Acele mici daruri pe care mirii le oferă invitaților la sfârșitul evenimentului în semn de recunoștință pentru participarea la eveniment, dar și pentru a le aduce aminte de acea zi specială se numesc marturii de nuntă.

Cum au apărut aceste marturii de nuntă?

Tradiția mărturiilor de nuntă datează încă din timpuri străvechi. Primele informații despre existența acestor mici suveniruri au apărut în Anglia secolului al XVI-lea. Mai târziu, această tradiție a fost preluată și de către francezi, care ofereau la finalul ceremoniei celebrele bomboniere de cristal sau porțelan.

Astfel, ușor-ușor, bombonierele umplute cu zahăr au devenit o tradiție. La început erau un produs ce semnifica bogăția, zahărul fiind foarte scump. Cu trecerea timpului, prețul zahărului a scăzut, astfel mărturiile bomboniere au devenit accesibile și pentru populația de rând.

Pe măsură ce timpul a trecut zahărul a fost înlocuit de migdale, arahide sau bomboane, iar bombonierele de cutiuțe de lemn, săculeți din diferite materiale elegante sau diverse recipiente de sticlă.

Mărturiile din zilele noastre

Astăzi, sunt disponibile game variate de marturii pentru nuntă, în funcție de personalitatea mirilor sau tema aleasă pentru nuntă. Cel mai important este ca mărturia de nuntă sa te reprezinte. Astfel, invitații își vor aduce aminte de tine și de nuntă, de fiecare data când privesc mărturia primită.

Cele mai frecvente marturii sunt reprezentate de borcane de dulceață, rame foto personalizate, cutiuțe pentru bomboane, rame magnetice, plante în ghivece miniaturale, dulciuri (brioșe, macarons, bomboane de ciocolată sau biscuiți), lumânări parfumate personalizate cu un mesaj in interior etc.

Cum să alegi mărturiile pentru nuntă?

La fel ca și în cazul invitațiilor, îți doresti să îi surprinzi pe invitați cu marturii de nuntă deosebite, dar nu știi ce să le oferi?

Primul pas constă în a te decide între marturii practice sau ornamentale.

Mărturiile de nuntă utile sunt mici cadouri practice care pot fi folosite după eveniment. Acestea pot fi reprezentate de rame foto, obiecte de ceramică sau sticlă, săculeți cu lavandă, cutii de ceai, buchete de flori de hârtie, etc.

De asemenea, poți alege semne de carte, care reprezintă un cadou perfect pentru iubitorii de lectură sau mici cutiuțe de lemn pe care să le personalizezi tu și să le umpli cu bomboane sau diverse dulciuri. Cutiile pot fi folosite apoi pentru depozitarea bijuteriilor.

O altă idee de cadou ar fi mărturiile ce au dublu rol – și util și ornamental: cutiuțe sau obiecte din sârmă în diferite forme (bicicletă, inimă, colivie, cutiuță) umplute cu bomboane ce pot decora casele invitaților după consumarea bomboanelor.

Dulciurile sunt și ele foarte frecvente când vine vorba de marturii, ele fiind o alternativă pentru mărturiile tradiționale. Fie că alegi brioșe, praline, macarons, borcane cu dulceață sau miere, cu siguranță vor fi foarte apreciate.

Ține cont de tematica nunții tale și de anotimp

Anotimpul influențează nu doar alegerea tematicii ci și alegerea mărturiilor pentru evenimente. De exemplu, dacă nunta este organizată toamna, poți opta pentru obiecte de sezon, inspirate de tradițiile anotimpului cum ar fi un borcan de zacuscă sau de gem de prune sau un mic ierbar personalizat ce conține frunze și flori uscate.

Tematica evenimentului este și ea foarte importantă în alegerea mărturiilor. De exemplu, dacă tema nunții e călătoria, poți oferi invitațiilor o hartă în miniatură personalizată sau diverse suveniruri reprezentative pentru diverse țări. Dacă alegi o tematică muzicală, poți oferi în dar un CD special cu melodii care să te reprezinte.

Marturii handmade

Din ce în ce mai multe persoane aleg să își creeze marturii handmade pentru a se asigura că rezultatul este unic și în acord cu personalitatea lor. Poți crea chiar tu mărturiile sau poți apela la un artist local. Gama de proiecte pe care o poți realiza este variată. De la rame foto personalizate, săculeți cu diverse plante aromate, lumânărele cu mesaj, semne de carte, figurine, etc. în funcție de tematica evenimentului, toate intră în această categorie.

Personalizează!

Indiferent care sunt mărturiile pe care le alegi, este important ca acestea să poarte amprenta personalității tale.

Nu există reguli scrise, nu există tradiții, de aceea, alegerea de marturii de nuntă reprezintă o decizie personală. Nu uita că cel mai bine este să optezi pentru cele care reflectă stilul tău.

Fotografie de copertă realizată de Adrian Moscaliuc