Dacă ai crescut în România, șansele să nu fi auzit până în prezent de superstițiile de nuntă sunt destul de reduse. Obiceiurile și tradițiile de nuntă diferă în țara noastră în funcție de zona geografică, la fel și superstițiile, care sunt transmise din bătrâni pe plan local sau împrumutate din alte zone ale Europei.
Dintre toate, superstițiile sunt acelea care oferă o notă de mister, dar și motive de îngrijorare pentru o mică parte a populației care încă le acordă interes, iar de aceea am ales să-ți explicăm în continuare semnificația celor mai cunoscute dintre acestea.
Indiferent dacă alegi să crezi sau nu în superstițiile de nuntă de la noi, iată care sunt explicațiile acestora.
Ploaia din ziua nunții
Chiar dacă cei mai mulți dintre viitorii însurăței nu și-ar dori nici o secundă să aibă parte de ploaie într-una dintre cele mai importante zile din viața lor, se spune că dacă plouă în ziua nunții, mirii vor avea parte de belșug pe tot parcursul căsniciei.
Așadar, dacă se întâmplă să ai parte de ploaie în ziua nunții și crezi puțin în superstiții, ai toate motivele să fii fericită.
Superstițiile de nuntă. Plânsul în timpul nunții
Superstițiile de nuntă spun că dacă mireasa plânge în ziua nunții, acesta este un motiv în plus de bucurie, căci va avea o căsnicie ferită de necazuri. Se consideră că mireasa care plânge în ziua în care se mărită, își plânge toate lacrimile pentru tot restul vieții și nu va mai avea motive de plâns pe tot parcursul căsătoriei.
Întâlnirea a două mirese în drum spre biserică
Dacă două mirese se întâlnesc în ziua nunții, în drumul lor către biserică sau în fața acesteia, superstițiile din bătrâni spun că acesta este un semn rău și că aduce ghinion.
Cu toate acestea, dacă se întâmplă să se întâlnească, cele două mirese ar trebui să facă schimb de agrafe ca să întoarcă soarta.
Superstițiile de nuntă. Zilele în care nu e bine să te căsătorești, conform superstițiilor
În cazul în care respecți regulile bisericești în organizarea nunții tale, vei vedea că există o serie de restricții religioase cu privire la organizarea nunților care fac referire la diferite sărbători sau posturi, superstițiile de nuntă spun că în zilele de marți, miercuri și vineri nu este bine să faci nuntă.
Așadar, se spune că dacă te vei căsători într-una dintre zilele menționate mai sus, vei avea ghinion.
O altă superstiție mai spune că nu este bine să te căsătorești nici într-una dintre zilele de naștere ale mirilor pentru că, la fel, aduce ghinion.
Mireasa nu ar trebui să poarte perle în ziua nunții
O altă vorbă din bătrâni spune că perlele purtate de mireasă ar semnifica lacrimile acesteia din timpul mariajului, prin urmare, conform acestei superstiții, astfel de bijuterii ar trebui evitate în ziua nunții.
Superstițiile de nuntă. Ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat şi ceva albastru
Expresia îți poate fi cunoscută, fie din filmele de dragoste, fie dacă ai rude sau prieteni care locuiesc peste hotare, deoarece a fost împrumutată în mai multe țări, fiind un obicei preluat din Marea Britanie.
Această tradiție spune că fiecare dintre cele patru lucruri menționate mai sus are o semnificație aparte, iar purtate împreună aduc noroc în căsnicie.
Un lucru vechi simbolizează trecutul miresei, iar un lucru nou purtat în ziua nunții simbolizează viitorul și speranța că acesta va fi unul de poveste alături de partener. Lucrul împrumutat reprezintă faptul că mireasa dorește să ducă mai departe tradiția familiei și să preia din experiența acesteia, în timp ce lucrul albastru semnifica protecția și unirea destinului cu viitorul soț.
Mireasa care scapă buchetul
Una dintre superstițiile de nuntă spune că este semn rău ca mireasa să scape din mână buchetul, deoarece mariajul acesteia se va destrăma. Această vorbă din bătrâni nu are însă legătură cu tradiția conform căreia mireasa trebuie să arunce buchetul, pentru a fi prins de una dintre domnișoarele de onoare.
Aruncatul cu grâu și orez peste miri la ieșirea din biserică
Mai mult ca sigur acest obicei nu îți este străin, iar semnificația acestuia este explicată ca fiind un gest care aduce noroc peste uniunea celor doi proaspeți însurăței.
Grâul și orezul simbolizează belșugul, însă aruncatul cu aceste boabe de cereale pare să aibă la origini și un ritual păgân, pentru că semințele în sine simbolizează fertilitatea, iar cuplul se presupune că se va bucura astfel de moștenitori.
În alte culturi, aruncatul cu boabe de orez sau grâu semnifică alungarea spiritelor rele din preajma mirilor și a căsniciei acestora.
Aruncatul unei flori de mac înaintea de intrarea în biserică
O vorbă din bătrâni care și-ar avea originile în zona Banatului spune că dacă mireasa nu-și dorește să devină mamă imediat după ce se căsătorește, este bine să arunce o floare de mac la intrarea în biserică.
Semințele acestei flori ar simboliza anii care vor trece până când aceasta va deveni mamă.
Superstițiile de nuntă. Cununa împletită pentru mireasă – noroc în căsnicie
Împletitul cununii pentru mireasă este unul dintre obiceiurile care se practică înaintea nunților din Maramureș și are la bază credința că dacă mireasa își va pune pe cap cununa împodobită cu oglinzi și ciucurei, va avea parte de o căsnicie norocoasă și plină de prosperitate alături de partener.
Călcatul pe picior în biserică
Una dintre superstițiile de nuntă destul de familiară în România este și aceea a călcatului pe picior în biserică. Conform acesteia, se spune că mirele care va fi călcat pe picior de viitoarea soție (sau invers) va fi ținut sub papuc întreaga căsnicie.
Tu crezi în superstițiile de nuntă? Lasă-ne răspunsul în comentarii.