Cine si ce plateste la nunta este una dintre întrebările cele mai frecvente la care uneori mirii nu știu ce să răspundă. Legenda spune că nașii sunt cei care ar trebui să plătească tot ce se consumă și se utilizează la acest eveniment special. Însă legendele nu sunt întotdeauna reale, așa că ne trebuie un articol special în care să dezbatem acest subiect.

Facem asta pentru că momentul vostru trebuie să fie unic și nu vă permiteți să-l trăiți cu stres. Eu sunt o susținătoare a noului trend în care mirii trebuie (cu accent pe este obligatoriu) să se distreze la nuntă și să uite de stres. Până la urmă nu degeaba se numește ziua voastră specială.

Dar revenind la ideea din titlu, se pare că fiecare persoană importantă de la nuntă are ceva de plătit. Atribuțiile financiare despre care vom scrie în continuare au pur și simplu rol informativ. Nu înseamnă că acestea sunt niște reguli scrise. Pot diferi de la o nuntă la alta. 🙂

Fotografie realizată de Tree Arcade

Cine si ce plateste la nunta – nași, părinți, miri, prieteni

1. Nașii

Să începem cu nașii ca să delimităm mitul de realitate: nașii sunt părinții spirituali, așa că se pot ocupa de această parte simbolică și mistică. Prin urmare nașii pot plăti voalul miresei, dar și diadema.

Pe lângă asta ei ar trebui să fie pregătiți să plătească și lumânările pentru cununia religioasă, dar și taxa cerută de biserică pentru această parte a nunții.

2. Părinții mirilor

Părinții sunt și ei o parte din acest puzzle financiar. Ei se pot ocupa de rochia miresei și de pantofii ei (părinții miresei, evident).

Cele două perechi de părinți, prin tradiție se ocupă și de plata serviciilor foto și respectiv video, de efectele speciale prevăzute în eveniment (mașină de fum, oaspeții speciali, surprizele).

Fotografie realizată de Alex Ungureanu

3. Miri

Mireasa nu scapă de cheltuieli, responsabilitatea ei financiară se îndreaptă pentru aranjarea părului și pentru partea de make-up. Dacă ai și câteva domnișoare de onoare, atunci este o ocazie bună să plătești și coafura și make-up-ul pentru ele. De asemenea, tot ce ține de îngrijire corporală și aspect, sunt plătite în general tot de mireasă. Atât pentru ea, cât și pentru domnișoarele de onoare.

Mirele poate să achite costumul, pantofii, îmbrăcămintea domnilor de onoare, dacă va dori acest lucru. El trebuie să plătească pentru cununia civilă, dar și pentru decorurile acesteia. Transportul invitaților, dacă este cazul, cazarea acestora.

O datină cu iz de poveste spune că mirele trebuie să plătească verigheta miresei și mireasa trebuie să achite verigheta mirelui. Dar cu toții știm că poveștile nu se transpun întotdeauna în realitate. 🙂

4. Prieteni

Nici prietenii celor doi favoriți ai serii nu scap de cheltuieli, așa că prietenii vor plăti pentru petrecerea burlăcițelor, dar și petrecerea burlacilor.

Fotografie realizată de Dana Sacalov

***

Ceea ce v-am scris mai sus s-ar putea să vă dea mari bătăi de cap și să vă streseze mai mult decât trebuie. Am scris acest articol informativ pentru că foarte mulți oameni sunt curioși și dezbat această temă în online destul de mult. Căutările viitorilor miri nu mint nici ele, însă ceea ce trebuie să rețineți din acest articol este că, de fapt, banii nu sunt cel mai important sau vital element al nunții voastre, ci fericirea din ziua respectivă care trebuie să vă încânte pentru toată viața.

Trăim în vremuri moderne și mulți dintre noi nu mai țin cont de aceste reguli nescrise. Ceea ce este foarte bine și sănătos. Mulți dintre miri se axează de acum pe starea pe care o vor avea la nuntă și-și doresc să se simtă cât mai bine.

Poți face o nuntă frumoasă și caldă și cu mai puțină susținere financiară. Importantă este dragostea, credeți-mă!

Fotografie de copertă realizată de Tomi Tako