Piața este mare și oferta bogată, iar tu vei avea nevoie pentru ziua nunții tale de un singur fotograf. Scopul articolului nostru este să te ajutăm să îți găsești fotograful potrivit din marea de oferte, urmând sfaturile cele mai bune.
1. ALEGE-ȚI FAVORIȚII – DISPONIBILITATE, PORTOFOLIU, BUGET
Contractarea fotografului de nuntă se face chiar și cu un an înainte de eveniment. Pe măsură ce amâni acest pas, șansele ca fotograful să fie deja rezervat pentru data nunții tale cresc.
Primul pas este să cunoști data nunții și bugetul estimativ pentru acest serviciu! Mai apoi, elimină din căutarea ta fotografii care au deja rezervată data respectivă.
Odată rezolvate aceste aspecte, fă-ți o idee despre ce îți dorești în materie de fotografie pentru nunta ta.
Fotografie realizată de I.D. Brothers
Alege stilul gândindu-te ce tip de fotografii îți plac
Îți plac fotografiile clasice, tradiționale, în care toți invitații sunt așezați frumos în poze? Sau cele tip fotojurnalism, originale, cu multe instantanee care să surpindă atmosfera și povestea evenimentului?
Ce ți-a plăcut la fotografiile altor nunți? Sigur ai prieteni care au avut recent un astfel de eveniment și ai aruncat o privire peste fotografiile lor. Gândește-te ce ți-a plăcut la ele și fă-ți o idee mai clară despre cum vrei să arate fotografiile tale.
Ce fel de fotografii ai vrea să ai de la nunta ta? Ce momente ale evenimentului dorești neapărat să păstrezi în albumul cu amintiri?
Analizează portofoliile fotografilor!
Portofoliul foto este primul lucru care te va ajuta să îți faci o idee despre calitatea fotografului respectiv. Fotografi-Cameramani.ro acordă o mare importanță portofoliului foto, astfel că majoritatea fotografilor înscriși în catalogul nostru au lucrările lor prezentate în albume.
Adaugă în lista ta de favoriți pe cei ale căror portofolii îți plac și care consideri că ți se potrivesc. Vizitează-le și site-ul și pagina de facebook / instagram. Îți vei face în acest fel o idee și mai bună despre cum arată fotografiile lor și prin ce își diferențiază ofertele față de concurență.
Nu te grăbi în a face alegerea finală! Rezervă-ți câteva zile pentru a studia cu atenție stilul și produsul final al fiecăruia.
Fotografie realizată de Andrei Vrășmaș
2. DISCUȚIE, ÎNTÂLNIRE, OFERTĂ, NEGOCIERE
După ce ți-ai făcut lista fotografilor ale căror portofolii au fost pe gustul tău și se încadrează în bugetul alocat evenimentului, este timpul să iei legătura cu aceștia prin telefon sau email.
Asigură-te că sunt într-adevar disponibili pentru data respectivă și discută cu fiecare în parte aspectele care te interesează.
Este foarte important să stabiliți o întâlnire, la care este de preferat să participați amândoi. Gândiți-vă dinainte la aspectele pe care doriți să le aflați de la fotograful respectiv. Vedeți cât de bine comunicați cu el. Este foarte important să fie o persoană prietenoasă cu care să vă înțelegeți, în prezența căruia să vă simțiți confortabil și relaxați. Contează ca fotograful să fie sociabil, plăcut, să vă inspire încredere și sinceritate și să fie interesat de nunta voastră.
La fel de important este, ca la întâlnire, fotograful să vă arate câteva albume întregi de nuntă. Astfel, vă puteți da seama dacă fotograful prezintă o constanță în calitatea imaginilor oferite pe parcursul evenimentului, și nu numai în momentele de referință, și vă puteți forma o opinie mai reală despre fotografiile pe care le veți primi și voi.
Cereți să vedeți și albume de fotografii făcute în spații închise, acolo unde lumina este mai slabă (ex: biserică), întrucât acestea sunt imagini mai dificil de realizat.
Dacă refuză acest lucru și dorește să vă prezinte doar câteva selecții de la eveniment, este bine să vă gândiți să contractați un alt fotograf.
Fotografie realizată de Sebastian Purice
Discutați ce conține pachetul oferit și stabiliți cât mai multe detalii de la bun inceput
Stabiliți dacă vor fi unul sau mai mulți fotografi, la ce momente ale evenimentului va fi prezent, ce servicii sunt incluse în pachetul oferit, câte fotografii vă vor fi livrate, câte vor fi prelucrate, sub ce formă vă vor fi livrate în final.
La ce calitate maximă veți primi fotografiile? În cazul în care doriți să printați separat fotografiile sau să faceți ulterior un album, veți avea nevoie de fotografii la o rezoluție cât mai bună. Albumul de nuntă. Este inclus în pachet? Cum arată, câte file are? Ce alte servicii mai sunt incluse în pachet?
Discutați despre timpul de procesare și predare a fotografiilor. Trebuie știut că munca unui fotograf nu se termină odată cu petrecerea de nuntă. Fotograful petrece uneori zeci de ore la procesarea fotografiilor: le va elimina pe cele nereușite și va retușa acolo unde este cazul.
Discutați aspectele financiare în detaliu
Cât costă pachetul oferit și ce alte costuri mai există? Cât și când trebuie achitat avansul, când și cum se va face plata restului de bani?
Vorbiți și despre taxa de deplasare în afara localității (acolo unde este cazul).
Solicită un contract pentru serviciile oferite
Studiază cu atenție contractul primit înainte de a-l semna. Asigură-te că sunt menționate clauzele colaborării și că sunt acoperite cazurile excepționale (stabiliți care sunt obligațiile lui față de voi și invers în cazuri de forță majoră).
Fotografie realizată de Andrei Dumitrache
3. ALEGERE ȘI SFATURI FINALE
Acum e timpul să faci alegerea. Ai la dispoziție suficiente informații despre fotografii care ți-au plăcut și trebuie să-l alegi pe cel pe care îl consideri cel mai potrivit.
Decizia îți aparține în totalitate, noi putem doar să îți mai oferim câteva ultime sfaturi, deloc de neglijat:
Nu uita că un fotograf de calitate are alte prețuri față de unul obișnuit și că cei mai buni au rezervări în sezonul nunților chiar și cu un an sau doi înainte.
Nu te grăbi și nu lăsa căutarea fotografului pe ultima sută de metri. Alegerea unui fotograf pentru nuntă reprezintă o investiție peste ani! Alege-l cu atenție!
Nu alegeți aceeași persoană care să facă și fotografii și filmare. Nu va putea fi deodată în două locuri. Fotografia și filmarea sunt două lucruri total diferite.
Asigurați-vă că fotograful este o persoană plăcută, sociabilă, pe gustul vostru, care vă înțelege cerințele și cu care comunicați bine.
În cazul în care ați discutat cu o firmă care colaborează cu mai mulți fotografi, asigurați-vă că ați cunoscut fotograful care va fi trimis la nunta voastră și că portofoliul pe care l-ați văzut îi aparține.
Fotografie realizată de Silviu Monor
În cazul în care aveți un buget mai mic și aveți de ales între un pachet care include și album, dar de la un fotograf începător cu mai puțină experiență și un pachet fără album de la un fotograf experimentat cu portofoliu foarte bun, vă recomandam a doua variantă. Veți putea mai târziu să faceți albumul pe care vi-l doriți, având niște fotografii de calitate.
Nu lăsa partea de fotografie unui prieten sau unei rude care „se pricepe” sau care „are un aparat profesional”. Este un moment mult prea important din viața ta pentru a risca fotografii de ocazie sau ca momente importante ale evenimentului să fie pierdute. În plus, nu va fi plăcut nici pentru fotograful de ocazie, care este și invitat, să-și petreacă toată seara făcând poze, din care în mare parte va lipsi.
În ziua nunții, arată-i care sunt persoanele apropiate – familie, rude, prieteni. Va ști cu cine vrei neapărat fotografii și nu riști ca după nuntă să realizezi că nu ai imagini cu anumite persoane speciale pentru tine.
Puneți accentul pe calitatea fotografiilor pe care le veți primi și nu pe cantitatea acestora. Mai bine să ai 1000 de fotografii, majoritatea bune de printat, decât 4000, din care multe dubluri sau încercări nereușite.
Nu alegeți un fotograf cu experiență în fotografie sportivă, comercială, peisagistică, etc crezând că acesta va face o treabă bună. Experiența în fotografia de nuntă este crucială pentru că este un domeniu special și diferit.
Discuțiile cu fotograful se poartă în mod direct și nu prin intermediari.
Fotografie de copertă realizată de Tudor Bolnavu