Planificarea unei nunți presupune o multitudine de detalii pe care trebuie să le luăm în calcul: locația, decorul, muzica, invitații și, bineînțeles, meniul nunții. Mâncarea poate avea un rol foarte important în ceea ce privește experiența participanților la eveniment, având această capacitate de a-i aduce pe toți laolaltă, la masă, savurând preparatele într-un cadru festiv. 

Și pentru că anul 2026 anunță o serie de tendințe culinare axate pe creativitate, pe personalizare și pe implicarea simțurilor, meniul nunții se poate transforma într-o adevărată experiență gastronomică. Iată de ce să ții cont dacă vrei să transformi meniul nunții tale într-o explozie de gusturi:

Creează un concept gastronomic special pentru meniul nunții

Dacă ai în plan să transformi un meniu clasic de nuntă într-o călătorie culinară, încearcă să setezi de la bun început un concept clar, care să te ajute să schițezi ulterior componentele meniului. Conceptul meniului poate fi inspirat dintr-o anumită tematică, din cultura locală, dintr-o poveste a cuplului sau din sezonul în care are loc evenimentul, așadar, opțiunile sunt nenumărate. 

De exemplu, pentru o nuntă de vară poți opta pentru un concept mediteranean (preparate cu pește proaspăt, ulei de măsline, legume și condimente specifice), în timp ce pentru toamnă sau iarnă și mai ales dacă nunta are loc într-un astfel de cadru, poți opta pentru un concept rustic (ingrediente locale, carne la grătar, brânzeturi artizanale, pâine de casă, preparate tradiționale/de sezon). 

Indiferent de perioada în care are loc nunta, poți alege oricând și varianta unui concept modern (în special dacă locația este una mai pretențioasă), cu prezentări inovatoare ale preparatelor, plating deosebit și combinații surprinzătoare de arome.

Odată ce ai schițat un concept coerent, furnizorii/bucătării vor ști cum să creeze o experiență integrată, unde mâncarea se potrivește perfect cu decorul și cu atmosfera nunții tale. De trecut pe lista pentru meniul nunții.

Ține cont de preferințele și de nevoile invitaților 

Atunci când creezi un meniu de nuntă, este esențial să știi dacă există persoane cu restricții alimentare, alergii sau preferințe speciale, cum ar fi diete vegetariene, vegane sau fără gluten.

Pentru a ține o evidență cât mai clară, poți include în invitațiile de nuntă un mic chestionar despre preferințele culinare, astfel încât meniul să fie personalizat, iar surprizele neplăcute să fie evitate. 

Majoritatea serviciilor de catering au deja variante standard pentru meniuri speciale, ceea ce face totul mai ușor, dacă cunoști aceste detalii despre invitații tăi. 

În cazul în care optezi pentru servirea de tip bufet, asigură-te că există o etichetare corectă a preparatelor, respectiv mențiuni precum: „fără gluten”, „vegan”, „conține nuci”.

Alege meniul nunții echilibrat și variat 

Indiferent de sezon și de conceptul gastronomic ales, meniul de nuntă trebuie să aibă două caracteristici de bază: să fie echilibrat și totodată variat. Acesta trebuie să includă aperitive, fel principal, garnituri, desert și diferite opțiuni de băuturi, iar diversitatea preparatelor este esențială pentru a satisface toate gusturile și pentru a evita monotonia. Desigur, diversitatea nu înseamnă exces, cu atât mai mult cu cât risipa alimentară trebuie limitată pe cât posibil. 

În general, aperitivele trebuie să fie ușoare, gustoase și prezentate într-un mod atractiv. Printre exemple se pot număra tartinele gourmet, mini-quiche-urile, bruschetele cu roșii și busuioc, fructele de mare. 

Aperitivele sunt urmate de cel puțin un fel de mâncare principal, iar acesta trebuie să conțină carne, pește sau opțiuni vegetariene elaborate. Și în acest caz, prezentarea artistică și combinațiile surprinzătoare de arome pot face o diferență notabilă. Printre exemple se pot număra friptura de vită cu sos de vin roșu și garnitură de piure din legume colorate, somon cu ierburi aromatice și quinoa gourmet și multe altele. 

Desertul este punctul culminant al meniului și chiar al petrecerii de nuntă, acesta fiind în general reprezentat de tort. Tortul poate avea un design spectaculos, o compoziție inspirată care să surprindă până și cele mai exigente papile gustative, însă poate fi înlocuit sau acompaniat (în cazul în care optezi și pentru un candy bar) de deserturi individuale, cum ar fi mousse-uri, tarte cu fructe sau praline artizanale. 

În privința băuturilor, îți reamintim că o selecție de băuturi bine făcută completează experiența culinară din cadrul nunții. Se pune din ce în ce mai mult accent pe calitate, nu pe cantitate și se recomandă ca băuturile să fie corelate cu felurile de mâncare, pentru o armonie perfectă a gusturilor. De trecut pe lista pentru meniul nunții.

Experiențe interactive la masă

Printre tendințele nunților lui 2026 se remarcă și crearea unor experiențe interactive pentru invitați, iar acestea pot fi integrate cu succes și în ceea ce privește servirea mâncărurilor: stațiile de gătit live, barurile de cocktailuri personalizate, cornere cu degustare de brânzeturi și vinuri, corner cu deserturi interactive (invitații își pot crea singuri înghețata, waffle-urile sau clătitele, alegând toppinguri și sosuri), corner de tip „Do It Yourself” cu burgeri, tacos, salad bar, etc. 

Tot la această categorie mai pot fi incluse și barul de ciocolată caldă și dulciuri, degustarea tematică (standuri cu tapas spaniole, sushi japonez, preparate grecești sau orientale), barul de fructe exotice sau smoothie-uri, food truck-ul în aer liber, un grill & bbq station, stația de degustare de bere artizanală, candy bar-ul reinventat (cu fântână de ciocolată, acadele artizanale și bomboane personalizate). 

Desigur, ideile de mai sus pot fi adaptate în funcție de buget, de locație și de tematica nunții. Unele creează momente sofisticate (degustări de vinuri, live cooking), iar altele adaugă o notă relaxată, de joacă (burger bar, candy bar). De trecut pe lista pentru meniul nunții.

Prezentare, plating și gusturi surprinzătoare pentru meniul nunții

Aspectul vizual al preparatelor și gustul acestora sunt două elemente la fel de importante. În ceea ce privește așezarea în farfurie (plating-ul), folosirea veselei elegante, a decorurilor comestibile și a aranjamentelor colorate adaugă valoare estetică și creează totodată ocazii foarte bune pentru fotografii spectaculoase. Invitații vor aprecia atât gustul, cât și frumusețea fiecărui preparat.

Combinațiile neobișnuite de arome sunt la mare căutare în meniurile nunților din 2026, iar astfel de abordări stimulează simțurile și creează amintiri culinare memorabile. De exemplu, știai că unele fructe exotice pot fi asociate cu carne sau cu brânzeturi, iar unele condimente orientale pot fi integrate în deserturi clasice? 

Fuziunea de arome din bucătăria modernă pune totodată accent pe contrast. Întâlnim din ce în ce mai des combinații de dulce cu sărat, de acrișor cu picant, de cremos cu crocant, iar rezultatul poate transforma un preparat aparent banal într-o adevărată revelație pentru papilele gustative. De trecut pe lista pentru meniul nunții.