Cu siguranță ai în plan ca invitații să se simtă în al nouălea cer la petrecerea nunții tale, iar dacă ai nevoie de inspirație în materie de băuturi de nuntă, ți-am pregătit un material în care vom vorbi despre cele mai potrivite cocktail-uri pentru un astfel de eveniment, dar și clasicele băuturi care nu trebuie să lipsească din meniul tău.

Băuturile din meniul de nuntă pot să difere în funcție de sezonul în care are loc marele eveniment, locația acestuia, tematica petrecerii, dar mai ales în funcție de preferințele mirilor. În continuare, am împărțit propunerile pentru băuturile de nuntă pe mai multe categorii, astfel încât tu să fii sigură că poți bifa în cadrul meniului câteva idei din fiecare.

Detalii referitoare la băuturi de nuntă de stabilit înaintea evenimentului 

Consultă-te despre băuturile care urmează să fie servite cu reprezentanții restaurantului în care va avea loc petrecerea nunții tale. Există locații care au inclusă în meniu băuturi de nuntă și locații care îți permit să apelezi la alți furnizori, la fel cum există și varianta în care pe lângă băutura inclusă în meniu să poți suplimenta separate cu alte tipuri de băutură pe care le consideri necesare.

Discută aceste aspecte înainte de semnarea contractului și stabilește detaliile referitoare la depozitarea băuturilor și modul de servire a acestora, în cazul în care le vei furniza pe cont propriu.

De exemplu, există posibilitatea să ai nevoie de un barman contractat suplimentar dacă vei dori să ai un cocktail bar, astfel îți recomandăm să discuți toate aceste detalii încă din faza semnării contractului.

Băuturi clasice din meniul nunților

Printre băuturile care nu trebuie să lipsească de la o nuntă se numără, în mod evident, șampania. Aceasta se servește atât la primirea invitaților, cât și în momentul tăierii tortului, așadar nu trebuie omisă din meniul de nuntă. Îți recomandăm să alegi șampania în funcție de gusturile voastre, însă să pui accent și pe momentele în care va fi servită. Un vin spumant demi-sec va fi perfect pentru a acompania desertul, datorită texturii sale și a gustului dulce discret.

Băuturi de nuntă alcoolice cu un conținut scăzut de alcool – precum cidrul sau berea sunt binevenite mai ales în cazul unei nunți desfășurate la exterior, într-o grădină, cu tematică mai relaxată. Acestea se numără printre preferințele multor invitați și sunt mult mai ușoare comparativ cu băuturile tari. Berea și cidru merg servite mai ales la petrecerile din sezonul cald.

Băuturile cu un conținut moderat de alcool – vinul și cocktailurile ușoare. Vinul este de cele mai multe ori nelipsit în meniul de nuntă și trebuie ales în funcție de felurile de mâncare, dar și în funcție de preferințele majorității. Nu te aventura să optezi pentru foarte multe tipuri de vin, deoarece riști să nu fii aprovizionată suficient cu fiecare dintre toate soiurile alese. Mai mult, este de preferat ca invitații să nu aibă ocazia să amestece prea multe tipuri de vin.

Dacă nunta ta are loc în sezonul cald, îți recomandăm să alegi la băuturi de nuntă un vin ușor, demi-sec, alb sau roze (Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Riesling sunt printre variantele cele mai comune și de succes), iar dacă nunta ta are loc pe timp de iarnă sau toamnă, poți opta pentru un vin roșu inspirat (Pinot Noir, Merlot sau Cabernet Sauvignon).

Printre cocktailurile ușoare clasice pe care le poți include în meniul de nuntă se numără Daiquiri, Mojito, Sangria, Malibu, Cosmopolitan sau Margarita.

Băuturi de nuntă cu un conținut ridicat de alcool – whisky, vodka, rom, gin, tequila și altele. Aceste băuturi se află, de regulă, în meniul de bază al majorității petrecerilor de nuntă, așadar ia în calcul că va trebui să te aprovizionezi și cu câteva sticle din această gamă, estimate în funcție de numărul de invitați care vor fi prezenți la nunta voastră.

Idei de cocktail-uri inedite pentru meniul de nuntă 

Dacă vrei să-ți impresionezi invitații cu arome aparte și cu amestecuri delicioase de băuturi de nuntă cu note exotice sau din destinații îndepărtate, poți apela și la o altfel de listă de cocktailuri sau chiar la un cocktail bar.

În funcție de locația nunții tale, pentru că și aceasta poate dicta tipul băuturilor alese, poți opta pentru câteva dintre cocktailurile propuse mai jos. Ia în considerare totuși că persoana care le va prepara trebuie să fie specializată în așa ceva.

 • No longer dirty (vodka, suc de zmeură, lichior de fructe, gheață)
 • Chodka (vodka, ciocolată albă, lichior de nuci, frișcă)
 • White Russian (vodka, lichior de cafea, frișcă lichidă, gheață)
 • Pina Colada (rom alb, suc de ananas, lapte de cocos, gheață)
 • Negroni (campari, gin, vermut roșu)
 • Mai Tai (rom alb, rom negru, triplu sec, suc de portocale, suc de lime, suc de ananas)
 • Bloody Mary (vodka, suc de roșii, suc de lămâie, sos tabasco, piper, gheață)
 • Tequila Sunrise (tequila, suc de portocale, sirop de grenadine, gheață)
 • Hurricane (rom alb, rom negru, suc de portocale, suc de lime, sirop de grenadine, sirop de maracuja)

Cocktail-uri fără alcool și alte băuturi de nuntă delicioase proaspete 

Pe lângă băuturile clasice fără alcool, respectiv sucurile carbogazoase, ceaiurile reci și altele, poți introduce în meniul nunții tale și o serie de băuturi fresh, mai ales dacă vei avea un corner dedicat acestor preparate. Poți alege între un smoothie bar, un lemonade bar sau o mică gheretă cu fresh-uri.

În plus, în cazul în care ai apelat din start la un cocktail bar, poți introduce în meniu și cocktailuri fără alcool precum cele din lista de mai jos:

 • Virgin Colada (suc de ananas, lapte de cocos, gheață)
 • Arizona Sunset (sprite, suc de portocale, sirop de grenadine, gheață)
 • Tonic cu lavandă (apă tonică, sirop de lavandă, gheață)
 • Tropical Breeze (suc de portocale, suc de ananas, piure de mango, gheață)
 • Apple Crisp (suc de mere, suc de lămâie, suc de pepene galben, apă minerală, gheață)
 • Nojito sau Mojito fără alcool (apă minerală, suc de lime, zahăr brun, mentă, gheață).

Tu ce băuturi de nuntă ai pus pe listă? Lasă-ne răspunsul în comentarii.