Fotografiile de nuntă sunt acele amintiri care se păstrează tot restul vieții după un astfel de eveniment, iar reușita pentru ședința foto de nuntă din ziua respectivă este esențială pentru fiecare pereche de miri.
Cu toate acestea, din lipsă de timp sau din lipsa unei informări corecte, mulți dintre viitorii însurăței fac alegeri greșite la acest capitol, iar rezultatul final nu este unul pe măsura așteptărilor.
De aceea, ți-am pregătit mai jos o listă a celor mai comune greșeli făcute de miri despre ședința foto de nuntă, astfel încât să știi de ce anume să te ferești atunci când alegi fotograful, locul în care va avea loc ședința și alte detalii.
1. Nu fac suficient research atunci când aleg echipa foto pentru ședința foto de nuntă
Fie sunt prea grăbiți, pentru că nu s-au interesat din timp sau pentru că au fixat data nunții pe ultima sută de metri, fie nu au răbdare, cert este că multe perechi de miri nu stau să analizeze foarte în detaliu ce tip de echipă foto aleg, care este experiența oamenilor cu care vor lucra sau ce recomandări au.
Review-urile primite din partea clienților anteriori te pot ajuta să-ți dai seama cu ce fel de echipă sau persoană vei colabora, ceea ce este foarte important, pentru că vorbim despre imortalizarea unor momente cu adevărat unice din viața ta la ședința foto de nuntă.
Înainte să bați palma pentru o colaborare, interesează-te dacă există feedback din partea altor clienți, dacă există un site cu galerie foto, recomandări și alte detalii care te pot ajuta să-ți formezi o părere generală.
Dacă ești în căutarea unei echipe foto pentru evenimentul tău, pe Fotografi-Cameramani, cel mai mare catalog al fotografilor de nuntă din România, găsești peste 2000 de furnizori.
2. Nu verifică portofoliul fotografului pe care l-au ales
Chiar dacă fotograful ales de miri are un site bine pus la punct, eventual un portofoliu stufos sau un cont de social media cu exemple de fotografii făcute la evenimente, se întâmplă ca viitorii miri să nu se uite peste toate acestea, din grabă sau din prea multă relaxare și convingere că totul va fi ok.
Realitatea este însă că un portofoliu îți poate spune foarte multe despre stilul respectivului fotograf sau respectivei echipe, iar dacă există diferențe foarte mari între viziunea ta și cea a omului cu care urmează să colaborezi, este indicat să le sesizezi din timp, să le discuți sau chiar să le eviți, atâta vreme cât constați că nu vă potriviți.
Mai mult, un portofoliu îți poate folosi și la capitolul inspirație pentru ședința foto de nuntă.
3. Nu semnează contract sau nu discută anumiți termeni din contract pentru ședința foto de nuntă
Indiferent dacă vă cunoașteți sau nu, dacă fotograful ți-a fost recomandat de un prieten bun sau dacă are review-uri fantastice, semnarea unui contract între cele două părți este mai mult decât recomandată pentru ședința foto de nuntă.
În contract se vor trece date importante, precum adresa, data și ora evenimentului, suma plătită în avans, valoarea totală a contractului, anumite clauze precum cele de forța majoră, ce se întâmplă cu avansul în cazul în care evenimentul nu mai poate fi organizat sau în cazul în care fotograful nu-și mai poate onora prezența și alte detalii la fel de importante.
Așadar, nu uita să închei și un contract atunci când alegi fotograful pentru nunta ta, pe care să-l citești cu atenție și să-l discuți în cazul în care există nelămuriri.
4. Uită să-și exprime propriile viziuni și dorințe
Sigur că portofoliul fotografului sau alte poze pe care le remarci pe internet îți pot folosi drept sursă de inspirație, însă ședința foto de nuntă și, în general, fotografiile făcute în acea zi, trebuie să reflecte, într-o mare măsură, stilul tău și al partenerului.
Mulți dintre viitorii miri lasă aceste detalii și decizii importante pe umerii echipei foto, uitând să discute care sunt cadrele lor preferate, locațiile, stilul și așa mai departe.
5. Nu sunt atenți la sugestiile fotografului la ședința foto de nuntă
Un fotograf profesionist se va pricepe să scoată ce este mai bun din ședința foto de nuntă, ceea ce înseamnă că le va putea oferi viitorilor miri sfaturi cu privire la locație, lumina ideală, ora la care ar fi potrivit să faceți ședința foto, etc.
Chiar dacă ai propriile păreri, este recomandat să asculți și sfaturile unui om de meserie, pentru ca rezultatele voastre să fie conform așteptărilor.
6. Vor fotografii asemănătoare cu ale altor cupluri
A te inspira dintr-un loc nu înseamnă a copia cu exactitate tot ce ți se pare că ți-a plăcut. Așa cum spuneam și mai sus, aceste fotografii de la ședința foto de nuntă trebuie să vă reprezinte pe voi și ce poate fi mai frumos decât unicitatea, originalitatea voastră? Ședințele foto de tip Arcul de Triumf, cei doi miri stând aranjați la poză alături de nași într-un parc și alte exemple asemănătoare nu mai sunt în tendințe în 2023.
Caută să faci alegeri care să exprime felul vostru de a fi, caută să mergi pe spontaneitate, pe surprinderea unor momente mai puțin aranjate, mai naturale, mai diferite în comparație cu stilul clasic al fotografiei de nuntă.
7. Cer pozele imediat după ședința foto de nuntă
Un alt aspect destul de dezbătut de fotografii profesioniști este faptul că se întâmplă foarte des ca proaspeții însurăței să ceară livrarea pozelor de la nuntă într-un termen foarte scurt. Desigur, entuziasmul este mare și așteptarea poate fi grea, însă toate aceste poze vor trece printr-o ușoară editare, vor fi ajustate, reîncadrate, iar toate aceste tehnici presupun timp.
Așadar, nu te aștepta să primești câteva sute de poze sau poate chiar mii, atâta vreme cât ai solicitat acest lucru, la doar câteva zile după ședința foto de nuntă.
Discută cu fotograful tău, la semnarea contractului, despre timpul de livrare, ai grijă ca acest aspect să fie trecut în contract și așteaptă-te la o perioadă relativ rezonabilă de câteva săptămâni – o lună, două până primești pozele.
8. Nu mai cer albume foto sau poze printate
Trăim într-o eră a tehnologiei, ceea ce înseamnă că îți va fi foarte util să poți descărca pozele de la nuntă pe telefon sau pe laptop pentru a le putea trimite ulterior invitaților. Cu toate acestea, nu vei fi tentată să te uiți la ele atât de des dacă le ai salvate undeva într-un folder, așa cum o vei face probabil dacă le-ai avea acasă, într-un album.
Albumul foto de nuntă își păstrează în continuare farmecul, chiar dacă nu mai este atât de solicitat.
În plus, se poate întâmpla, în mod total nedorit și neașteptat, să pierzi informațiile stocate pe un astfel de dispozitiv. De aceea, îți recomandăm ca atunci când primești pozele în format digital de la ședința foto de nuntă, să le salvezi și în Google Drive și pe o memorie externă/card de stocare, astfel încât să ai siguranța că nu le vei pierde niciodată.