Ziua nunții tale se apropie, iar tu încă nu ai decis dacă vei apela la serviciile unor profesioniști pentru buchetul de mireasă sau dacă îl vei face singură?
În cazul în care te pasionează arta aranjării florilor sau vrei să fii mândră că buchetul tău de mireasă este o creație proprie, îți prezentăm mai jos care sunt principalii pași pentru a-l crea, dar și care sunt florile în tendințe sau cele pe care ar trebui să le eviți, plus câteva sfaturi utile despre alcătuirea propriului buchet de mireasă.
Iată tot ce trebuie să știi dacă ai în plan să-ți faci singură buchetul de mireasă:
Motive pentru a-ți face buchetul de mireasă
Printre argumentele pro care te pot ajuta se numără:
- din punct de vedere al costurilor, cel mai probabil faptul că-ți vei face singură buchetul de mireasă va implica și cheltuieli mai reduse;
- ai posibilitatea să dai frâu liber imaginației și să-l faci exact așa cum ai visat;
- poți include mici accesorii, o fundă personalizată sau alte elemente care nu sunt disponibile la florărie;
- te poți inspira din mediul online unde găsești o multitudine de idei și tutoriale pentru realizarea buchetului de mireasă.
De ce ai nevoie pentru buchet
Întâi de toate va trebui să stabilești paleta de culori pentru propriul buchet de mireasă, dar și dimensiunea și stilul în care vrei să-l realizezi. Nu uita că este recomandat să te interesezi din timp de unde îți poți achiziționa florile (sursa) și dacă le vei găsi acolo pe cele dorite de tine. Te poți interesa fie pe internet, la florării, fie la piețele de flori sau la sere, dacă în perioada nunții tale vor exista de vânzare florile tale preferate.
Dacă ai lămurit aspectele de mai sus, vei avea nevoie de următoarele materiale:
- o vază de dimensiuni mari sau chiar o găleată în care să ții florile și ulterior buchetul finisat
- o foarfecă potrivită pentru tăiatul florilor
- elastice transparente de dimensiuni mici
- fundă pentru legat, în culorile și materialele dorite de tine, sfoară sau șnur de cânepă în stil kraft, toate alese în funcție de stilul buchetului și ideile tale.
Nu uita că este recomandat să achiziționezi florile într-o stare cât mai proaspătă (eventual cu boboci neînfloriți), de preferat cu o zi înaintea evenimentului și să le păstrezi într-un mediu răcoros.
Ce flori să incluzi în buchet
Atunci când alegi florile pentru buchetul de mireasă trebuie să ții cont în primul rând de gusturile tale și să optezi pentru tipuri de flori care te încântă cel mai tare sau al căror aspect îți aduce bucurie.
În linii generale, printre cele mai apreciate flori pentru buchetele de mireasă se numără trandafirii, orhideele, lavanda, gerbera, celosia, alstroemeria, freziile, lisianthus, floarea soarelui, bujorii, florile de bumbac, margaretele, asezonate cu tipuri de verdeață în culori pastel sau verde viu, în funcție de culorile predominante și de stilul buchetului.
În tendințele anului 2021 în materie de buchete de mireasă, se regăsesc buchetele de dimensiuni mici, în nuanțe pământii sau buchetele alcătuite din flori cu texturi diferite. Sunt la modă și buchetele monocromatice, dar și nuanțele vibrante de portocaliu, albastru sau violet.
Dacă vrei să mergi la sigur și să alegi ceva ce nu se demodează niciodată, buchetul de mireasă din flori albe este unul clasic, iar cel în culori pastel (cu nuanțe fade, delicate) va fi mereu în tendințe.
Desigur, există și flori care se recomandă a fi evitate în pregătirea buchetului de mireasă, motiv pentru care ți-am pregătit mai jos o mică secțiune dedicată acestui subiect.
Flori de evitat în realizarea buchetului de mireasă
Fiecare tip de floare are frumusețea sa incontestabilă, iar specialiștii în aranjamente florale au câteva recomandări în ceea ce privește florile de evitat pentru buchetul de mireasă.
Deși sunt superbe, lalelele nu rezistă foarte mult dacă nu sunt ținute în apă, iar dacă le incluzi în buchetul tău de mireasă, există riscul ca acestea să nu mai arate bine după un anumit interval de timp. Același lucru se poate întâmpla și cu hortensiile, care necesită hidratare suplimentară față de alte flori.
Pe de altă parte, crizantemele au tendința să se scuture ușor de petale și să lase destul de mult polen colorat, care poate ajunge pe rochia ta de mireasă. De asemenea, polenul de la crini pătează destul de tare, iar mirosul pe care-l emană nu este indicat persoanelor cunoscute cu alergii.
Calele pot fi otrăvitoare dacă sunt ingerate de către copii sau de către animalele de companie, așadar ia și acest aspect în considerare dacă plănuiești să incluzi cale în buchetul tău de mireasă.
Sfaturi de care să ții cont atunci când îți faci buchetul de mireasă
Mai mult ca sigur îți vei pune întrebarea: „Cu cât timp înaintea nunții ar trebui să realizez buchetul de mireasă?”. Este evident că îți va fi destul de greu să te ocupi de el chiar înaintea nunții cu câteva ore, însă cel mai potrivit ar fi să-l faci în seara/noaptea de dinaintea nunții pentru ca florile să-și păstreze prospețimea.
Va trebui să ții buchetul într-un loc mai răcoros și să te asiguri că are suficientă apă. Evită expunerea buchetului la soare sau încăperile cu temperaturi ridicate/zona de bucătărie, pentru a nu-l afecta în vreun fel.
Alege florile care te reprezintă, iar în cazul în care știi că suferi de anumite alergii, evită să folosești flori cu parfum intens sau cu mult polen.
Acordă atenție detaliilor, accesoriilor pe care le vei folosi la finisarea buchetului și conținutului de verdeață sau florilor adiacente cu efect decorativ (precum floarea miresii), deoarece acestea pot face diferența și pot avea o influență notabilă asupra aspectului final al buchetului tău de mireasă.
Nu te feri să ceri ajutor dacă simți că este prea dificil sau dacă observi că lucrurile nu ies așa cum ți-ai dorit. Poți crea buchetul împreună cu domnișoarele de onoare, în seara de dinaintea nunții, cu mama ta, nașa sau oricare altă persoană apropiată, mai ales dacă este pasionată de aranjamente florale.
Tu cum ți-ai face buchetul de mireasă pentru propria nuntă? Lasă-ne răspunsul în comentarii.