat pe bijuterii de calitate înaltă.
Forma radiant, inventată în 1977 de către maestrul bijutier Henry Grossbard
Deși la prima vedere poate părea asemănătoare cu un diamant emerald, diamantul cu tăietură radiant are capacitatea de a „prinde” mai bine lumina, de a străluci mai puternic. Această caracteristică este dată de fațetele sale unice, tăiate adânc.
Diamantul radiant poate fi potrivit celor care nu vor să se îndepărteze prea tare de formele clasice, ieșind totuși în evidență prin această particularitate. Totuși, în cazul unei pietre de dimensiuni mai mari, tăieturile adânci specifice diamantului radiant fac ca piatra să pară mai mică decât este în realitate.
Forma ovală pentru diamant, cu o notă de unicitate și un aspect vizual mai impunător
Această formă de tăietură a fost creată în anii 1960 de către Lazare Kaplan și a căpătat rapid popularitate datorită faptului că se aseamănă cu varianta clasică a pietrei rotunde, oferind însă o iluzie de dimensiune.
Cu forma sa alungită, diamantul oval poate părea mai mare decât un diamant rotund cu aceeași greutate în carate.
Inelele de logodnă cu diamant oval au totodată capacitatea de a alungi degetele, adăugând un element de eleganță aparte.
Forma de pară (sau de lacrimă)
Acest tip de diamant a avut un parcurs istoric interesant, fiind considerat un soi de hibrid de stiluri (o combinație între tăietura ovală și tăietura Marquise).
Poate fi mai puțin strălucitor (în funcție de felul în care este tăiat), însă oferă o eleganță debordantă și efectul de piatră mai mare.
Diamantul în formă de pară poate fi însă ușor mai predispus la ciobire.
Forma baghetă, în stil Art Deco
Acest tip de tăietură a diamantului își are originea în anii 1920, fiind caracterizată de o formă alungită, dreptunghiulară. Diamantul baghetă are 14 fațete, nu are o strălucire extrem de intensă, însă se distinge prin forma aparte și prin faptul că poate fi montat în mai multe combinații, în general ca piatră centrală, alături de alte două pietre secundare laterale.
Pentru că are fațete mai mari și mai puține, orice imperfecțiune a pietrei poate fi mai vizibilă, așadar, atenție la claritatea pietrei atunci când achiziționezi bijuteria.
Forma Marquise, cunoscută și cu numele de „Navette”
Acest diamant se distinge printr-o formă alungită, ascuțită către capete, asemănătoare unei ambarcațiuni. Se spune că modelul ar fi fost lucrat la cererea regelui Ludovic al XV-lea al Franței, având drept sursă de inspirație zâmbetul amantei sale, Marchiza de Pompadour. Și acest stil de tăietură oferă efectul vizual de piatră mai mare, având totodată capacitatea de a crea acea iluzie de alungire a degetelor, dacă piatra este fixată vertical.
Important: Forma Marquise este mai ușor expusă riscului de a se agăța, de a se ciobi la colțuri și de a se rupe, în cazul în care diamantul nu este montat corespunzător.
Forma triunghiulară pentru diamant – cu un aspect special
Diamantul în formă de triunghi mai poartă și denumirea de „trillion” și se remarcă printr-una dintre cele mai neconvenționale tipuri de tăieturi. Poate avea între 31 și 50 de fațete, ceea ce înseamnă că și strălucirea sa va fi destul de intensă și, în plus, poate părea mai mare decât este în realitate, datorită unghiurilor și a formei sale unice.
Diamantul triunghiular poate fi o alegere potrivită pentru gusturile ieșite din tipare și poate fi montat ca piatră singulară sau ca piatră secundară, care să încadreze de-o parte și de alta un diamant rotund/oval.
Și în acest caz, colțurile diamantelor triunghiulare pot fi susceptibile la ciobire sau deteriorare.