Bugetul de nunta poate însemna pentru multe cupluri un motiv de discuții contradictorii înainte de eveniment. Sfatul meu este să lăsăm iubirea să plutească în aer și să nu le permitem banilor să ne deregleze traiectoria unui moment atât de frumos.
Bugetul de nunta trebuie să fie setat împreună cu partenerul. În general se ajunge și la punctul în care unul dintre voi este nevoit să facă un compromis sau mai multe, depinzând de situație, însă tot ceea ce contează este să rămâneți raționali și să nu le permiteți unor astfel de detalii să vă deranjeze liniștea sufletească și armonia de cuplu.
Ce să iei în considerare când setezi bugetul de nunta
1. Ținuta miresei
Ținuta miresei cuprinde rochia de mireasă, voalul și accesoriile, lenjeria, pantofii, bijuteriile, coafura și machiajul.
Chiar dacă tradiția românească spune că nașa poate plăti pentru unele dintre acestea, haideți fetelor să luăm în considerare faptul că în unele situații vom fi nevoite să plătim noi pentru cheltuielile noastre.
Fotografie realizată de Tomi Tako
2. Ținuta mirelui
Asemeni lucrurilor miresei, și mirele trebuie să ia în calcul ceea ce dorește să cumpere pentru acest eveniment. Chiar dacă par detalii foarte mici de luat în calcul, ținuta mirelui este și ea importantă și un element care trebuie să fie pus pe lista de cheltuieli.
3. Localul
Atunci când te gândești la localul în care veți sărbători cea mai importantă zi din viața voastră, nu trebuie să iei în calcul, nicicum, ceea ce spun cei din jurul tău. Tu știi cel mai bine care îți este limita, care îți sunt dorințele și trebuie să dezbați doar cu cel cu care urmează să-ți petreci restul vieții tale.
De asemenea, nu te gândi la un local prea scump dacă nu ai banii disponibili. Nu uita că nunta este pentru voi doi, nu pentru a da bine în fața rudelor.
4. Mâncarea și decorațiunile
Alte două detalii pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când stabilești bugetul pentru nuntă sunt mâncarea și ornamentele.
Un lucru la care trebuie să fii atent sau atentă este faptul că porțiile de mâncare nu trebuie să fie cu mult mai multe decât invitații pe care-i ai. Tocmai de aceea, pentru a evita o cheltuială în plus este necesar să setezi o dată limită până la care invitații să confirme prezența lor la marele vostru eveniment.
5. Fotografii și videografii
Ca orice cuplu care-și dorește o amintire frumoasă de la nuntă, fotografii și videografii sunt alte două elemente pe care trebuie să ai grijă să le incluzi în bugetul de nuntă.
Nu uita că un preț mai mic nu înseamnă neapărat că ai făcut o afacere bună. În cazul echipei care imortalizează cea mai frumoasă zi din viața ta, trebuie să te gândești că vorbim despre niște oameni care lucrează cu imaginația, sapă după idei și vă analizează, încercând să vă livreze cea mai bună poveste a voastră.
Pe lângă aparatura care costă trebuie să iei în calcul și că un preț mai mare înseamnă mai multă muncă, mai multă atenție și un produs mult mai bun de care te vei bucura toată viața.
Dacă ești la acest pas și vrei să iei o decizie în acest sens, poți căuta fotograful și cameramanul nunții tale în acest catalog. Poți sorta după oraș și buget și poți vedea portofoliile complete și datele de contact a peste 3000 de fotografi și videografi din România.
Fotografie realizată de Nicu Ionescu
Strategie privind cheltuielile de nunta
După ce am terminat cu cele mai importante elemente pe care trebuie să le incluzi în bugetul tău de nuntă, deși există multe altele pe lângă cele de mai sus, hai să încercăm împreună să ducem la capăt o scurtă lecție de economie.
Nu va fi greu și vei vedea că, deși nu ai studii în domeniu, te vei descurca de minune.
Începe să faci un plan de cheltuieli – ia o agendă și trece pe hârtie absolut tot ce vrei să ai la nuntă. Fără limite de data aceasta. Acesta este punctul în care amândoi trebuie să fiți sinceri cu voi și să așterneți pe hârtie ce ați vrea să aveți la nuntă.
După ce ați terminat lista, puneți-vă de acord asupra lucrurilor de care chiar aveți nevoie pentru acest eveniment. Veți vedea că dacă gândiți și analizați lista cu puțină obiectivitate, o să ajungeți la concluzia că multe lucruri ar putea fi lăsate de-o parte sau pur și simplu înlocuite cu altele ceva mai ieftine.
Aici apare punctul în care trebuie să tăiați din cheltuieli. Chiar dacă nu vă simțiți bine că faceți asta și poate pe moment par lucruri de care nu ați vrea să vă despărțiți pentru că reprezintă tot ceea ce ați visat o viață, în momentul în care veți ajunge la nuntă și veți observa care sunt detaliile pe care invitații pun accent, nu vă veți mai simți atât de rău că ați renunțat la ele. Și, dacă mă întrebați pe mine, cred că ziua nunții trebuie să fie despre distracție, dragoste și să ai familia aproape, nu neapărat despre cât de scump a fost sau cât de renumit este localul ori bucătarul care a gătit mâncarea.
Un ultim sfat pe care mă simt obligată să vi-l dau despre bugetul de nunta este să nu faceți împrumut pentru acest eveniment. 😉
Fotografie de copertă realizată de Slagian Peiovici