Una dintre cele mai mari provocări pe care o ai de trecut atunci când organizezi propria nuntă este planificarea așezării la mese.
Acest pas se poate dovedi a fi destul de complex și de stresant, cu atât mai mult cu cât deznodământul final trebuie să fie acela de a crea o atmosferă plăcută și confortabilă, atât pentru oaspeți, cât și pentru miri.
Totuși, unii dintre viitorii însurăței au tendința să ignore unele aspecte, care pot afecta experiența invitaților. Îți prezentăm mai jos câteva dintre cele mai frecvente greșeli la planificarea așezării la mese, cât și o serie de modalități prin care pot fi evitate.
Nu țin cont de capacitatea sălii de evenimente
O primă greșeală atunci când vine vorba despre așezarea oaspeților la mese este aceea de a nu ține cont de capacitatea efectivă a sălii.
Fie din dorința de a economisi bani, fie la polul opus, din dorința de a avea mai mult spațiu la dispoziție, unii dintre viitorii miri nu estimează așa cum trebuie dimensiunea potrivită a sălii pentru nunta lor.
Este limpede că nu poți să înghesui 200 de persoane într-o sală cu o capacitate de 150, la fel cum este la fel de clar că o sală cu o capacitate de 300 de persoane va fi mult prea goală pentru o nuntă cu 100 de participanți.
Din aceste considerente, este indicat să conturezi cât mai bine lista provizorie cu invitații, înainte să semnezi contractul cu reprezentanții spațiului respectiv.
Discută cu aceștia despre capacitatea efectivă a sălii, despre posibilitatea adaugării meselor suplimentare, despre acustică și despre așezare, înainte să iei o decizie finală. De trecut pe lista pentru planificarea așezării la mese.
Planificarea așezării la mese. Omit copiii invitaților din planul așezării la mese
Cele mai multe dintre nunți sunt evenimente kids friendly, însă o parte dintre miri nu iau în calcul așezarea copiilor la mese, pentru că se gândesc că oricum micuții nu vor petrece prea mult timp stând jos.
Este recomandat să discuți acest aspect cu părinții acestora înainte să iei o decizie finală. E destul de dificil pentru un invitat la nuntă să stea relaxat la masă cu copilul în brațe.
Asigură-te că micuții participanți la eveniment au un loc al lor rezervat, fie că vorbim despre masa la care vor sta părinții, fie despre o masă a copiilor.
Uită să ia în calcul oamenii din staff
Fotografii, artiștii, wedding planner-ul, tehnicianul care se ocupă de cabina foto – toți acești oameni trebuie să aibă la dispoziție un spațiu în care să se poată relaxa, din când în când, în timpul evenimentului tău.
Este un gest elegant, de curtoazie, să creezi un spațiu potrivit în care ei să-și poată trage sufletul, să servească o băutură și minimum un fel de mâncare.
Planificarea așezării la mese. Nu au un plan de rezervă pentru invitați extra
Chiar și în ziua cea mare sau cu 1-2 zile înaintea evenimentului, pot apărea elemente-surpriză, neanticipate, precum confirmările întârziate.
Atunci când alcătuiești planul așezării invitaților la mese, trebuie să iei în calcul și câteva locuri pe care să le ții în stand-by, în eventualitatea în care prietenii aflați în străinătate sau alte persoane apropiate îți fac o surpriză și reușesc să ajungă la evenimentul tău.
În linii generale, chiar și în cazul locațiilor de nuntă cu meniu prestabilit, bucătarii au această variantă de back-up, respectiv câteva meniuri extra la dispoziție.
Totuși, discută acest aspect cu organizatorii atunci când semnezi contractul.
De trecut pe lista pentru planificarea așezării la mese.
Uită să ia în considerare meniurile speciale
Știm cu toții că unii dintre invitați au anumite restricții alimentare, anumite diete speciale, poate chiar intoleranțe alimentare.
Nu uita să întrebi și acest lucru atunci când primești confirmările de participare din partea oaspeților și să te asiguri că aceste persoane sunt indicate așa cum trebuie pe lista pe care o vei înmâna personalului de la restaurant.
Planificarea așezării la mese. Nu folosesc tool-uri și aplicații care să le ușureze efortul de a realiza această schemă
Există aplicații sau diferite alte tool-uri care te pot ajuta foarte mult în procesul realizării schemei cu așezarea la mese.
Există foile de calcul din Google (care pot fi editate de mai multe persoane aflate în locații diferite, în același timp), există aplicații de nuntă, există șabloane gata construite pe internet – pe care le poți printa. Așadar, nu te apuca să creezi panouri cu bilețele prin casă și nu te apuca să desenezi de mâna scheme, căci îți vei îngreuna inutil toată munca. De trecut pe lista pentru planificarea așezării la mese.
Așteaptă până în ultimul moment și până la ultima confirmare
Deși aceste scheme ale așezării la mese se trimit wedding planner-ului sau reprezentaților sălii în ultimele zile de dinaintea evenimentului, ar fi indicat să te apuci de structurarea lor cu mai mult timp înainte.
Unele dintre mese pot fi definitivate rapid, ținând cont de confirmările primite până în respectivul punct, de la rudele și de la prietenii apropiați care oricum vor fi prezenți.
Planificarea așezării la mese. Alcătuiesc mese ale invitaților „single”
Deși putea fi un trend ușor de remarcat în anii 90, realitatea este că această practică nu mai este utilizată în ultima perioadă.
Oaspeții fără pereche nu trebuie așezați la un loc, ci amestecați cumva cu grupul lor de prieteni. Cei mai mulți dintre ei vin la nuntă pentru a se simți bine și pentru a se bucura de evenimentul tău, nu pentru a cunoaște potențiali parteneri.
Nu țin cont de accesul facil al invitaților în vârstă
Cel mai probabil vei avea printre participanții la nunta ta și persoane de vârsta a treia sau persoane cu probleme de mobilitate, pe care trebuie să le menajezi, cărora trebuie să le oferi acces cât mai ușor și comod.
Ia în calcul și acest aspect atunci când faci aranjarea la mese și asigură-te că nu așezi bunicii lângă boxa principală sau la o distanță considerabilă față de ringul de dans, deoarece vor dori să vă observe îndeaproape în cele mai importante momente ale evenimentului. 🙂 De trecut pe lista pentru planificarea așezării la mese.
Planificarea așezării la mese. Nu țin cont de relațiile de prietenie dintre oaspeți
Dacă există oaspeți care se cunosc de mult timp și care au dezvoltat o relație de amiciție, încearcă să-i așezi cât mai aproape. Vor interacționa, vor depăna amintiri, se vor simți bine.
În cazul în care știi că există invitați care nu se află în relații foarte bune, asigură-te, totodată, că le faci experiența mai confortabilă și că nu-i așezi chiar unul lângă altul. De trecut pe lista pentru planificarea așezării la mese.