Prietenii îi spun Tic. Tic este autorul, mentorul și creatorul întregii povești din spatele brandului care îi poartă numele. Pasionat de fotografie?! E prea puțin spus. Tic respiră și trăiește cu intensitate fiecare declanșare a bllițului, fiecare clik, fiecare poză pe care o prelucrează până la cele mai mici detalii. Și știi de ce? Pentru că el crede că perfecțiunea poate fi atinsă de cel ce iubește cu adevărat ceea face.

Cu Tic o ședință foto spre care te îndrepți emoționat se transformă în cea mai frumoasă zi a ta, la finalul căreia o să spui Wow, nu credeam că e posibil așa ceva! Nu credeam ca mă voi simți așa de bine! Șiii, nu aș fi crezut că sunt atât de fotogenic. În prezența lui Tic, nu ai cum să te simți altfel, decât perfect. Cu numeroase premii imternaționale și concursuri de fotografie câștigate, Tic este promotorul fotografiei de calitate pe care o practică și o transmite mai departe prin workshopuri și cursuri ce continuă să inspire multe generații de fotografi.

Să începem…

Când și cum a luat naștere pasiunea pentru fotografie și de ce dintre toate ramurile acesteia, fotografia de nuntă?

Sunt fotograf de nuntă de aproape 15 ani. În acel moment aveam o experiență de aproape 10 ani cu programul Photoshop și cu softurile de machetare a revistelor: Quark Xpress, InDesign. Chiar dacă sunt absolvent al Universității tehnice de construcții, am îmbrățișat calea designului grafic, lucrând pentru mai multe reviste. Acolo am luat contact cu fotografia.

În acea perioadă cochetam cu fotografia de peisaj și cu automotive. Timiditatea mă ținea departe de a fotografia persoane. Preferam natura moartă.

Ulterior am făcut parte din echipa de design a celor de la BitDefender, un cunoscut brand românesc care produce antiviruși. Așa am ajuns să fotografiez primele evenimente, colegii mei de muncă fiind la curent cu pasiunea mea pentru fotografie.

Fotografii din presă nu priveau cu ochi buni fotografia de nuntă. Pentru ei era ceva înjositor, la acea vreme. Astăzi, mai toți fac fotografie de nuntă. 🙂

După ce am fotografiat trei evenimente, am luat totul în serios, am despicat internetul în două și am început să-i urmăresc pe cei mai buni din lume, la acea vreme. Așa am ajuns să particip la workshop-uri și seminarii în afara țării, pentru că cele din țară nu existau sau nu erau ofertante. Mai târziu, am ajuns să susțin propriile seminarii alături de cei care mi-au îndrumat pașii în fotografia de nuntă, la începuturi. Ba chiar mai mult, i-am invitat în țară, oferind posibilitatea fotografilor români să-i vadă față în față și să învețe de la cei pe care îi urmăreau doar pe internet.

Pe lângă fotografia de nuntă, ce alte tipuri de fotografie mai realizezi?

În primul rând, sunt fotograf specializat în fotografia de nuntă. Fotografia de nuntă este o ramură a fotografiei de eveniment. Deci, pot spune că aria pe care o acopăr o reprezintă fotografia de eveniment. Aici putem include fotografie de botez, aniversări, petreceri și evenimente corporate.

Portretistica îmi place la fel de mult și o aplic de fiecare dată când mi se cere și dacă mi se oferă timpul necesar. Așa am ajuns să realizez și sesiuni foto comerciale pentru promovarea rochiilor de mireasă, ale unor designeri vestimentari și chiar sesiuni foto cu nume sonore din lumea muzicii.

Sunt un familist convins, astfel că sesiunile foto de familie reprezintă o continuare a relației dintre mine și cuplurile cu care am colaborat la nuntă, fiind parte activă și în câteva proiecte cu TatiCool, un tătic desăvârșit, prieten bun și un blogger recunoscut. Să mai continui? 🙂

Despre fotografia de nuntă și clienți

Cum poți caracteriza fotografiile tale și stilul abordat? Cât de mult consideri că trebuie să intervină prelucrarea / editarea în realizarea fotografiei finale și care sunt gusturile tale în materie de prelucrare?

Stilul meu este unul flexibil, orientat către client și mai puțin către concursuri. Îmi place să cred că avem un stil ușor de indentificat. Dacă ar fi să-l definesc aș spune că este un mix între: Relaxat, Natural, Elegant, Autentic, Editorial, Documentar, Fashion, însă aceste proporții nu vor fi egale. Acestea sunt atribute ce ne descriu perfect stilul și ne ghidează pasiunea spre un rezultat care se mulează perfect cu personalitatea cuplului.

Un accent deosebit îl pun pe prelucrarea imaginilor la o nuntă. Investesc atât de mult timp cât este necesar pentru a ajunge la rezultatul scontat, și niciodată nu fac rabat la calitatea prelucrării.

Prelucrarea/editarea/corectarea în realizarea fotografiei finale trebuie să existe. Va fi într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcție de scopul final. În cazul meu, pot vorbi de trei nivele diferite de editare: pentru galeria online unde sunt minim 800 de imagini, aplic doar corecții de luminozitate, contrast, culoare, white balance, corecții ale imperfecțiunilor pielii; pentru postările pe blog sau social media nivelul de editare este ridicat, umblându-se și la atmosferă, modificarea contrastelor, balansului de culoare. O a treia categorie ar fi editarea albumului care implică o cu totul altă abordare. Atâta timp cât nu se face abuz de instrumentele de editare, dacă nu se exagerează cu filtrele și cu acțiunile automate, atunci editarea imaginii poate reprezenta un avantaj.

Unde te poziționezi? Cum arată publicul tău țintă?

Sunt un fotograf de nuntă. Mă adresez celor care urmează să se căsătorească, au o educație vizuală, preferă să-și facă nunta ca să-i reprezinte și să se simtă confortabili și, desigur, mă adresez celor care își doresc să aibă fotografii realizate de către mine sau de către cei din echipa mea. Cine consideră că sunt potrivit pentru ei, fără doar și poate că mă pot avea ca fotograf la evenimentul lor.

Mai sunt și excepții, situații de incompatibilitate, situații de personalități mereu nemulțumite de care încerc să mă țin cât mai departe, de cele mai multe ori.

Ai idee cam câte nunți fotografiezi în fiecare an?

Am idee câte nunți fotografiez în fiecare an, însă nu am idee câte nunți voi fotografia în anul care vine. Încerc să mă limitez în intervalul de 20-25 de evenimente.

Nu urmăresc să am un volum mare, prefer să îmi impun un standard ridicat ce implică și o investiție de timp mai mare. Ținând cont și de familie care m-a îmbogățit cu calitățile de soț iubitor și tată al unui copil minunat, mi-ar fi imposibil să fotografiez mai mult de 25 de nunți, într-un an.

Pentru clienți

Care este efortul de prelucrare după o nuntă? (număr aproximativ de zile pentru selecție și editare)

Procesul de selecție este unul lung și anevoios care solicită la maxim concentrarea celui ce o realizează. Mai ales atunci când ne confruntăm cu 3-4 mii de cadre făcute la o nuntă. Procesul de selecție și editare poate să dureze între 5 și 10 zile.

Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nuntă?

În medie, după trei luni de la data ultimului eveniment, clienții mei primesc fotografiile. Albumele durează ceva mai mult, chiar și șase luni de la data evenimentului, însă odată primite, le ai pentru toată viața, nu?

Ce materiale poți livra clientului la final?

Fotografiile digitale sunt livrate către client online, printr-o galerie foto, special concepută atât pentru fotografi, cât și pentru clienții acestora, ușor de utilizat și cu un design modern.

Albumele de nuntă reprezintă finalitatea, capul de linie, motivul principal pentru care clientul mă angajează. Ele reprezintă finalitatea și expresia viziunii întregului demers fotografic. De aceea îl consider indispensabil și necesar. Albumele ce poartă semnătura Antochi Photography sunt produse în Grecia, au o construcție ce le conferă rezistență în timp, sunt fiabile și au un design contemporan. Printul de calitate reușește să păstreze farmecul și intensitatea culorilor, și sunt exact așa cum le-am setat și în procesul de editare.

3 sfaturi pe care le-ai oferi oricând oricărui client.

1. Să își organizeze ziua nunții, să aibă un program bine stabilit, realist și să-l respecte.
2. Să se bucure unul de prezența celuilalt și să facă nuntă pentru ei, nu pentru alții.
3. Această sărbătoare trebuie să îi reprezinte. Asta înseamnă să fie naturali, relaxați, să-și exprime sentimentele, și în niciun caz să nu și le suprime.

Care sunt criteriile de care consideri că ar trebui să țină cont un client atunci când își alege un fotograf?

Să studieze cu atenție portofoliile fotografilor, fie că sunt recomandați de prieteni, fie că i-a găsit pe internet. După ce selecția se restrânge la maxim 3 fotografi, să se întâlnească cu ei în măsura în care timpul le permite, sau măcar să discute cu ei pe skype sau telefon. Abia după aceea pot lua decizia finală.

Este foarte important să nu aibă nicio reținere atunci când vor lua decizia finală, pentru că în cele mai multe cazuri, acele mici rețineri se pot transforma în păreri de rău sau nemulțumiri. Mă refer la rețineri legate de cost, de stil, de prelucrare a imaginii, de portofoliul luat per ansamblu, de contract și chiar și de personalitatea fotografului. Deci, alegeți ce vă place și acordați votul de încredere totală, odată cu semnarea contractului.

Care dintre ședințe sunt mai populare, cele realizate înaintea nunții sau după? Ce poți recomanda clienților, dacă ar fi să aleagă una dintre cele două?

Cele două ședințe au avantaje diferite.

Sesiunea foto înainte de nuntă sau de logodnă (engagement) se desfășoară de cele mai multe ori în ziua în care cuplul are și căsătoria civilă. Avantajul major îl constituie faptul că tinerii căsătoriți civil au ocazia să se obișnuiască cu atmosfera unei sesiuni foto, să afle mai multe despre modul de lucru al fotografului, astfel ca la sesiunea foto din ziua nunții, în ciuda presiunii ce apasă pe umerii mirilor, ei vor ști de la început la ce să se aștepte. Într-un fel, această sesiune este ca machiajul de probă.

Un alt beneficiu ar fi că cele mai reușite fotografii rezultate în urma sesiunii foto de engagement ar putea fi folosite fie pentru place-carduri, fie pentru invitații de nuntă sau poate chiar un slideshow pe un ecran de proiecție, în timpul petrecerii din ziua nunții.

Mai este necesar să menționez că la sesiunea foto de engagement nu trebuie să fi îmbrăcată în mireasă?

Sesiunea foto de după eveniment are mai multe denumiri: love the dress, trash the dress sau next day shooting, fiecare dintre ele reprezentând concepte diferite. Această sesiune foto o recomand cu tot dragul, mai ales cuplurilor care din motive independente de noi sau de ei, nu au timp pentru o sesiune foto în ziua nunții.

Avantajul major al unei sesiuni foto love the dress este că presiunea și stresul din ziua nunții nu mai apasă pe umerii tinerilor căsătoriți. În ziua nunții, timpul destinat sesiunii foto este limitat. Limitată este și distanța de parcurs dintre aria de interes (casa mirilor, biserică, restaurant) și locația pentru sesiunea foto. Aceste limite dispar atunci când vorbim despre sesiunea foto de după eveniment. Fie că alegi să mergi în locații depărtate, imposibil de atins în ziua nunții: la mare, la munte, sau pe o pajiște însorită, sau într-o padure întunecată, într-o capitală europeană sau un oraș medieval, timpul nu te mai presează, atmosfera este una relaxată, ce permite să experimentezi cadre mai îndrăznețe, cu un setup mai complex și din care ar putea rezulta o colecție de imagini superbe.

În concluzie, nu cred că există vreo sesiune foto mai populară decât alta. Eu le recomand pe amândouă, pentru că ambele completează diferit setul de amintiri, de care mirii se vor bucura mereu.

Ai un moment preferat în desfășurarea unei nunți? Dacă da, care este acela?

Să faci fotojurnalism de nuntă nu este ușor. Trebuie să urmărești, pe cât posibil, ca toate cele șase ingrediente necesare pentru a avea o imagine de calitate, să se întâmple în același timp. Vorbesc despre: lumină, setările aparatului, compoziția imaginii, posing, alegerea momentului, și cel mai important, vârful de expresivitate al subiecților fotografiați. Această arie mă scoate din zona de confort și îmi place maxim, asta!

Consider că și momentele în care pot interveni într-o doză minimală, mă ajută enorm în obținerea unui rezultat de excepție, datorită controlului suplimentar care mi se oferă, însă trebuie o atenție sporită ulterior, pentru a crea moment real, moment în care subiecții să uite de faptul că au fost așezați pentru poză.

Cum spuneam mai sus, situațiile care reușesc să mă scoată din zona de confort au un impact benefic asupra mea. Ador momentele în care mama se emoționează până la lacrimi atunci când își vede pentru prima dată fiica mireasă. Îmi plac până și tradițiile de la gătitul mirelui dacă sunt autentice. Iubesc momentele de tandrețe, sincere, între cei doi și simt vibrațiile fiecărei emoții ce se întâmplă în jurul meu. Atunci când faci cu pasiune ceea ce faci, este greu să spui că ai momente mai preferate decât altele.

Există vreo locație preferată pentru ședințele foto de nuntă? Ce te inspiră mai mult? Natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? În ce astfel de locuri ai prefera mai mult să fotografiezi?

Locațiile preferate pentru ședințele foto de nuntă sunt acelea în care mirii mei se simt în largul lor, acele locații care îi fac să se manifeste fără rețineri. Indiferent că sunt în natură, la munte, la mare, în debaraua din hol sau în mijlocul străzii, într-un oraș drăguț sau o capitală aglomerată, atât pe lumină cât și pe întuneric, cel mai important este confortul pe care ei îl resimt în fața ta, în fața obiectivului tău.

Cu cât reușești, ca fotograf, să atingi acest nivel, cu atât vei avea garanția că în setul de imagini vei regăsi momente sincere, naturale, credibile și autentice.

Secțiune de inspirație pentru clienți

Fotografii sunt probabil cei mai buni critici de nuntă, pentru că, prin natura 
jobului, sunt nevoiți să “citească din scoarță în scoarță” tot evenimentul că 
să poată surprinde și extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales să 
includem în interviurile noastre câteva întrebări pe care probabil orice mireasă 
ar vrea să le adreseze cuiva care a văzut de-a lungul vieții sale sute de nunți.

3 locații de nuntă preferate (dintre cele în care ai fotografiat).

Sunt mult mai multe locații frumoase și nu-mi ajung trei poziții să le enumăr pe toate. 🙂
Salon du Mariage din Săftica, Balroom Reina din București, Conac Polizu din Iași.

Preferință personală: doar DJ sau DJ plus formație? De ce?

Orice îi face pe nuntași să dănseze pe mese! Personal prefer DJ. Formația dacă este prea consacrată riști să transformi nunta în spectacol și toți nuntașii să îi filmeze să facă live-uri și să se pozeze cu gadget-urile din dotare, iar dacă este prea necunoscută, riști să pleci acasă cu dureri de cap de la urechile zgâriate. În plus, faci o economie consistentă. Cu dureri de cap poți să pleci și dacă alegi dj-ul nepotrivit.

Preferință personală: cununia religioasă în biserică sau în aer liber?

Religia ortodoxă interzice cununia religioasă în aer liber. Cu toate astea, de fiecare dată când am avut ocazia să fotografiez în aer liber, m-am simțit minunat. Aer curat, lumină din plin, scaune albe, culori deschise, arcade de flori proaspete și frumos mirositoare lânga o masă imaculată și împodobită în același stil. Toate acestea la marginea unei piscine de un albastru minunat sau lac, sau Marea Neagră. Tu ce ai alege? Pe bune… 🙂

3 Idei interesante de mărturii.

O idee pe care am văzut-o la o nuntă în Cipru: pe niște plăcuțe cu un design care respecta tema nunții erau scrise citate și așezate în dreptul fiecărui scaun. Mi-a plăcut ideea.

Photo booth sau cabina foto ar putea fi o opțiune de luat în calcul, pentru că pe lângă faptul că fiecare invitat se alege cu câte o poză printată, mai are parte și de o porție de distracție, schimonosindu-se în fel și chip pentru o fotografie cât mai veselă. În plus, mă scapă și pe mine de fotografiat grupuri și grupulețe. Însă, este o modă care începe treptat să treacă.

Ca și concluzie, mirii ar trebui să se orienteze spre obiecte cât mai personale, ori produse handmade, să aibă o valoare artistică sau să fie utile (sticluțe cu miere de albine, săpun natural, etc). Fugiți cât puteți de kitch-uri.

Preferință personală: nuntă de zi sau de noapte? Întâi ca invitat și apoi ca fotograf.

Nunta de zi, fie în calitate de fotograf, fie de invitat, fie de mire. Nunta de noapte este prea lungă, prea obositoare, prea multă mâncare, prea, prea, prea.

Nunta de sâmbătă vs nunta de duminică. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca fotograf?

Nunta de sâmbătă pentru că pot dormi duminica, atât cât îmi dorește inimioara. O zi de refacere contează, mai ales dacă mergi la muncă luni. În cazul meu, ca fotograf, prefer sâmbătă pentru că luni merge cel mic la școală.

Exercițiu de sinceritate

Dacă mâine ai fi mire, ce fotograf de nuntă din România ți-ai dori să-ți fotografieze propria nuntă și de ce? Ce valori apreciezi în mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singură variantă! 🙂

Dacă aș fi mire, probabil că aș merge pe recomandări, iar dacă portofoliul respectivului recomandat mă încântă, mă văd neapărat cu el. Dacă îmi place și îmi câștigă încrederea, atunci va trebui să pun mulți bani deoparte, pentru că am certitudinea că ce-mi va plăcea mie, va fi foarte scump. Glumesc! 🙂 Serviciile foto premium în România sunt subevaluate!

Însă merg pe premisa că mă costă mult mai mult să iau un fotograf ieftin și neexperimentat.
Știm deja că timpul este cea mai scumpă resursă din lume. De ce să nu investești corect și în imortalizarea acestuia?

Nu pot spune ce fotograf român aș alege pentru că sunt multe necunoscute în ecuație. Toți fotografii români au în portofoliu, pe site, cel puțin 10-20 de imagini bune. Asta nu înseamnă, pentru mine, că ar fi suficient să mă mulțumesc doar cu atât. Ca și fotograf, nu am mers mai departe de fotografiile vizualizate pe facebook, din lipsă de timp.

Numește te rog 3 fotografi de nuntă din România pe care îi apreciezi, ținând cont de stilul, portofoliul și experiența acestora.

Ostafi
Adora
Marius Barbulescu

Dar din afară?

Jerry Ghionis
Keda Z Feng
Victor Lax

Poți numi câțiva fotografi aflați la început de drum, care crezi tu că au potențial?…

Sunt convins că vine un val nou de fotografi care vor energiza și vor schimba tendințele în fotografia de nuntă. Însă, timpul nu mi-a permis să fiu în contact direct cu ei. În perioada în care mă ocupam de organizarea workshopurilor și seminariilor de fotografie de nuntă eram mai informat.

De interes pentru fotografi

Ce părere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la rândul tău la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care te mândrești cel mai mult și care au fost apreciate de juriu?

De foarte multă vreme nu am mai participat la concursuri. Mi-aș dori, însă stau foarte prost cu timpul. În al doilea rând, sunt prea multe, de aceea consider că musai trebuie să faci o selecție. Concursurile sunt benefice pentru cei care vor să se autodisciplineze, pentru cei care caută o confirmare a efortului pe care îl depun în evoluția lor sau pur și simplu, pentru expunere. Recunosc că mulți dintre colegi consideră participarea la concursuri a fi tool de marketing accesibil. Însă este important și cui te adresezi. Cuplurilor care urmează să-și facă nunta? Sau Juriului – fotografilor?

Pentru mine este important să fiu mereu în concurență cu mine, să mă autodepășesc în fiecare zi, să devin mai bun decât cel care am fost ieri, cu fiecare declanșare. Nu țin neapărat să am confirmări din exterior, și nu doresc să mă aliniez unor tendințe doar de dragul de a fi pe placul juriului sau în trend.

Cum ai evoluat și cum îți perfecționezi cunoștințele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, înveți singur sau faci schimburi de experiență cu alți colegi?

Întotdeauna există loc de mai bine, în fiecare zi învățăm și progresăm. Cel care zice că le știe pe toate, nu va rezista prea mult în această industrie, care este în continuă evoluție. Trebuie să ții pasul și să fii informat mereu. De aceea, consider oportună, participarea la seminarii, workshopuri pentru a scurta timpul investit în a descoperi singur, informațiile de care ai nevoie. Ce-i drept, proiectele din unltimul an m-au împiedicat să particip la vreun eveniment organizat, însă țin legătura telefonic cu câțiva fotografi apropiați și devorez internetul ori de câte ori îmi permite timpul.

Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflați la început de drum? Care crezi că sunt pașii necesari pe care trebuie să îi urmeze un fotograf aflat la început de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nuntă?

Răbdare. În primul rând îți trebuie răbdare, pentru că nimic nu se întâmplă peste noapte.

Educație. Încearcă să socializezi sau să te afli în cadrul organizat care îți permite socializarea cu fotografii de nuntă pe care îi consideri ca fiind de urmat. Participă la workshop-uri și seminarii cu fotografi de nuntă din țară și de peste hotare. Experiența și informațiile primite îți vor ușura mult evoluția.

Perseverența. Cel mai bun profesor este practica. Fotografiază cât mai mult, ține aparatul mereu lângă tine, fii obsedat de orice, gândește cadrul, declanșează doar după ce consideri că merită să declanșezi, studiază rezultatul și corectează ce nu-ți place. După acest ciclu, ia-o de la capăt. Zi de zi, mereu.

Ce părere ai despre workshop-urile de fotografie? Ai participat la astfel de workshop-uri? Ai organizat? Care ți s-au părut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?

Workshopurile le consider foarte importante, indiferent de experiența, pregătirea și priceperea oricărui fotograf. Pe lângă informațiile pe care le primești de la lector, socializarea cu ceilalți participanți este foarte importantă și te poate ajuta să evoluezi sau să evaluezi poziția ta în raport cu cei din jur. La fel ca în orice alt domeniu de activitate.

Am susținut workshop-uri atât în țară cât și în străinătate. În țară am avut workshopuri și seminarii în Sighișoara, Brașov, București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca. Cele din afara țării au fost în Lefkada, Atena, Budapesta, Salonic. Urmează să susțin un seminar la sfârșit de octombrie în Spania.

M-am implicat și în organizarea unor workshopuri și seminarii, având ca invitați nume sonore, fotografi consacrați pe plan mondial în fotografia de nuntă, sprijinit fiind de Photowedding Stories Society din Grecia. Amintesc doar câteva nume care au pus pe jar fotografii de nuntă romani: Jerry Ghionis (de două ori), Yervant, Keda Z Feng, CM Leung, David Beckstead, Roberto Valenzuela, Jim Garner și mulți alții.

Convenția fotografilor de nuntă WeddCamp este un punct de plecare. Un eveniment pe care îl recomand cu drag. În rest, recomand fotografilor să fie conectați cu cei pe care îi preferă și să-i urmeze acolo unde urmează să fie invitați ca speakeri, la seminarii, sau în locurile unde își vor organiza propriile workshop-uri.

Profilul meu Website Facebook