Orice viitoare mireasă știe că, pe lângă rochie, coafura din ziua nunții este foarte importantă pentru că îi întregește aspectul și îi pune în evidență și mai mult frumusețea și stilul personal.

Ai văzut sute de fotografii, articole din reviste, tutoriale, ai vizitat multe saloane de coafură și încă nu știi cum să-ți aranjezi părul?  Indiferent că ești conservatoare sau vrei ceva modern, că îți plac look-urile elegante sau le preferi pe cele naturale, avem câteva propuneri de coafuri pentru cea mai importantă zi din viața ta.

Îngrijirea părului

Înainte de a te gândi la coafura pe care o vei purta în ziua nunții, trebuie să te asiguri că părul este sănătos.

Părul deteriorat necesită o îngrijire îndelungată, asa că ar fi bine să începi tratamentul cu câteva luni, sau chiar cu un an înainte de evenimentul mult așteptat.

Rezolvarea problemelor începe cu un consult la un specialist și mai apoi urmarea unei scheme de tratament propuse de acesta. De asemenea, ar fi bine ca în lunile dinaintea nunții să renunți să mai folosești instrumentele de coafat și chiar și produse de fixare precum ceară, gel sau fixativ.

Fotografie realizată de Marius Marcoci

Vopsitul și tunsul

Pentru a vedea dacă ți se potrivește, trebuie să alegi o tunsoare și o culoare cu câteva luni înainte de nuntă și doar să o menții în timp, până la marele eveniment.

Cel mai bine ar fi să îți lași părul să crească pentru a putea realiza o coafură specială, deoarece un păr mai scurt este mai greu de coafat. Cu 4-5 luni înainte de nuntă poți merge la un stilist pentru a primi sfaturi de îngrijire a părului.

Dacă nu vrei să rișți să îți vopsești părul de teama de a nu da greș, poți alege suvițe mai deschise decât nuanța ta naturală, care se vor vedea foarte frumos într-o coafură de tip coc sau într-o împletitură.

Dacă ai un păr lipsit de volum sau scurt și vrei ca în ziua nunții să ai o coafură voluminoasă, atunci poți apela la aplicarea unor extensii, dar trebuie să mergi la coafor pentru o probă cu câteva luni înainte pentru a le alege și pentru a le vopsi în nuanța ta.

Fotografie realizată de Claudiu Vereș

Coafor sau cea mai bună prietenă?

În ziua nunții trebuie să arăți impecabil, așa că e recomandat să apelezi la niște profesioniști. Întreabă cunoștințele dacă îți pot recomanda un stilist de încredere sau informează-te de pe internet, însă înainte să te hotărăști cine se va ocupa de coafura ta, consultă mai mulți specialiști.

Următorul pas ar fi să studiezi din timp câteva modele de coafuri, pe care ți-ar plăcea să le încerci. Stilistul are pregătirea de a realiza zeci de coafuri, dar tu ești cea care trebuie să fie mulțumită de felul cum arată părul tău, așa că tu decizi.

Pe lângă aspectul coafurii, la fel de importantă este și rezistența acesteia. Timp de aproximativ douăsprezece ore vei sta la poze, vei dansa, vei merge destul de mult, așa că e important să ai o coafură foarte rezistentă, dar care să nu aibă un aspect artificial de la prea mult fixativ.

Când mergi la coafor în ziua nunții ar fi de preferat să porți o bluză cu nasturi care să nu îți strice coafura atunci când te vei schimba.

Dacă ai o prietenă îndemânatică, care se pricepe la împletituri și coafuri, îi poți încredința ei sarcina de a se ocupa de părul tău, dar nu înainte de a încerca cu cel puțin câteva săptămâni înainte, modelul dorit de coafură.

Fotografie realizată de Florin Ștefan

Cum să alegi coafura potrivită în funcție de lungimea părului

Atunci când alegi tipul de coafură, trebuie să ții cont de rochie, de accesorii, dar și de personalitatea ta.

Dacă nu știi cum să te coafezi sau ce s-ar potrivi fizionomiei tale, pornește de la tradiționalul coc cu voal, deoarece acest stil nu se demodează niciodată.

Pentru a nu avea o coafură foarte încărcată, alege o parură sau o voaletă simplă, dar de efect. Dacă ai nunta vara sau într-un loc rustic, poți alege să porți flori naturale în păr.

Dacă alegi voal, ai grijă să nu fie prea greu si să tragă cocul pe spate. La fel și în cazul bijuteriilor de păr, optează tot pentru unele ușoare pentru ca look-ul ales să nu fie instabil și inconfortabil la purtat.

Trendurile vin si pleacă, însă există câteva coafuri care sunt și vor rămâne alegeri ”clasice”. Toate acele coafuri complicate pe care le vezi în reviste sunt realizate special pentru ședintele foto și nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere.

Fotografie realizată de Refresh Photography & Films

Cel mai important este să alegi coafura potrivită în funcție de lungimea părului tău:

Coafuri pentru mirese cu părul lung

Părul lung este ideal pentru orice tip de coafură și poate fi aranjat într-o mulțime de moduri. Se poate purta liber, aranjat in bucle lejere sau cu cărarea pe o parte, cu bucle mai texturate, în genul anilor ‘20, o coafură foarte elegantă și usor de întreținut în același timp.

De asemenea, poți prinde câteva șuvițe la spate, folosind un accesoriu pentru păr mai deosebit. Este un look foarte potrivit pentru miresele romantice, care aleg o rochie delicată, clasică.

Dacă ai o rochie cu spatele gol, o împletitură franțuzească lejeră va adăuga o notă sofisticată întregului look.

Și nu în ultimul rând, poți alege un coc împletit, prins cu diverse accesorii, de la ace de păr și agrafe la flori sau panglici. 

Fotografie realizată de RotundPerfect

Coafuri pentru mirese cu părul mediu

Și părul mediu, care ajunge pînă în dreptul umerilor e foarte versatil și oferă numeroase modalități de coafare. Îl poți purta fie prins într-un coc, sau lăsat liber, aranjat cu bucle bogate sau pur și simplu întins.

De asemenea, poți opta pentru o tunsoare de tip bob lung, cu breton, care e foarte ușor de aranjat.

Pentru miresele care își doresc un look mai retro, părul se poate coafa în bucle mari, asemănătoare cu cele purtate de vedete în anii 1940-1950.

Fotografie realizată de Alin Pîrvu

Coafuri pentru mirese cu părul scurt

Și părul scurt are farmecul lui și se poate pune în valoare în ziua nunții, printr-o tiară mai elegantă sau alte accesorii de efect.
O tunosoare pixie, cu breton asimetric, aranjat într-o parte, de asemenea, îți dă un aer foarte chic.

Părul scurt arată bine și tapat și dat pe spate, într-o coafura cu volum de tip coiffe, un look foarte modern si elegant.

Cel mai important e să alegi o coafură care să te facă să te simți specială în ziua nunții. Ca și în cazul rochiilor, există mai multe trenduri și în materie de hairstyle, însă trebuie să alegi ce ți se potriveste ție cel mai bine.

Fotografie realizată de Zăgrean Viorel

Fotografie de copertă realizată de Antonio Socea