Grupul vostru de prietene se micșorează de la an la an. Fiecare dintre voi vă găsiți jumătatea și se pare că a venit momentul să părăsiți apartamentul mare, care vă știa toate secretele, pentru a vă muta în casă cu cei dragi. De acum începe o viață nouă, iar seara cu fetele parcă nu mai are atât farmec ca înainte.

Fetelor… haideți să deschidem ochii și să ne dăm seama în ce an trăim. Introducerea de mai sus este doar o preconcepție a societății și imaginea care se observă din exterior. Interiorul stă altfel și povestea este scrisă cu alt condei.

Trăim într-o societate civilizată, așa că dacă cea mai buna prietena a ta s-a logodit… cred că te poți bucura pentru ea din tot sufletul. Vă veți vedea și veți povesti la fel de lejer ca înainte. Singura schimbare reală ar fi că de acum înainte prietena ta își va găsi o altă locuință, iar activitățile de cuplu vor avea un număr mai mare decât activitățile voastre.

Fotografie realizată de Alexandru Văduva

Asta nu înseamnă că trebuie să dezvoltăm un sentiment de gelozie pentru iubitul prietenei noastre cele mai bune. Psihologii au studiat o bună perioadă care este comportamentul celui mai bun prieten sau celei mai bune prietene într-o situație ca aceasta, iar natura psihicului este să dezvolte sentimente de gelozie. Se pare că subconștientul nostru face asta tocmai pentru că cel sau cea care ne-a fost alături pentru mulți ani pleacă acum la brațul altcuiva, chiar dacă acesta sau aceasta este viitorul soț sau viitoarea soție.

Eu personal, în situația unei prietenii, consider că principiul după care trebuie să funcționăm este următorul: prietenii rămân în viața noastră orice s-ar întâmpla, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne îndepărtăm de aceștia.

Revenind la situația noastră, povestea nu trebuie să fie transformată într-o dramă. Dacă prietena ta cea mai bună s-a logodit, prima ta replică ar trebuie să fie ”Când începem pregătirile?” pentru că rămâi persoana importantă pe care mireasa își dorește s-o aibă aproape la acest eveniment și în activitățile de organizare a nunții.

Dacă prietena ta cea mai bună s-a logodit, înseamnă că vă veți vedea mai rar, dar nu deloc. Trăim într-o epocă modernă și lumea se dezvoltă, așa că nu ai niciun motiv să-ți faci griji că vei rămâne singură sau că prietena ta cea mai bună ar putea să te dea uitării.

Fotografie realizată de Laurențiu Nica

O logodnă înseamnă un motiv de bucurie, așa că imediat ce auzi vestea, pregătește o petrecere surpriză pentru a felicita viitoarea mireasă. Adună toate prietenele voastre și cumpără o șampanie bună, alege locația (poate să fie chiar la tine sau în fostul vostru apartament) și caută ceva muzică bună. Viitoarea mireasă și prietena ta se va bucura foarte tare și se va simți foarte specială.

Iar tu vei fi declarată cea mai bună prietenă. Ceva ce știai deja, însă ce ar mai însemna prietenia dacă nu facem gesturi care să ne aducă aminte de ce suntem cei mai buni prieteni?

Nu uita, toate aceste lucruri se fac din suflet. Țin minte că atunci când cea mai buna prietena a mea mi-a spus că s-a logodit, am adunat repede toată gașca și am organizat o mică petrecere la mine acasă pentru viitoarea mireasă. Apoi am ajutat-o să-și facă planurile pentru nuntă (tot ce ține de detaliile legate de mireasă), am ales rochia împreună și am ales chiar și coafura și machiajul.

Acum, după 5 ani, suntem cele mai bune prietene și nu există săptămână fără vinerea noastră de ceai și povești sau seara de film împreună.

Fotografie de copertă realizată de Tree Arcade