Nunta a trecut, la fel și emoțiile, tu te-ai relaxat, însă acum ești nerăbdătoare să arunci o privire peste Nunta a trecut, la fel și emoțiile, tu te-ai relaxat, însă acum ești nerăbdătoare să arunci o privire peste pozele și filmarea de la nuntă? Știm cu toții că fotografiile din ziua nunții funcționează precum o capsulă a timpului și reprezintă unele dintre cele mai prețioase amintiri pe care le poți păstra, revenind mereu cu gândul la această zi importantă din viața ta.

Așadar, mai mult ca sigur te-ai gândit deja că ai vrea să intri în posesia lor cât mai repede. La fel și invitații tăi 🙂 În cele ce urmează discutăm pe larg despre intervalul de timp în care ar trebui să primești toate aceste materiale foto-video, astfel încât așteptările tale să fie realiste, iar entuziasmul pe măsură.  Iar dacă ai nevoie de o echipă foto-video pentru evenimentul tău, pe fotografi-cameramani.ro ai o mulțime de varante pentru evenimentul tău. 

Care este timpul mediu de așteptare pentru primirea fotografiilor de nuntă?

În general, în prezent, echipele foto-video livrează materialele realizate în cadrul nunților într-un interval de 4 și până la 10 săptămâni după eveniment. Tocmai de aceea, unul dintre cele mai importante aspecte din discuția pe care o aveți înainte să semnați contractul este și stabilirea/estimarea perioadei de livrare, urmând ca aceasta să fie trecută în actul semnat de ambele părți. Pentru că timpul de livrare poate să difere destul de mult de la un caz la altul, îți vom explica mai jos o serie de factori care pot cântări destul de mult în acest proces. De pus pe lista pentru pozele și filmarea de la nuntă.

Perioada în care a avut loc nunta ta și disponibilitatea echipei foto-video

În cazul în care nunta ta a fost programată în plin sezon de nunți, este de înțeles faptul că echipa foto-video are mai multe contracte de onorat și, prin urmare, mai puțin timp la dispoziție pentru a edita fotografiile. În această situație, este normal să te aștepți la un termen de livrare ceva mai îndelungat.

Dacă ai ales să-ți faci nunta în extrasezon, când cererea nu este atât de mare, sunt șanse mari să primești setul de poze ceva mai repede.

Volumul pentru pozele și filmarea de la nuntă

Un alt factor destul de important este numărul de materiale realizate. Dacă ai stabilit cu fotograful să primești peste 500 – 1000 de poze surprinse în ziua nunții, procesul de editare va fi mai lung. Însă dacă numărul fotografiilor este unul mai scăzut, este posibil ca editarea acestora să dureze mai puțin.

Stilul de editare și competențele echipei care prelucrează fotografiile

Fiecare fotograf/videograf și ulterior editor are propriul stil de prelucrare a fotografiilor și totodată propriul ritm. Sunt unii fotografi care încep treptat să se folosească și de ajutorul inteligenței artificiale pentru editarea pozelor și a clipurilor realizate la evenimente, însă această parte se află într-o continuă dezvoltare și va putea ajunge, în viitorul apropiat, să ne surprindă cu rapiditatea sa.

Alți profesioniști alocă poate mai mult timp pentru a scoate tot ce este mai bun dintr-o poză, fotografii alb-negru, pe mai multe dimensiuni, etc. De pus pe lista pentru pozele și filmarea de la nuntă.

Preview cu pozele și filmarea de la nuntă

În ultima perioadă, se remarcă acest trend de livrare a unui preview cu poze de la nuntă. Asta înseamnă că mirii pot primi, în primele 10 – 14 zile de la eveniment, o serie de circa 20-50 de fotografii (practic, un fel de „sample”) cu care să se delecteze până când tot pachetul va fi livrat.

Acest obicei nu reprezintă o regulă și variază de la un fotograf la altul, motiv pentru care este indicat să discuți cu echipa foto-video și acest subiect, înainte de semnarea contractului. De pus pe lista pentru pozele și filmarea de la nuntă.

În generale, un preview reprezintă un avantaj, atât pentru proaspeții însurăței, cât și pentru acele persoane dragi care abia așteaptă să vadă câteva poze (inclusiv pentru cele care poate nu au reușit să participe la eveniment din varii motive).

De ce durează atât de mult procesul de livrare?

Deși mulți dintre oameni au senzația că fotografii își fac cea mai mare parte din job în momentul în care realizează fotografiile la fața locului, realitatea este puțin diferită. Procesul post-producție este, în definitiv, cel care duce la un rezultat final de apreciat. O bună parte din timp este petrecută de fotograf atunci când face selecția fotografiilor reușite (cu atât mai mult în cazul în care la nunta ta au fost poate 2-3 fotografi, așadar, un număr mult mai mare de poze).

Fiecare imagine va trece ulterior prin runde de editare. Acest proces poate include ajustări de culoare, de lumină, de claritate, ca să nu mai vorbim de unele fotografii care trebuie poate decupate sau îndreptate. Ulterior, acestea sunt organizate într-o ordine cronologică (expunând astfel, tot parcursul evenimentului tău) și pot fi convertite în fișiere de diferite tipuri. De pus pe lista pentru pozele și filmarea de la nuntă.

Evident, în tot acest timp, echipa foto-video care se ocupă de editarea pozelor tale poate avea și alte evenimente, deplasări, contracte de semnat, etc.

Sfaturi pentru mirese legate de pozele și filmarea de la nuntă

  • fii realistă cu privire la termenul de livrare și nu-ți face așteptări prea mari că le vei primi cu mult înaintea datei stabilite. Fotografii trec toate pozele realizate în cadrul unei nunți printr-un proces minuțios, explicat mai sus, motiv pentru care timpul de livrare are toate șansele să fie destul de lung.
  • alege întotdeauna un fotograf cu recomandări, cu portofoliu bogat. Acest lucru îți va oferi o senzație extra de confort și de încredere că așteptarea va merita.
  • comunică deschis cu echipa foto-video și stabiliți de la început un termen care să fie rezonabil pentru ambele părți. Verifică datele trecute în contract.
  • roagă persoanele apropiate să-ți trimită pozele pe care le-au făcut la nunta ta, cu telefonul mobil. Vei strânge, în acest mod, o mică galerie foto destul de satisfăcătoare, până să primești pozele de la echipa foto. De pus pe lista pentru pozele și filmarea de la nuntă.