Catalin Balasa este unul din videografii cu care am interactionat inca de la inceputurile acestui catalog. L-am apreciat intai pentru talentul sau, iar dupa ce am inceput sa colaboram, am descoperit ca seriozitatea si modestia sunt alte doua calitati care il caracterizeaza.
Balasa Films inseamna Daniela si Catalin Balasa:
„Oare de ce este atat de greu sa scriem despre noi?!
Banuim ca ati mai intalnit formularea aceasta, insa adevarul este ca oamenii ce “scriu” povesti intampina mari dificultati atunci cand trebuie sa scrie despre ei.”
Ne dorim sa ii cunoastem mai bine pe cei pe care ii apreciem si stim ca orice viitor client isi doreste acelasi lucru cu un viitor colaborator. De aceea am pregatit urmatorul interviu 🙂
Sa incepem…
De cand exista Balasa Films si de ce ai ales videografia de nunta?
Povestea este putin mai lunga, totul a inceput acum 20 ani, cand tatal meu ce era pasionat de fotografie, a cumparat si o camera video, mai exact un Panasonic M3000. O vreme m-am tot “jucat” cu camera aceea si oarecum fara sa vreau am ajuns sa filmez la evenimente. Dupa doi ani am renuntat la filmarea evenimentelor pentru a da curs altor proiecte pe care le consideram mai importante.
Am revenit la videografia de nunta in 2008 si am “construit”, sa-i spunem, brandul Catalin Balasa Videography, iar anul trecut am schimbat numele in Balasa Films, o schimbare fireasca datorita faptului ca deja de 3 ani lucram alaturi de sotia mea, Daniela Balasa.
Consider ca nu eu am ales videografia de nunta ci ea m-a ales pe mine.
Cum ti-ai caracteriza stilul videoclipurilor tale in cateva cuvinte?
Videojurnalistic, romantic, sincer.
Care este publicul tau tinta? Cum i-ai descrie pe cei care relationeaza cu stilul tau si care il apreciaza?
Oameni sinceri ce se iubesc.
Despre videografia de nunta
Filmezi singur sau cu unul / mai multi asistenti? Care este rolul fiecarui membru in echipa? Care sunt atributiile videografului principal si care sunt cele ale asistentului?
Asa cum am scris mai sus lucrez impreuna cu sotia mea, rolurile nu sunt prestabilite, ne adaptam situatiei la fata locului.
Cate nunti filmezi in fiecare an?
Aproximativ 20 nunti in fiecare an. De anul trecut am decis sa nu mai contractam mai mult de un eveniment pe weekend.
Ai un moment preferat in desfasurarea unei nunti? Daca da, care este acela?
Nu am un moment preferat.
Ai vreo locatie preferata pentru filmari? Unde consideri ca poti realiza cele mai reusite cadre?
Este de ajutor sa ai locatii faine, insa locatiile sunt doar “background”. Filmarile cele mai reusite ies cu oamenii relaxati, ce se bucura cu adevarat de ziua nuntii.
Pentru clienti
Care este efortul de editare dupa o nunta (numar aproximativ de zile dedicat acestui proces)?
Nu alocam un numar de zile prestabilit unui eveniment, muncim la el pana cand suntem multumiti de rezultatul final.
Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nunta?
Contractual, 100 zile lucratoare, in mod normal incercam si de cele mai mult ori reusim sa le predam mai repede insa fara a face rabat de la calitate.
Ce primeste clientul la finalul contractului? Sub ce forma sunt livrate materialele?
In functie de contractul pe care-l semnam clientul primeste un film de nunta, un clip cu momentele importante. Acestea sunt puse intr-o galerie video online, transmise prin transfer online si / sau la cerere puse pe diferite medii de stocare.
3 sfaturi pe care le-ai oferi oricarui client!
Sa fie naturali, sa nu “pozeze” prea mult, daca se poate deloc.
Sa se bucure de ziua nuntii.
Sa lase stresul pe umerii altora.
Care consideri ca ar trebui sa fie criteriile de care sa tina cont un client atunci cand isi alege un videograf?
Un videograf ar trebui ales in primul rand dupa portofoliul pe care-l are si totodata dupa personalitatea acestuia, in ziua nuntii mirii trebuie sa fie inconjurati de oamenii in preajma carora se simt bine.
Sectiune de inspiratie pentru clienti
Videografii, alaturi de fotografi, sunt probabil cei mai buni critici de nunta, pentru ca, prin natura jobului, sunt nevoiti sa “citeasca din scoarta in scoarta” tot evenimentul ca sa poata surprinde si extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales sa includem in interviurile noastre cateva intrebari pe care probabil orice mireasa ar vrea sa le adreseze cuiva care a vazut de-a lungul vietii sale sute de nunti.
3 locatii de nunta preferate (dintre cele in care ai filmat).
Palatul Bragadiru, Bucuresti
Casino Sinaia, Sinaia
Pensiunea Septembrie, Eșelnița
Preferinta personala: doar DJ sau DJ plus formatie? De ce?
Prefer band-urile ce canta muzica live, insa sunt si DJ pe care-i apreciez si care pot intretine atmosfera unui eveniment fara sa fie nevoie de band.
3 formatii / DJ preferate.
Preferinta personala: cununia religioasa in biserica sau in aer liber?
Cununie religioasa in aer liber.
3 Idei interesante de marturii!
O idee interesanta este sa nu cumparati ci sa faceti marturii, dar sincer cred ca se poate si fara marturii.
Preferinta personala: nunta de zi sau de noapte? Intai ca invitat si apoi ca videograf.
Nunta de zi, in ambele situatii.
Nunta de sambata vs nunta de duminica. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca videograf?
Nu conteaza, in ambele situatii.
Exercitiu de sinceritate
Daca maine ai fi mire / mireasa, ce videograf de nunta din Romania ti-ai dori sa iti filmeze propria nunta si de ce? Ce valori apreciezi in mod deosebit la acest videograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂
Alex si Cosmin Serban (Tales.ro)
Numeste, te rog, 3 videografi de nunta din Romania pe care ii apreciezi, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.
Alex si Cosmin Serban (Tales.ro)
Calin Manescu
Dragos Badicu
Dar din afara?
De interes pentru videografi
Cum ai evoluat si cum iti perfectionezi cunostintele tehnice? Participi la seminarii, workshopuri, inveti singur, faci schimburi de experienta cu alti colegi?
Am facut o scoala de arte insa evolutia a venit din studiu personal, tutoriale, workshop-uri online si totodata facand schimb de experienta cu alti colegi.
Ce sfaturi le-ati da videografilor aflati la inceput de drum? Care crezi ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un videograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un videograf profesionist de nunta?
In primul rand trebuie sa-ti placa ceea ce faci, restul vine de la sine. Din fericire acum avem acces mult mai usor la informatii, trebuie doar sa iti doresti sa le asimilezi.
Ce parere ai despre workshop-urile de videografi de nunta? Ai participat la astfel de workshop-uri? Ai organizat? Care ti s-au parut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?
Workshop-urile de videografie de nunta sunt benefice, doar daca sunt facute de oameni cu experienta vasta in campul muncii, insa totodata cu experienta didactica. Nu am participat la nici un workshop si nici nu am organizat, motivele sunt lesne de inteles din randurile de mai sus.