Nunta ta va avea loc pe timp de iarnă, iar gândul că sunt șanse mari să te poți bucura de un peisaj de poveste, într-o locație superbă, este completat și de anumite idei la capitolul aromelor de cocktailuri calde cu care se vor delecta invitații tăi?

O nuntă de iarnă vine la pachet cu o mulțime de avantaje pe care niciun alt sezon nu le are, începând cu prețurile mai bune la închirierea localurilor, ședințele foto spectaculoase și până la bucatele excepționale care pot fi introduse în meniu. Iar dacă tot suntem la capitolul meniu, ar fi bine să nu te lăsăm să uiți de opțiunile variate pe care le-ai putea include în meniul de la bar, care poate conține, printre altele, și diverse băuturi sau cocktailuri calde.

Găsești mai jos o listă cu unele dintre cele mai inspirate propuneri de cocktailuri și alte băuturi calde, numai bune de savurat la o petrecere de nuntă pe timp de iarnă.

HINT: Un plus la acest capitol este și faptul că multe dintre băuturile spirtoase se pretează să fie combinate în diferite forme, astfel încât să dea nota cea mai importantă în compoziția unei băuturi calde. La acest capitol, sunt incluse anumite soiuri de whisky, bourbon, rom, coniac, brandy și chiar tequila. Mai mult, nu există moment mai potrivit decât iarna pentru a utiliza și anumite fructe sau condimente, pentru a crea unele dintre cele mai delicioase cocktailuri.

Aducem aminte în acest caz de citrice (lămâia sau portocala). Și scorțișoara, ghimbirul, cardamomul, nucșoara sau ienibaharul se află printre propuneri. Rămân la mare căutare și plante precum salvia, menta sau rozmarinul, iar în ceea ce privește citricele mai sus menționate, să nu uităm că și coaja acestora poate face minuni, desigur, în măsura în care aceste fructe nu sunt tratate cu diferite substanțe, iar coaja este potrivită pentru consum la cocktailuri calde.

Vin alb fiert cu aromă de citrice 

Pentru prepararea a 5 porții din această băutură va fi nevoie de o sticlă de vin alb (750 ml), o cană cu apă plată, 50 ml suc de portocale, 100 grame de zahăr alb, două lingurițe de miere, o portocală netratată tăiată felii, o lămâie netratată tăiată felii, circa 7-10 cuișoare, 4 bucățele uscate de anason stelat și două bețe de scorțișoară.

Se pun la fiert într-o oală vinul, apa, mierea, sucul de portocale și zahărul, amestecând continuu până când zahărul se dizolvă complet. Amestecul se dă în fiert și se lasă pe foc mic aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când. La final, se adaugă condimentele (cantitatea acestora poate fi ajustată în funcție de gust), se ia de pe foc și se servește cald.

Cocktailuri calde. Cidru de mere cald, servit cu whisky și miere

Deși în cele mai multe dintre cazuri, cidrul de mere se bea rece, iată că barmanii din întreaga lume au descoperit și o variantă a sa pentru zilele friguroase de iarnă, de cocktailuri calde, iar combinația pare a fi foarte delicioasă. Pentru câteva porții (circa 4-5) va fi nevoie de o sticlă de 1 l cidru de mere (de preferat neîndulcit), 2 bucățele de anason stelat, 2 bețe de scorțișoară, sucul de la o lămâie, 4 lingurițe de sirop de arțar, câteva felii de măr și puțin bourbon.

Cidrul, anasonul stelat și bețele de scorțișoară se pun la fiert într-o oală, la foc mic. După fierbere, se amestecă timp de 2-3 minute, iar ulterior se adaugă sucul de lămâie. Băutura se servește caldă, în căni cu toartă. În fiecare cană goală se pune o linguriță de sirop de arțar, bourbon după gust și preferințe și apoi amestecul cald cu cidru.

Rom fierbinte cu condimente și unt

Acesta este un tip de băutură alcoolică servită caldă cu o istorie destul de îndelungată, pentru care este nevoie de: 50 grame unt nesărat, la temperatura camerei, 50 grame zahăr brun, o linguriță și jumătate de extract de vanilie, un praf de scorțișoară, 1/2 linguriță de nucșoară, un sfert de linguriță de cuișoare, un praf de sare de mare, 100 ml rom, anason stelat sau bețe de scorțișoară pentru decor.

Băutura se prepara astfel: într-un bol sunt amestecate cu ajutorul mixerului untul, praful de scorțișoară, zahărul brun, extractul de vanilie, cuișoarele și sarea. Se amestecă până când capătă un aspect uniform și se poate utiliza imediat la prepararea cocktailului.

Într-o cană cu toartă se adaugă două lingurițe din acest amestec, 20-40 ml rom (după preferințe) și 3/4 din cană se completează cu apă fierbinte. Se amestecă energic până capătă un aspect uniform și se ornează cu bețe de scorțișoară sau cu anason stelat. De pus pe lista de cocktailuri calde.

Cocktailuri calde. Ciocolată caldă cu vin roșu 

Aceasta poate fi o variantă de băutură ceva mai ușoară comparativ cu acele variante care conțin băuturi spirtoase, însă cu siguranță cel puțin la fel de delicioasă și deosebit de potrivită pentru a fi servită în sezonul rece. Imaginează-ți o nuntă într-o cabană de munte, unde participanții se strâng să ciocnească în cinstea voastră o cană de ciocolată caldă cu vin roșu. Sună destul de potrivit, nu-i așa?

În acest caz, pentru două porții este nevoie de: 1 cană de lapte, 2 linguri de fulgi de ciocolată, 3/4 dintr-o cană cu vin roșu, o jumătate de linguriță de extract de vanilie. Pentru decor se pot folosi, după preferințe, fie marshmallows (acele bucățele moi asemănătoare cu bezeaua ca și gust), frișcă sau pudră de cacao.

Laptele se pune la încălzit, într-o oală, la foc mediu, până atinge punctul de fierbere. Se adaugă fulgii de ciocolată și se amestecă până se omogenizează. După oprirea focului se adaugă vinul roșu și extractul de vanilie. Se amestecă bine și se toarnă în căni.

Băutură caldă cu suc de merișoare și gin 

Dacă intenționezi să incluzi în meniu și o astfel de băutură caldă cu o textură mai ușoară, te-ar putea interesa și această rețetă.

Pentru 2 porții ai nevoie de: 50 ml gin, 2 lingurițe de miere, o cană și jumătate de apă fierbinte, 30-40 ml suc de merișoare, 15 ml de vermut dulce, 2 pliculețe de ceai aromat (de scorțișoară cu mere sau alte variante), 1 băț de scorțișoară, 1 bucată anason stelat, sucul de la o portocală, 2 felii uscate de portocală (pentru decor).

Într-o cană se pun o linguriță de miere, un pliculeț de ceai și apă fierbinte până aproape de jumătate. Se lasă la infuzat în jur de 3 minute și apoi se adaugă sucul de merișoare, ginul, vermutul și sucul de portocale, amestecând energic. Se decorează cu o felie uscată de portocală, cu o jumătate de băț de scorțișoară și/sau anason stelat și se servește cald. De pus pe lista de cocktailuri calde.