Ana si Daniel Dumbrava au câștigat premiul de Fotograful Anului 2018, în cadrul concursului organizat de către Fotografi-Cameramani pentru fotografia de nuntă.

Cu această ocazie, i-am invitat să ne povestească mai multe în cadrul interviului de mai jos.

„Pentru noi, participarea la fiecare eveniment este unică. Să ni se îngăduie să fotografiem o parte din viața fiecărui protagonist, o parte din trăirile și emoțiile lui, o parte din tot ce reprezintă el, este o onoare.

Nu este ușor, pentru că lucrurile cu adevărat importante în viață se construiesc cu atenție, implicare și multă răbdare. Experiența, poveștile de viață și emoțiile pe care le trăim cu fiecare cuplu în ziua evenimentului fac parte din viața noastră și ne împlinesc, în primul rând ca oameni și apoi ca fotografi. Iar fiecare eveniment este o nouă provocare, personală și profesională.”

Profil FC Website Facebook Instagram

Să începem…

Când și cum a luat naștere pasiunea pentru fotografie și de ce dintre toate ramurile acesteia, fotografia de nuntă?

Suntem împreună din 2007, an din care am și început să fotografiem. În 2008 Daniel a fotografiat prima nuntă, la prieteni ai unor prieteni; clișeu, dar așa a fost. Mireasa era fata primarului dintr-o comună. Nunta au făcut-o în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, iar petrecerea a avut loc în cel mai fain local de nunți din zonă, de pe vremea aceea. Iar Daniel fotografia 1 nuntă cu un Canon 400D cu un obiectiv de kit, 18-55, 3.5-5.6f 🙂 ! Mirii au fost foarte mulțumiti.

Din 2010 facem fotografie împreună și separat! Fotografie de nuntă – pentru că pe lângă plăcerea cu care fotografiem, este și plăcerea că te poți întreține financiar din ceea ce faci, cu plăcere.

Pe lângă fotografia de nuntă, ce alte tipuri de fotografie mai realizați?

Nunți 60%, botezuri 30%, restul 10%. 🙂 Nu mai rămâne timp decât să mâncăm, să dormim și să stăm cu copiii! 🙂 Mai facem fotografie de produs și de multe ori fotografiem evenimentele din orașul nostru, de care suntem tare mândri.

Cum puteți caracteriza fotografiile voastre și stilul abordat?

Ambientală! Clasică, curată, lucidă, colorată, organizată și reprezentativă pentru noi și pentru clienții noștri, regizată și naturală! Fotografia înseamnă implicare și dăruire, să simți că se va întâmpla ceva înainte să se întâmple, intuiție și ambiție!

Aveți un anumit public țintă? Cum i-ați descrie pe cei care relaționează cu stilul vostru și care îl apreciază?

Publicul nostru țintă sunt oamenii care apreciază fotografia de calitate, muncită de ambele părți, cu implicarea ambelor părți! Sunt oamenii care își doresc aceste amintiri.

Avem oameni modești, cu bugetul alocat fotografiei pentru nunta lor destul de mic, dar care fac compromisuri și ies imagini wooaw de la nunta lor.

Avem clienți cu foarte mulți bani pentru care fotografia este doar un must al evenimentului și atunci implicarea din partea lor este mai redusă și trebuie compensată cu implicarea noastră! Dar important este că noi vedem partea plină a paharului mereu!

Cu ce vă ocupați timpul liber?

Dormim! 😀 Avem doi copii frumoși și năzdrăvani, 2 băieți! Încercăm cât de mult putem să stăm cu ei, deși timpul dedicat lor este puțin. Însă fiind doi în echipă, ne împărțim sarcinile. Ana se dedică mai mult lor, iar Daniel stă mai mult la studio!

Înot, ski iarna, la mare vara, mai furăm câte o ieșire prin oraș sau câte un film în miez de noapte. Suntem destul de “slabi” la capitolul timp liber pentru că fotografia la acest nivel nu îți lasă și timp de “timp liber”!

Despre fotografia de nuntă și clienți

Cât de mult considerați că trebuie să intervină prelucrarea / editarea în realizarea fotografiei finale și care sunt gusturile voastre în materie de prelucrare?

La prima întâlnire, după vizualizarea portofoliului nostru, viitorii clienți și-au făcut o imagine despre ce facem, știu ce caută și ne spun clar la ce se așteaptă de la noi. De cele mai multe ori, ei vin la noi cu așteptări destul de mari că vom face din evenimentul lor, cea mai memorabilă zi din viață! Ceea ce ne și străduim cu tot sufletul!

Le explicăm că produsul final nu ține doar de aparatele noastre și de ochiul nostru, ci și de ei, de ceea ce ne oferă, începând de la starea lor la întregul decor, personaje, invitați, muzică și locații!

Nu avem praf magic la noi cu care suflăm! Avem însă dorința de a surprinde ceea ce ei nu vor putea vedea în acea zi. Avem intenția de a scoate din ziua aceea tot ce este mai frumos și demn de păstrat în amintiri. Mutăm lucruri, facem decorul, facem pe organizatorii și le spunem cum și în ce fel să programeze ziua!

Intervenim. Nu suntem simpli fotojurnaliști, pentru că ei asta apreciază la noi! Da, edităm destul de mult, colorăm unde trebuie, scoatem în evidență anumite detalii și estompăm altele! Dar toate cu bun gust, naturalețe și finețe, nimic exagerat!

Care este prima regulă pe care o respectați atunci când fotografiați o nuntă?

Nunta fiecăruia este unică! „Fă ceea ce poți, cu ceea ce ai, în locul în care te afli – Th Roosevelt!”

Oamenii sunt importanți, ceea ce este pentru ei important trebuie să fie și pentru tine, apoi restul!

Cam câte nunți fotografiați în fiecare an?

Media este de 30 de nunți împreună.

Ce credeți că face diferența în ochii clienților între fotografii de nuntă de pe piață?

Pentru fiecare tipologie de client există o tipologie de fotograf! Fiecare găsește ceea ce caută, întotdeauna!

Din punctul nostru de vedere, diferența ar trebui să o facă calitatea fotografiilor, calitatea omului-fotograf, recomandările și experiența.

Pentru clienți

Care este efortul de prelucrare după o nuntă? (număr aproximativ de zile pentru selecție și editare)

Fotografiile clienților trec prin 3-4 etape în care nu mai punem la socoteală back-urile făcute pentru fotografiile lor. Etapele respective ar fi: selectarea imaginilor pentru prelucare, atenție mărită să păstrezi toate detaliile, toți invitații, toate imaginile corecte pentru care i-ai muncit 5-10-15 minute într-o poziție, editarea fotografiilor.

Timpul diferă în funcție de numărul lor, circa o săptămână, corectarea imaginilor editate, selectarea imaginilor pentru site/blog/album, design-ul albumului, confimarea design-ului de album, final! Uneori durează și 4 luni :D! Un timp corect, apreciem noi!

Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nuntă?

La începutul sezonului de nunți mai devreme, circa 2 luni, la finalul sezonului, circa 4.

Ce materiale puteți livra clientului la final?

Fotografiile editate, pe format digital, stick/cutie/album personalizat.

3 sfaturi pe care le-ați oferi oricând oricărui client.

Singurele amintiri durabile pe care le ai de la evenimentul tău sunt fotografiile și verighetele!

Care sunt criteriile de care considerați că ar trebui să țină cont un client atunci când își alege un fotograf?

Ținând cont că fotograful este singurul furnizor care petrece alături de tine toată ziua nunții, de la pregătiri la „dezbrăcat”, comunicarea dintre miri și fotograf ar trebui să fie esențială.

Să fie plăcut, să aibă o ținută plăcută, să facă fotografii bune 😀 , să fie diplomat și sociabil, să facă atmosferă și să suprindă ceea ce tu, ca mire, nu poți vedea decât atunci, după ce primești imaginile!

Care dintre ședințe sunt mai populare, cele realizate înaintea nunții sau după? Ce puteți recomanda clienților, dacă ar fi să aleagă una dintre cele două?

Cele după nuntă sunt mai cerute! Le recomandăm însă pe ambele. Înainte de nuntă se pot acomoda cu fotograful și modul lui de lucru, iar după nuntă sunt mult mai degajați și putem alege mai multe locuri de ședință foto!

Cu excepția mirilor, ce vă face plăcere să fotografiați la o nuntă?

Părinții și bunicii, un band efervescent care face atmosfera plăcută, detaliile – ne relaxează destul de mult, copiii liberi!

Aveți un moment preferat în desfășurarea unei nunți? Dacă da, care este acela?

Pregătirile miresei cu domnișoarele de onoare :D! Am obținut cele mai multe premii cu astfel de fotografii. :))

Există vreo locație preferată pentru ședințele foto de nuntă? Ce vă inspiră mai mult? Natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? În ce astfel de locuri ați prefera mai mult să fotografiați?

Cel mai mult ne inspiră oamenii! Dacă ei sunt deschiși, comunicativi, relaxați, încrezători în ei și în noi, putem realiza ședința foto oriunde. După cum e și vorba :”omul sfințește locul!”

Preferăm natura! Și îi rugăm pe miri să aleagă o locație de care îi leagă o amintire specială pentru a putea crea o poveste!

Secțiune de inspirație pentru clienți

Fotografii sunt probabil cei mai buni critici de nuntă, pentru că, prin natura 
jobului, sunt nevoiți să “citească din scoarță în scoarță” tot evenimentul că 
să poată surprinde și extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales să 
includem în interviurile noastre câteva întrebări pe care probabil orice mireasă 
ar vrea să le adreseze cuiva care a văzut de-a lungul vieții sale sute de nunți.

Locații de nuntă preferate (dintre cele în care ați fotografiat).

Vom scrie trei locații cu mențiunea că nu sunt neapărat pe locurile 1,2,3. Aceeași locație poate să fie wooaw sau mai puțin wooaw, depinde foarte mult de cum este amenajată.

I Do Wedding – București
Tree House Cosoba
Le Chateau – București
Anna Events – Târgu Jiu
The Wedding House – București

Preferință personală: doar DJ sau DJ plus formație? De ce?

Fie DJ sau formație, atâta vreme cât cei care se ocupă de muzică știu să facă atmosferă, cât lumea dansează și ringul de dans este plin și cardurile noastre sunt pline cu fotografii. Atâta vreme cât oamenii sunt ok, nu folosesc lasere sau lumini nepotrivite, comunicăm să iasă un eveniment frumos pentru toți.

Însă, între dj și formație, preferăm band-urile bune. Avem și câteva pe care le recomandăm pentru atmosefra incendiară pe care o fac, așa cum ne place nouă!

Preferință personală: nuntă de zi sau de noapte? Întâi ca invitați și apoi ca fotografi.

O nuntă până la un maxim 2 dimineața este perfectă și ca invitat și ca fotograf.

Românii se distrează mult mai bine după lăsatul nopții, parcă atunci totul pare mai vesel! 😀 Nunțile de zi, numai de zi, cu început la 7:00 la pregătiri, sunt obositoare. Preferăm o nuntă clasică, să îi zicem așa, dar dacă ar fi până la maxim 2 dimineața ar fi perfect!

Nunta de sâmbătă vs nunta de duminică. Ce prefați din postura de invitați? Dar ca fotografi?

Ca invitați… nu mai știu ce preferăm. Ultima nuntă la care am fost și semi-invitați a fost a unui prieten din copilărie unde am și fotografiat! Ultima nuntă ca simpli invitați… nu mai ținem minte!

Sâmbătă sau duminică ca invitați, sâmbătă sau duminică ca și fotografi, cu condiția să nu avem nuntă în ambele zile!

Exercițiu de sinceritate

Dacă mâine ai fi mire, ce fotograf de nuntă din România ți-ai dori să-ți fotografieze propria nuntă și de ce? Ce valori apreciezi în mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singură variantă! 🙂

Sunem doi! 😀 Greu… mulți sunt foarte buni, unii nu sunt foarte cunoscuți pe media, pe toți îi apreciem.

La nunta noastră i-am avut pe BySergio, asta în 2010. Și atunci și acum îi apreciem pentru stilul și editarea curată pe care o au, pentru vibe-ul energic pe care îl au, pentru valorile de familie curate pe care le au.

Daniel-Marius Tudor! Alegere subiectivă. Suntem amândoi din Târgoviște. Am plecat de la același start și am muncit la fel. Știu și am văzut ce poate face. M-aș lăsa pe mâna lui complet!

Ostafi Photography – recomandarea Anei. 🙂 Întotdeauna mi-au plăcut imaginile lor de poveste, de o poveste venită din alt tărâm. Sunt oameni calmi și eleganți, rafinați. Și în fotografiile lor există acea doză de rafinament pe care o ador!

Numiți vă rog câțiva fotografi de nuntă din România pe care îi apreciați, ținând cont de stilul, portofoliul și experiența acestora.

Marius Bărbulescu
Sabina Mladin
Vlad Lodoabă
Zoltan Jambor

Nu neapărat în această ordine. Fiecare are ceva special!!!

Dar din afară?

Victor Lax
Two Mann
William Lambelet

Puteți numi câțiva fotografi aflați la început de drum, care credeți că au potențial?

Alin Pîrvu
Tony Hampel
Adrian Fluture

De interes pentru fotografi

Ce părere aveți despre concursurile de fotografie?

Sunt un mediu foarte bun și competitiv pentru a te dezvolta! Ajută la portofoliu, la self-esteem, la critici constructive! Ești acolo, în mijlocul acțiunii. Concursurile sunt ca și olimpiadele la școală! Ieși din zona ta de confort și te îndeamnă la mai mult!

3 sfaturi pe care le-ați oferi oricând participanților la concursuri.

Fii perseverent!
Crede în tine și în imaginile tale!
Fotografia ta trebuie să fie în viață! Chiar dacă regia e acolo, nu trebuie să se vadă!

Cum ați evoluat și cum vă perfecționați cunoștințele fotografice? Participați la seminarii, workshopuri, învățați singuri sau faceți schimburi de experiență cu alți colegi?

Evoluăm mergând pe teren, cu aparatul în mână, fotografiind evenimente și întâlnind oameni. Vorbind și cerând sfaturi de la alți fotografi, da, mergând la conferințe și ținând aproape cu ei!

Ce sfaturi le-ați putea da fotografilor aflați la început de drum? Care credeți că sunt pașii necesari pe care trebuie să îi urmeze un fotograf aflat la început de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nuntă?

Încercați să vă găsiți modul vostru de lucru și să vă faceți un obicei din asta. Imaginea ta de azi trebuie să o depășească pe a ta de ieri, nu pe a altuia. Fii corect cu tine și cu ai tăi clienți. Promite doar ceea ce poți oferi! Muncește mult și implică-te și mai mult!

Ce părere aveți despre workshop-urile de fotografie? Ați participat la astfel de workshop-uri? Ați organizat? Care vi s-au părut cele mai utile? Ce workshop-uri recomadați?

Participăm în fiecare an la workshopuri de fotografie. La Jerry Ghionis, La BySergio, la Victor Lax, la Franck Boutonnet. Anul acesta mergem la Two Mann și la Marius Bărbulescu.

În Brazilia, când am fost invitați la o conferință de fotografie ca și speakeri, am întâlnit mulți fotografi. Informațiile pe care fiecare le pune la dispoziție sunt multe, nu le poți înmagazina pe toate în decurs de câteva ore. Însă dacă îți propui să aplici o singură idee și să o perfecționezi, e perfect.

Noi organizăm de doi ani workshop-uri în urma cererilor sosite! Primul a avut un mare succes! L-am ținut la noi în Târgoviște și cursanții au avut un feedback pozitiv. Bănuiesc că au avut și ceva negativ, dar nu l-au spus! 😀

Anul acesta mai susținem încă trei în Târgoviște și la Weddcamp vom fi speakeri!

Mergeți la workshop-uri pentru a ieși din zona voastră sigură. Acolo este o lume nouă, povești, sfaturi, experiențe!