După ce ți-ai găsit rochia de mireasă la care visai, e momentul pentru adăugarea tușei finale: câteva accesorii de nunta asortate. Desigur, rochia e vedeta nunții, însă accesoriile potrivite te pot ajuta să o pui în evidență și să îți completezi look-ul.

Accesoriile trebuie alese cu grijă, deoarece riști să încarci ținuta prea mult, mai ales dacă rochia are aplicații din cristale sau alte pietre strălucitoare. Cu cât alegi piese mai simple și ești mai puțin încărcată, cu atât te vei remarca prin stil și rafinament.

Câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont pentru a opta pentru cele mai potrivite accesorii de nunta:

1. Asortează materialele

Chiar dacă nu realizezi, anumite metale arată mai bine cu anumite culori de rochii. Ca o regulă generală, rochiile ivoire se potrivesc cel mai bine cu bijuteriile de aur, deoarece pun în evidență nuanțele de unt ale materialului.

Pentru rochiile de un alb pur ar trebui să alegi bijuterii de argint sau platină sau accesorii cu perle. Dacă rochia are pietricele sau mărgele de o anumită nuanță sau cu anumite reflexii, atunci acestea vor dicta culoarea accesoriilor.

2. Mai puțin este mai mult

Nu ai nevoie de voal, diademă, cercei, colier si de o bandă sub formă de fundă în talie. Accesoriile aduc o notă de unicitate look-ului tău, dar prea multe pot arăta încărcat și inestetic. Înainte de a începe să cumperi diverse accesorii de nunta, analizează care sunt aspectele rochiei pe care vrei să le scoți în evidență. Mai apoi, centrează-ți alegerile în jurul lor. De exemplu, dacă rochia are în partea de sus mărgele, perle sau alte pietricele, nu mai opta pentru colier, ci alege doar o pereche de cercei lungi.

Și când vine vorba de cercei, dacă nu ai nici cea mai mică idee ce ar trebui să alegi, e bine să te orientezi după coafura pe care o vei purta. Dacă îți lași părul desprins și urechile nu ți se văd, e indicat să alegi o pereche de cercei cu pietre mici sau cercei drops. Dacă vei purta părul coc, poți opta pentru o pereche de cercei mai dramatici, de tip candelabru, de exemplu. E bine să eviți să cumperi cercei care imită ornamentele de pe rochie, un look prea asortat nu arată bine nici în realitate, dar nici în fotografii.

3. Alegerea voalului

Voalul este un accesoriu iconic al miresei. Există o opțiune foarte variată de voaluri, de la cel care acoperă doar fața până la cele cu trenă, asemănătoare cu cele purtate, în general, de vedete.

Pentru a alege voalul trebuie să ții cont de nuanța rochiei, cele două trebuie să se potrivească perfect. E bine să alegi voaluri cât mai simple, de dantelă, cele fără alte ornamente arată cel mai frumos.

Dacă porți o rochie cu spatele gol, alege un voal subțire, nu unul din două straturi de tulle, de exemplu. Ține cont și de înălțimea ta când alegi voalul, o mireasă mignonă va arăta mai bine cu un voal lung, până la podea. În același timp, voalurile care vin până în talie sunt mai potrivite pentru miresele înalte. Voaletele și voalurile scurte sunt potrivite pentru toate constituțiile și adaugă un aer retro look-ului tău.

4. Accesorii de nunta pentru păr

Dacă ți se pare că voalurile nu sunt stilul tău, poți opta pentru un alt accesoriu de pus pe cap. Facem referire aici la agrafe decorate cu diverse pietricele strălucitoare sau pălării fascinator.

Hotărăște-te asupra unei coafuri înainte de a alege accesoriile pe care le vei purta pe cap. Multe mirese arată bine cu părul prins, însă, de exemplu, dacă alegi o coroană de flori naturale se potrivește perfect cu niște bucle lejere.

Indiferent de ce accesorii de nunta alegi, asigură-te că îl fixezi corespunzător pentru a rezista întreaga zi.

5. Alege colierul în funcție de tipul decolteului

Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont în alegerea accesoriilor este decolteul rochiei.

Dacă ai o rochie cu corset, fără bretele este acceptat orice tip de colier, finuţ sau supradimensionat, însă dacă decolteul tău este în formă de inimă nu purta colier, ci optează pentru niste cercei lungi, de tip candelabru, preferabil într-o singură culoare. Dacă vrei ceva colorat, alege o nuanță pastelată care se regăsește și în buchetul tău sau care reprezintă piatra caracteristică a zodiei tale.

Decolteul în V cere un pandantiv simplu și feminin (cele cu perle sunt cele mai populare) pe un lănțisor mai lung sau un colier la baza gâtului și o pereche de cercei simpli.

La o rochie lăsată pe umeri poți alege un colier la baza gâtului dacă decolteul este mai generos. Dacă este ca și inexistent, mergi pe varianta cercei și brățară.

Dacă ți-ai ales o rochie prinsă după gât pentru ziua nunții, atunci va trebui să optezi pentru niște bijuterii minimaliste pentru că decolteul nu va fi atât de mare și riști să pari prea „încărcată” dacă vei alege un colier sau un pandantiv voluminos.

6. Subliniază talia

Dacă vrei să adaugi personalitate rochiei de mireasă, îți poți prinde o bentiță sau un cordon în talie. Dacă rochia ta nu a venit cu un astfel de accesoriu, îl poți adăuga tu.

Fie că alegi saten sau un material metalic, există opțiuni variate. Secretul e ca bucata de material din talie să nu fie prea lată deoarece poate distrage atenția de la rochie. Cordonul poate fi prins la spate sub formă de fundă sau chiar și în față, totul ține de imaginația ta. E o investiție minimă, dar de efect, prin care îți poți personaliza rochia.

7. Pune accentul pe confort

Nicio ținută nu e completă fără pantofi și ținuta de nuntă nu face excepție. Toate miresele visează la o pereche de pantofi de prințesă, însă asta nu înseamnă că trebuie să compromiți confortul.

Trebuie să ții cont de faptul că vei sta în picioare o zi întreagă și vei și dansa, așa că alege o înălțime rezonabilă a tocurilor. Cu cât tocurile sunt mai înalte și mai subțiri, cu atât mai mare este riscul să îți provoace dureri de picioare. Trebuie să acorzi atenție și materialului din care sunt făcuți, dar și calapodului. Poți opta pentru o pereche de pantofi calitativi pe care să îi mai poți purta și după nuntă.

Pentru a fi sigură că faci alegerea potrivită, mergi să îi probezi în magazin la finalul zilei. Atunci picioarele sunt mai umflate de la diversele activități pe care le-ai desfășurat în timpul zilei. După ce îi cumperi, poartă-i prin casă mai multe zile să vezi cât de confortabili sunt, dar și pentru a te obișnui cu ei.

8. Acoperă-ți umerii

Un accesoriu pe umeri sau purtat peste rochie este aproape obligatoriu dacă ceremonia are loc în sezonul rece. Bolero, capă sau șal de blană, opțiunile sunt nenumărate. Dacă rochia e simplă poți alege un bolero cu pene sau un guler de blană mai opulent. Dacă ai deja o rochie decorată, ar fi ideală o jachetă scurtă de dantelă, o capă din tulle sau un șal din chiffon. Acesta îți va ține de cald fără să atragă atenția de la rochie.

Dacă nunta are temă rustică, poți opta chiar și pentru un cardigan clasic, se va încadra perfect în peisaj.

9. Rămâi fidelă stilului tău

Chiar dacă e o zi și o ocazie specială, nu trebuie să te îndepărtezi prea mult de stilul tău obișnuit. 😉

Dacă în mod obișnuit nu prea porți bijuterii, nu alege seturi cu colier, brățară și cercei pentru ziua nunții. Ideea e ca în această zi specială să arăți cea mai bună versiune a ta, nu ca o persoană diferită.

De aceea te sfătuim să ții cont de sfaturile noastre pentru a alege accesorii de nunta optime.

Fotografie de copertă realizată de Zăgrean Viorel