Ți-ai ales rochia de mireasă, pantofii și buchetul de flori, dar nu ai găsit încă voalul miresei potrivit?

Se spune că voalul a apărut inițial pentru a proteja mireasa de spiritele rele, însa în ziua de azi este purtat pur și simplu ca un accesoriu care întregește imaginea unei mirese.

Miresele pot alege orice fel de voal își doresc, însă este important să ia în considerare modul în care voalul se va asorta cu rochia, forma feței, forma corpului, coafura și nu în ultimul rând cu locația în care se va desfășura nunta.

Există o mare varietate de stiluri, mărimi, lungimi și materiale și în cazul voalurilor.

Câteva sfaturi pentru a alege potrivit voalul miresei:

Asortează voalul cu rochia de mireasă

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să se țină cont în alegerea unui voal este rochia de mireasă. E esențial să alegi un voal care să evidențieze rochia și să o completeze. Dacă ai ales o rochie simplă atunci poți purta un voal mai elaborat, în schimb, dacă rochia este cu foarte multe detalii, un voal mai simplu va fi mai potrivit.

De asemenea, scoate în evidență detaliile rochiei. Dacă rochia aleasă de tine are o dantelă mai deosebită în zona bustului sau niște detalii frumoase pe spate, atunci alege un voal care să se termine înainte de acele detalii sau unul transparent prin care să se vadă detaliile rochiei.

Fotografie de Laurențiu Nica

Culoarea

Voalul trebuie să fie în acord cromatic cu rochia de mireasă. Trebuie să știi că există mai multe nuanțe de alb, mai multe nuanțe de ivoire sau bej, iar uneori materialele sunt strălucitoare sau cu reflexii. Dacă ești indecisă, cere mostre de material și încercă să le vezi atât la lumina naturală, cât și la lumina artificială.

O rochie într-o nuanță bej va părea învechită daca voalul e de un alb imaculat, la fel cum un voal din dantelă veche va arăta nepotrivit cu o rochie de un alb strălucitor, așadar e nevoie de o armonie cromatică.

Cel mai bine ar fi să cumperi voalul având drept reper o mostră din materialul rochiei.

Lungimea

Când vine vorba de lungimea voalului de mireasă ai o mulțime de opțiuni disponibile: poate depăși lungimea rochiei, să fie sub formă de trenă pentru ceremonia religioasă, iar apoi la petrecere îl poți scoate; poate fi un voal scurt sub formă de voaletă sau un voal până în talie pentru a acoperi umerii în caz că ai o rochie fără bretele.

De asemenea, există opțiunea voalului în straturi de lungimi diferite, atașate separat pentru a putea fi scoase pe rând.

Fotografie de Daniel Uta

Tipuri de voaluri în funcție de lungime

Voalul până la umeri are aproximativ 45 cm lungime și este perfect pentru o rochie cu corset, însă nu se recomandă la rochiile clasice.

Voalul până la jumătatea brațelor – are aproximativ 65 cm în lungime și are un aer romantic, se potrivește cu rochiile stil prințesă deoarece se termina exact acolo unde începe volumul rochiei.

Voalul până la talie – are aproximativ 75 cm lungime și se asortează cu aproape toate rochiile care nu au trenă.

Voalul până la degete – are aproximativ 90 cm și este unul dintre cele mai populare voaluri, se asortează cu aproape toate rochiile de mireasă.

Voalul până la genunchi – are aproximativ 115 cm și arată foarte bine dacă este purtat la o rochie midi, până la jumatatea gambelor.

Voalul până la podea – lungimea acestuia se ajustează în funcție de înalțimea ta și se adaptează oricarui fel de rochie, mai puțin celor care au trenă.

Fotografie de Claudiu Negrea

Lățimea

Cu cât alegi un material mai lat, cu atât mai spectaculos va fi voalul. Voalurile vin de obicei în 3 lățimi diferite:

135 cm – este potrivit dacă vrei să îți scoți în evidență detaliile rochiei, se aranjază frumos în spatele umerilor ceea ce îl face potrivit pentru rochii cu bretele sau mâneci.

180 cm – este un voal mediu și oferă mai multă acoperire în jurul brațelor, așa că este potrivit pentru rochiile simple cu bretele.

275 cm – este cel mai lat și are cel mai mare volum în partea de sus, fiind foarte romantic. Este ideal dacă vei purta o rochie fără bretele și vei dori totuși ceva care să îți acopere brațele și umerii.

Material: tulle sau dantelă?

Materialele clasice pentru voalul de mireasă sunt tulle, dantelă, mătase sau satin.

Tulle este cea mai accesibilă opțiune dintre toate. Fiind mai ieftin, poți cumpăra mai mulți metri, iar pentru a arăta mai bine îl poți accesoriza cu detalii prețioase lipite sau cusute pe el.

Șifonul sau muselina sunt mai puțin transparente, însă oferă un aer vintage mireselor.

Dantela – este deosebită, oferind un aer diafan, însă trebuie să ai mare grijă ce tip alegi pentru că poate fi grea și poate trage coafura în jos.

Fotografie de Ghenadie Prisacaru

Coafura

În alegerea voalului, coafura este extrem de importantă, deoarece de ea depinde felul în care prinzi și eventual, desprinzi voalul de păr. În mod ideal, voalul trebuie să fie mai lung decât părul, însă dacă ai părul foarte lung poți alege și o voaletă până în dreptul pomeților.

Dacă alegi un voal foarte lung, asigură-te că părul îl poate susține, fără să se desprindă sub greutatea lui.

Voalul prins peste coafură este recomandat mireselor mai scunde. Este simplu de montat si de scos pentru că se prinde cu ajutorul unui pieptănaș.

Voalul prins sub coafură – dacă optezi pentru o coafură mai spectaculoasă ar fi păcat să o acoperi, însă asigură-te că voalul are mici bride pentru agrafe.

Dacă dorești să îți dai voalul jos în timpul petrecerii ar fi bine ca acesta să fie atașat de diademă pentru a nu ruina coafura.

De asemenea, de regulă, sunt de preferat accesorii vizibile – pieptene cu cristale sau perle, tiara sau clame sub formă de flori în loc de agrafe care se văd destul de urât.

Fotografie de FotoStoian

Aspectul în fotografii

Un alt aspect la care trebuie să te gândești este dacă vrei ca voalul miresei să apară în fotografiile de nuntă.

Atât pentru fotografii, dar și în general, este indicat să alegi un voal simplu, care să nu acapareze întreaga imagine. Poți opta să folosești voalul doar într-o parte din fotografii pentru ca în celelalte să te focusezi pe coafură și bijuterii, detalii ce ar putea fi ascunse de voal.

Fotografie de copertă realizată de Wedding Rumours