Verigheta nu este doar o bijuterie valoroasă sau un simplu inel, ci este acel simbol al promisiunii și al jurămintelor pe care le facem atunci când ne unim destinele cu persoana iubită. Așadar, pentru că vorbim despre un accesoriu cu o puternică încărcătură emoțională, este de la sine înțeles că pierderea verighetei poate aduce un amalgam de emoții negative precum vinovăție, panică sau tristețe.
Dacă ești în situația în care ți-ai pierdut verigheta sau vrei să fii în temă cu tot ce ai putea face în cazul unui astfel de eveniment mai puțin plăcut, mai jos ți-am pregătit un ghid complet pentru gestionarea situației.
Păstrează-ți calmul. Panica înrăutățește situația și nu te ajută să gândești limpede
Deși prima reacție într-un astfel de moment este să te panichezi, realitatea este că aceste reacții impulsive nu te vor ajuta mai deloc să găsești verigheta pierdută. Respiră adânc, încearcă să te liniștești și să stai câteva momente așezată, pentru a putea ulterior să gestionezi mai bine întâmplarea.
Panica de moment are dezavantajul de a încețoșa gândirea, iar tu va trebui să parcurgi firul ultimelor acțiuni, lucru ce ar putea să te ajute la găsirea verighetei.
Încearcă să refaci cronologia evenimentelor recente cu verigheta
Odată ce te-ai liniștit, încearcă să reconstruiești traseul din ultimele minute sau ore, astfel încât să-ți reamintești unde ai avut ultima dată verighetă pe deget. Îți poți pune următoarele întrebări:
- Când am văzut-o ultima dată pe mână?
- Unde am fost astăzi?
- Am dat jos verigheta în ultimele ore? Poate înainte de duș, poate înainte să gătesc sau să spăl vase?
- Am mai pierdut verigheta în trecut, fiind în această locație? Dacă da, unde am găsit-o?
Dacă ai reușit să-ți oferi răspuns la una sau mai multe dintre aceste întrebări, poți fi deja pe drumul cel bun spre recuperarea verighetei.
Verifică locurile comune în care ai fi putut să o lași
Dacă ești în propria casă, verifică locuri precum baia (chiuvetă, cadă, dulap), dormitorul (noptieră, sub pernă, sub cearceafuri, sub pat), bucătăria (chiuvetă, masă, blat, sertare), living (între pernele de la canapea, pe sub mobilă).
Dacă ești într-o altă locație (birou, restaurant, magazin), verifică locuri precum baia, sub masă/sub birou, geanta și ale sale buzunare „ascunse”, dulapul din vestiar (în cazul sălilor de sport), dar și mașina (între scaune, pe sub scaune, în torpedou, etc.).
Nu ezita să folosești lanterna telefonului mobil atunci când cauți în locurile lipsite de lumină.
Solicită ajutor cu calm pentru verigheta ta
Indiferent că ești acasă sau într-un spațiu public, ține minte că poți solicita, cu tact și calm, ajutorul celor din jur. Dacă ești la serviciu, la sala de fitness sau în alt loc public, poți adresa întrebări discrete personalului de la curățenie, personalului de la recepție sau administratorilor locului.
Oferă acestor persoane o descriere clară a bijuteriei (material, culoare, gravură, model) și lasă datele tale de contact. În multe dintre cazuri, există o politică în ceea ce privește obiectele pierdute și recuperarea ulterioară a acestora, în cazul în care sunt găsite în locație.
Discută situația cu partenerul
Poartă o discuție sinceră cu partenerul și solicită-i ajutorul. Nu te învinovăți și nu încerca să ascunzi evenimentul neplăcut, pentru că un partener stabil emoțional și matur nu va avea o reacție disproporționată, din contra, va ști cum să-ți ofere suport și înțelegere. Vorbește clar despre cum te simți și găsiți împreună soluții pentru gestionarea mai bună a situației.
Pierderea unei verighete nu trebuie să devină o sursă de tensiune într-o relație, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un eveniment cu totul accidental.
Folosește rețelele sociale/grupurile cu obiecte pierdute pentru verigheta
Dacă ai constatat că procesul de căutare nu funcționează, poți apela la varianta rețelelor de socializare. În funcție de zona în care ai pierdut verigheta, orientează-te către un grup cu obiecte pierdute și postează un mesaj cu detaliile necesare identificării obiectului (locul în care crezi că a fost pierdut inelul, ora, eventuale inscripții sau semne distinctive ale bijuteriei).
Dacă verigheta a fost pierdută la birou, poți da un email politicos sau un mesaj pe grupul de WhatsApp.
Verifică asigurarea, în cazul în care aceasta există și condițiile prevăzute
În cazul în care bijuteria avea o valoare mare și era asigurată, verifică clauzele poliței de asigurare și contactează compania de asigurări.
Pune întrebări referitoare la posibilitatea de despăgubire sau înlocuire, însă ține cont că este nevoie, cel mai probabil, de o dovadă a achiziției și a valorii bijuteriei (factură, bon fiscal), dar și de o declarație scrisă, cu referire la circumstanțele pierderii.
Măsuri simple care te ajută să nu pierzi verigheta
Situația pierderii verighetei poate fi prevenită prin câteva obiceiuri de zi cu zi și alte măsuri simple. Iată câteva idei care te pot ajuta să reduci acest risc:
- Asigură-te că verigheta nu este largă și că nu cade de pe deget. În cazul în care observi că nu are dimensiunea potrivită, solicită cât mai rapid o ajustare, înainte de a începe să o porți.
- Păstrează verigheta într-un loc sigur dacă obișnuiești să o dai jos (într-un suport de bijuterii la baie, într-o cutie pe noptieră, într-un bol decorativ, în seif dacă ești în vacanță, etc.)
- Evită să porți verigheta în activități care pot duce la pierderea ei (la înot, în parcuri acvatice, atunci când grădinărești).
- Gravează verigheta la interior cu elemente distinctive (ar putea fi reperată mai ușor în cazul în care este rătăcită).
- Încheie o poliță de asigurare.
- Evită să o dai jos în locuri publice (la toalete, la plajă, etc.)