Stabilirea pentru bugetul de nuntă este una dintre cele mai grele și totodată importante sarcini pe care le ai de îndeplinit atunci când organizezi o nuntă. Începând cu alegerea locației, a dimensiunii evenimentului, a rochiei de mireasă și până la toate detaliile legate de decor, entertainment, catering, totul implică nu doar timp și emoții, ci și bani. 

Din aceste considerente, este important de evidențiat faptul că o bună gestionare a bugetului de nuntă este esențială atât pentru evitarea stresului, cât și pentru reușita evenimentului și împlinirea emoțională a celor doi protagoniști. De pus pe lista pentru bugetul de nuntă.

Pentru că bugetul influențează orice decizie legată de organizarea nunții, mai jos am pregătit o serie de sfaturi utile, care să te ajute să împarți finanțele într-un mod calculat, echilibrat:

Bugetul de nuntă. Discuția cu partenerul și stabilirea bugetului 

Primul pas în stabilirea bugetului de nuntă este reprezentat de discuția dintre cei doi parteneri. Atunci când există o comunicare deschisă și un acord de ambele părți privind aspectele financiare, planificarea va porni pe o cale armonioasă. 

Care este dimensiunea evenimentului? Aceasta poate fi un prim răspuns care să genereze automat și o listă a invitaților, dar și informații mai exacte despre locație (capacitate, număr de locuri, etc.). 

Odată ce lista participanților este schițată cât mai aproape de realitate, se poate căuta locația potrivită și se poate contura bugetul. Desigur, în cazul în care nunta capătă un profil mult prea extins pentru bugetul vostru, lista invitaților poate fi ajustată. 

Întocmirea unei liste cu bugetul de nuntă 

Fie că vorbim despre o variantă fizică, așternută pe hârtie (într-o agendă, într-un carnețel, etc.), fie despre formatul electronic (o lista în Microsoft Excel sau în alt program), bugetul trebuie notat undeva, deoarece lucrurile discutate se pot uita la fel de repede precum au fost rostite. 

Un buget de nuntă alcătuit sub forma unei liste îți va oferi claritate și o mai bună organizare financiară. O astfel de listă previne depășirea sumelor alocate și te ajută să prioritizezi corect toate cheltuielile. 

În plus, lista dedicată bugetului te ajută să salvezi timp în procesul de organizare, pentru că vei avea toate cheltuielile trecute într-un singur loc și nu vei mai căuta bonuri pierdute, informații prin mail-uri cu oferte, etc. De pus pe lista pentru bugetul de nuntă.

Felul în care se împarte bugetul în funcție de priorități 

Un mod eficient de a organiza bugetul de nuntă este acela de a-l împărți pe categorii. Discută cu partenerul care sunt acele aspecte importante pe care vrei să puneți accent în cadrul nunții voastre și definiți-le drept priorități.

Alegeți locația voastră favorită sau locația mai apropiată de casă? Ce vă doriți mai mult, un candy bar, un ice cream corner sau un donut corner? Ce moment de entertainment poate fi mai potrivit, un DJ care să pună melodiile voastre favorite sau un band cu muzică live, care să cânte melodiile din repertoriu? 

Odată ce ai răspunsuri la aceste întrebări, poți întocmi o listă cu procente alocate fiecărei categorii. De exemplu: 

  • Locația și meniul: 40% din buget
  • Echipa foto/video: 5-10% din buget
  • Muzică și entertainment: 10-20% din buget 
  • Ținutele mirilor: 10% din buget
  • Decorul de nuntă: 10% din buget
  • Alte cheltuieli de luat în calcul: elemente de papetărie (invitații, place carduri, meniuri – 3%), machiaj și coafură – 3%, transport invitați -3%, etc. 

Procentele de mai sus pot fi ajustate în funcție de preferințele celor doi miri și pot fi împărțite în funcție de priorități și de compromisuri.  De pus pe lista pentru bugetul de nuntă.

Bugetul de nuntă. Cheltuieli extra de notat în cadrul bugetului 

Se poate întâmpla, în tot entuziasmul procesului de organizare, ca unele cheltuieli aparent neimportante să fie omise. Printre cele mai frecvente astfel de aspecte uitate se numără tips-ul pentru personal, probele de machiaj/coafură, eventualele taxe de cazare sau transport pentru unii invitați, catering-ul pentru furnizori, cadourile pentru nași, transportul frigorific pentru flori/alimente în cazul unei zile caniculare. Acestea pot adăuga câteva sute de euro în plus sumei pe care mirii au alocat-o deja pe hârtie.  

Include așadar în cadrul bugetului de nuntă și un fond de rezervă care să poată acoperi 80% dintre aceste situații, dacă există posibilitatea apariției acestora. De pus pe lista pentru bugetul de nuntă.

Greșeli pe care să le eviți când stabilești bugetul de nuntă

Mulți dintre viitorii miri nu reușesc să se încadreze în bugetul stabilit de comun acord, pentru că pe parcursul organizării pot apărea o serie de situații neprevăzute, precum:

  • Alegerea unor furnizori fără recomandări și fără semnarea unui contract: aceste situații pot avea un risc mai mare de anulări sau dezamăgiri legate de calitatea serviciilor prestate.
  • Costuri subestimate în cazul anumitor servicii sau produse: atunci când alcătuiești bugetul, este indicat să analizezi mai multe variante și să faci o medie sau să soliciți din start costurile exacte, actualizate, pentru a nu avea surprize ulterioare. 
  • Nu există o evidență clară a cheltuielilor: fiecare sumă plătită (fie că vorbim despre un avans sau o plată integrală) trebuie trecută în evidență. Altfel, acestea se vor transforma în „cheltuieli fantomă”, pe care la finalul evenimentului este posibil să nu le puteți explica. 
  • Cumpărăturile impulsive: mânați de entuziasmul pregătirilor, se poate întâmpla ca mirii să cumpere într-un stil impulsiv o serie de accesorii vestimentare, obiecte de decor și alte detalii fără să ia în calcul impactul financiar pe care acestea ar putea să-l aibă în bugetul de nuntă.