Acest moment special din viața ta este însoțit de o serie de emoții greu de descris, de cronologia nunții, iar planurile și întreaga organizare a evenimentului reprezintă aspecte deosebit de importante, pe care le vei repeta în minte continuu, mai ales în ultimele zile rămase până la nuntă. 

Multe dintre mirese își alcătuiesc din vreme chiar și un program pe ore pentru ziua nunții, iar acest lucru ajută foarte mult la bunul mers al lucrurilor în ziua cea mare. 

Dacă te-ai întrebat până acum cum ar trebui să decurgă, în linii generale, cronologia nunții, mai jos găsești răspunsurile: 

Cronologia nunții. Pregătirea mirilor pentru eveniment 

Pentru cei doi miri, dimineața nunții începe devreme, mai ales în ceea ce o privește pe mireasă, care va avea programate și ședințele de makeup și de hairstyle. Ulterior, va fi ajutată de cele mai importante femei din viața sa (mamă, soră, nașă, domnișoare de onoare, etc.) să îmbrace rochia de mireasă, în timp ce mirele va fi ajutat de cavalerii de onoare să îmbrace costumul. De trecut pe cronologia nunții.

Pozele din timpul pregătirilor 

La dorința mirilor, se poate organiza o mică ședință foto în timpul acestor pregătiri. Pozele făcute în aceste momente pot surprinde multă emoție, însă venirea fotografilor trebuie programată astfel încât să nu se suprapună cu momentele în care cei doi au totuși nevoie de puțină intimitate. Cel mai potrivit interval poate fi acela în care pregătirile sunt pe final (mai sunt de făcut doar câteva retușuri) și ulterior momentul în care mirele vede pentru prima oară mireasa îmbrăcată în rochie. 

Cronologia nunții. Slujba religioasă 

După finalizarea pregătirilor, participanții la cununia religioasă vor pleca spre locul unde se va desfășura aceasta, iar acolo mirii vor întâmpina o parte dintre invitați (în general, la biserică nu vor veni întotdeauna toți cei care vor participa ulterior și la restaurant) și vor păși împreună în biserică pentru slujba religioasă. 

Timpul dintre slujba religioasă și recepția de la restaurant 

În general, între slujba religioasă și recepția de la restaurant există un interval de timp de minimum 1-2 ore, pentru ca miri să aibă timp să se odihnească, să se bucure de noul statut și să poată face eventual o serie de fotografii. Dacă timpul îți permite, poți alege să te relaxezi alături de partener și de nași la un restaurant sau la o terasă, pentru că orice astfel de moment de odihnă va fi binevenit înaintea petrecerii. De trecut pe cronologia nunții.

Unii dintre miri optează pentru realizarea unei ședințe foto în acest interval, de regulă într-o locație relativ apropiată de restaurant sau, în unele cazuri, chiar și la restaurant, în grădină, pentru că vor putea profita în această manieră de mai multă intimitate. 

Cronologia nunții. Întâmpinarea invitaților la petrecere 

Prima etapă a unei petreceri de nuntă este cea a întâmpinării invitaților la restaurant. Acest lucru se face, în general, împreună cu nașii, ciocnind un pahar de șampanie sau prosecco în zona de la intrare, cu oaspeții care încep să sosească. 

Servirea primului fel de mâncare vs. dansul mirilor 

Mirii sunt cei care aleg momentul în care este programat dansul mirilor. De obicei, acesta are loc după servirea aperitivelor, însă nu există o regulă. Discută cu partenerul tău și stabiliți împreună care este cel mai potrivit moment al petrecerii pentru dansul vostru.  De trecut pe cronologia nunții.

Dacă vă simțiți suficient de emoționați încât să vreți să vă relaxați cât se poate de repede, puteți programa dansul chiar și înainte de aperitive. 

Eventualele discursuri 

Tot înainte sau după servirea aperitivelor pot avea loc și eventualele discursuri. Dacă vreunul dintre părinții voștri, nașii sau alte persoane dragi doresc să rostească o serie de cuvinte, stabiliți împreună care ar fi cel mai potrivit moment. 

Cronologia nunții. Schimbarea outfiturilor și invitarea oaspeților pe ringul de dans

Multe dintre mirese pot alege chiar și două ținute pentru ziua nunții, iar acest moment poate fi unul bun pentru a readapta ținuta la ceva mai potrivit pentru dans și distracție. 

Totodată, dacă invitații nu au apărut deja pe ring după dansul mirilor, acum poate fi momentul ideal pentru a da startul petrecerii.  

Servirea felului secundar 

Emoțiile cele mai mari au trecut, aperitivele au fost servite, ținutele au fost schimbate, este momentul pentru primul fel principal de mâncare, asta, desigur, dacă ați optat pentru un meniu de tip individual, cu servire la masă.

Momentele artistice importante

Dacă aveți un band care va cânta live, un saxofonist sau alte momente artistice programate, este deja timpul ca distracția să fie în toi. Artistul prezent pe scenă îi va invita pe oaspeți pe ringul de dans. De trecut pe cronologia nunții.

Servirea următorului fel de mâncare

După o nouă tură de dans și de distracție, vine momentul pentru ultimul fel principal de mâncare. Vei observa că de această dată, invitații se vor așeza mai greu la mese, pentru că meniul de nuntă este în general unul destul de variat (desigur, poți ajusta acest aspect în cazul în care simți că este prea mult).  

Cronologia nunții. Dans și alte momente artistice 

Acest punct poate fi potrivit din nou pentru distracție, eventual pentru alte momente artistice stabilite, dans și voie bună. Este în general urmat de tăierea tortului și este posibil ca deja, la această oră, o parte dintre invitații care nu rezistă până la ore târzii, să-și manifeste intenția de a merge spre casă. 

Tăierea tortului 

În general, tăierea tortului are loc la circa 45 de minute – o oră sau chiar mai mult după servirea ultimului fel de mâncare. Totuși, pentru că mulți dintre miri au printre invitați și persoane care nu pot sta foarte târziu, în ultimii ani se practică și o eventuală tăiere a tortului, simbolică, programată între servirea primelor feluri de mâncare, urmând ca porțiile să fie servite după ultimul fel de mâncare.

Discută cu partenerul tău care este cel mai potrivit moment pentru tăierea tortului în cazul petrecerii voastre. Dacă printre invitați se numără și bunicii voștri, persoane mai în vârstă sau copilași care vor încheia petrecerea poate mai devreme, este posibil să vă surâdă ideea tăierii tortului în prima parte a serii. De trecut pe cronologia nunții.

Distracție pentru tot restul serii 

După servirea tortului, distracția continuă în general până la orele dimineții. Unii dintre invitați vor părăsi cu greu ringul de dans, așadar, pregătește-te pentru o noapte plină de energie, emoție și voie bună!

Tips and tricks pentru cronologia nunții

Așterne pe o foaie programul pe ore pentru ziua evenimentului. Te va ajuta să te relaxezi și-ți va oferi încredere în faptul că totul va decurge așa cum te-ai așteptat. 

  • Încearcă să lași perioade de timp pentru a-ți trage răsuflarea, pentru a lua o mică gustare și pentru a te bucura așa cum se cuvine de momentul important pe care-l trăiești. 
  • Programează devreme ședințele de make-up și de hairstyle, pentru că în unele cazuri, acestea pot dura mai mult decât te-ai așteptat inițial. 
  • Cere ajutorul unei persoane apropiate sau unui wedding planner dacă te simți copleșită cu tot ce ține de organizarea evenimentului.