În categoria decoratiuni florale de nuntă pot fi incluse aranjamentele de pe mesele invitaților, aranjamentul pentru masa de prezidiu (masa mirilor și a nașilor), aranjamentele pentru husele scaunelor, florile care decorează camera – pentru arcadele de la intrare, ornamentele care atârnă din tavan, aranjamentele pentru colțul unde se fac fotografiile etc.
Ambianța de la nuntă este dată în mare măsură și de acestea, decorațiunile ajutând la crearea unei atmosfere unice, transformând evenimentul dintr-unul oarecare într-unul memorabil.
Cel mai important este să îți alegi decorațiunile florale în ton cu stilul și culorile nunții pentru a exista o armonie între rochie, buchetul de mireasă, decorațiuni și locație.
Iată ce trebuie să ai în vedere când cauți decoratiuni florale pentru nuntă
Culoarea
Poate părea destul de dificil să alegi culoarea sau culorile temei pentru nuntă, dar poți pleca de la nuanța ta preferată sau te poți lăsa inspirată de locație.
Dacă nunta este la malul mării, cea mai potrivită alegere pentru decoratiuni florale ar fi albastru sau alb. Dacă nunta are loc la o cabană sau în aer liber poți alege verde, roșu sau vișiniu.
Rozul și movul lila sunt culori care merg tot timpul anului, însă nuanțele pastel se potrivesc mai bine primăvara și vara, în timp ce toamna și iarna e mai bine să optezi pentru culori mai bogate precum vișiniu, roșu sau verde.
Dacă nu te poți hotărî la o singură culoare, poți alege mai multe nuanțe, însă ai grija să păstrezi o culoare de bază pentru a evita să transformi locația într-un curcubeu.
Fotografie realizată de Adrian Moscaliuc
Anotimpul
Anotimpul joacă un rol foarte important în alegerea florilor, atât pentru prețul florilor, cât și pentru aspectul acestora – florile din extrasezon sunt de obicei mai mici și mai sensibile.
Aranajmentele florale ar trebui să fie inspirate de anotimpul în care are loc marele eveniment. Spre exemplu, dacă nunta are loc toamna, culorile cele mai potrivite sunt roșu, maro și portocaliu, iar flori precum hortensii sau crizanteme pot fi combinate cu fructe de toamnă.
Pentru primăvară poți alege flori precum lalele, narcise, frezii, liliac, mărgăritar.
Vara poți opta pentru bujori, lavandă, floarea soarelui sau gladiole.
Iarna poți combina florile cu crenguțe de brad, ilex sau brunia, dar și cu diverse ornamente de lemn.
Fotografie realizată de Andrei Dumitrache
Bugetul
Bugetul alocat pentru decoratiuni florale este esențial. Asta nu înseamnă că trebuie să cheltuiești o avere, există flori foarte frumoase la prețuri accesibile care arată foarte frumos dacă le combini potrivit.
Dacă nu ai un buget foarte mare pentru decorațiuni și florile tale preferate sunt mai scumpe, cel mai bine ar fi să le alegi doar pentru buchetul de mireasă, iar pentru aranjamentele de la masă și din încăpere să folosești flori mai accesibile la preț, dar din aceeași paletă cromatică.
Cele mai multe cupluri alocă între 7-10% din bugetul total al nunții pentru decorațiuni, însă această sumă variază în funcție de tema petrecerii și de importanța pe care mirii o acordă acestui aspect.
Dacă ai un florist care se ocupă de decorațiuni, cel mai bine ar fi să îi arăți fotografii cu ce dorești și să îl rogi să găsească variante similare în limita bugetului de care dispui.
Fotografie realizată de Theo Manusaride
Idei pentru ornamente de nuntă cu un buget redus
Pentru a economisi, poți cumpăra florile direct din depozite sau piețe, eliminând intermediarii.
De asemenea, pentru a avea aranjamente de nuntă mai ieftine, le poți face chiar tu, cu puțin ajutor din partea prietenelor sau a rudelor și satisfacția de a decora încăperea cu propriile creații va fi imensă la final. Pentru asta poți folosi recipiente pe care le ai deja cum ar fi borcane, pahare de sticlă, ghivece sau sticle pe care le poți picta sau decora și poți obține aranjamente creative și originale în care să pui florile preferate. Te poți inspira de pe diverse site-uri, există o mulțime de tutoriale de DIY.
Un alt mod de a economisi niște bani ar fi să alegi flori de sezon, sunt ușor de găsit, iar prețul lor este mult mai accesibil. Și opțiunile sunt foarte variate, vei găsi cu siguranță o multime de flori care să se potrivească cu stilul și tema nunții tale și ai și avantajul că aceste flori nu se ofilesc atât de repede.
Un alt truc de a reuși să te descurci cu un buget mai mic ar fi alegerea florilor autohtone. Florile de la noi au prețuri mult mai rezonabile decât cele exotice. Fie că alegi bujori, trandafiri, floarea soarelui, crizanteme, hortensii, crini, lalele, narcise, frezii, toate sunt superbe și arată la fel de bine ca și cele din străinătate.
***
În final, ai grijă să nu încarci decorul! Simplitatea este cea mai buna variantă, un decor încărcat pare obositor și atrage atenția în mod neplăcut.
Posibilitățile, atunci când cauți decoratiuni florale sunt nenumărate, trebuie doar să găsești ceea ce ți se potrivește!
Fotografie realizată de Vision Photography