Planificarea unei nunți atrage de la sine o sumedenie de decizii importante (locație, decor, meniu și multe altele), iar stilul de food service este un aspect esențial în reușita evenimentului și în experiența participanților.
Servirea poate să difere în funcție de profilul nunții, dar și în funcție de buget și de preferințele celor doi miri, iar în continuare vom prezenta cele mai frecvent întâlnite astfel de stiluri, alături de avantajele și dezavantajele fiecăruia.
Stiluri de food service. Meniurile prestabilite și servirea la mese
Cel mai des întâlnit tip de servire este cel al meniurilor prestabilite, pe care-l putem remarca în cadrul majorității nunților din prezent. În acest caz, ospătarii aduc felurile de mâncare direct la masă, iar platingul este deja făcut, evident într-o succesiune stabilită de către miri și organizatori.
În general, acesta este compus din aperitive, două feluri principale (uneori chiar 3, în cazul anumitor nunți) și desert (tortul, fie acesta de tip monoporție, fie felie din tortul de nuntă).
Principalul avantaj al acestei variante este faptul că rămâne una dintre cele mai elegante, mai formale opțiuni de a servi masa. Este potrivită în mod particular nunților cu profil rafinat, iar prezentarea este uniformă. În plus, oferă confort extra invitaților (care nu sunt nevoiți să se deplaseze), dar și control asupra timingului (servirea poate fi programată/sincronizată cu alte momente ale evenimentului).
Printre dezavantaje se numără costul mai ridicat, dar și flexibilitatea redusă și faptul că oaspeții nu au opțiuni foarte variate. În plus, pot fi întâmpinate dificultăți dacă nu au fost comunicate eventualele restricții/intolerante alimentare în cazul unora dintre invitați. De pus pe lista de food service.
Bufetul (self service)
Servirea de tip bufet se practică de cele mai multe ori în cazul nunților cu profil mai relaxat. Este un tip de servire mai puțin formală, potrivită și în ceea ce privește nunțile în aer liber, și poate implica alocarea unui buget mai redus comparativ cu varianta meniurilor prestabilite.
Printre avantajele servirii de tip bufet se numără varietatea mare de opțiuni (invitații își pot alege singuri exact ceea ce le place și în cantitatea dorită). Este optimă, din aceste considerente, și pentru oaspeții care au anumite restricții, intolerante sau stiluri alimentare. Costurile pot fi mai mici, necesarul de personal este redus, iar participanții la eveniment pot servi masa atunci când doresc.
Dezavantajele bufetului pot fi legate de aspectul mai puțin elegant, dar și de eventualitatea formării unor cozi (aglomerație), mai ales dacă la nuntă vor participa foarte mulți invitați.
Stiluri de food service. Food stations (diferite stații/cornere cu mâncare)
O variantă mai modernă și din ce în ce mai solicitată este cea a amplasării stațiilor cu mâncare la locația evenimentului. Stațiile pot fi cu specific diferit (se recomandă mai multe stații, mai ales în cazul unor evenimente cu număr mare de invitați), mâncarea fiind adesea pregătită pe loc.
Exemple de food stations: sushi, barbeque, salate, paste, etc.
În această categorie intră și food truck-urile, atât de des întâlnite în cadrul festivalurilor și al altor evenimente (pizza, burgeri, etc.)
Avantajele acestui tip de servire sunt faptul că oferă o atmosferă relaxată, foarte fotogenică, dar și mai multă flexibilitate. Pregătirea mâncării pe loc reprezintă totodată un mic element de spectacol, iar oaspeții pot alege în funcție de preferințe.
Dezavantajele constă în timpul mai ridicat de așteptare (timpul de pregătire alocat anumitor preparate poate fi mai crescut, cu atât mai mult cu cât acestea sunt făcute pe loc), costurile mai ridicate (stațiile cu mâncare implică mai multă logistică, personal calificat, ingrediente variate), dar și nevoie mai mare de spațiu (trebuie să existe loc suficient pentru amplasarea acestora și pentru circulația oaspeților). De pus pe lista de food service.
Servirea de tip platouri la masă
Acest tip de servire mai este cunoscut și cu denumirea de „Family Style”, tocmai pentru că oferă acel sentiment de apropiere, de comunitate, încurajând interacțiunea dintre participanți. Este potrivită nunților restrânse, cu profil mai relaxat, nunților organizate în aer liber, în locații rustice sau boeme.
Printre avantajele servirii cu platouri la masă se numără atmosfera mai intimă, servirea eficientă (oaspeții nu trebuie să se mai ridice de la masă), dar și varietatea și costurile potențial mai scăzute.
Totuși, se remarcă și o serie de dezavantaje, precum: necesitatea unui spațiu suplimentar pe mese (anumite aranjamente, elemente de decor, pot îngreuna situația), porționarea inegală (e posibil ca unii invitați să rămână fără un anumit preparat, care se consumă mai repede), dar și o logistică ușor mai complicată (ordinea servirii, dimensiunea și numărul platourilor, depozitarea la rece a acestora).
Stiluri de food service. Recepție de tip cocktail cu gustări (finger food)
Servirea de tip finger food este potrivită evenimentelor axate pe socializare. Dacă nunta va avea un astfel de profil, dar și mai puțin spațiu de desfășurare, s-ar putea ca această variantă să fie optimă.
Practic, în loc de o masă clasică, cei prezenți vor putea servi gustări de pe platouri (fie acestea purtate chiar de către ospătarii care circulă printre invitați).
Avantajele recepțiilor de tip cocktail sunt faptul că oferă mai mult dinamism, mai multă mobilitate (invitații nu sunt neapărat legați de mese, pot interacționa și servi mâncare liberi, atunci când socializează cu cine doresc). Servirea de acest tip este potrivită cu precădere în cazul spațiilor mai restrânse, și presupune costuri mai reduse.
Dezavantajele sunt reprezentate de nevoia de a asigura un flux constant de gustări, dar și de acea senzație de „masă lipsă” care poate apărea, mai ales pentru oaspeții care sunt obișnuiți cu mesele tradiționale. Servirea de tip cocktail nu este neapărat potrivită evenimentelor cu un număr mare de participanți. De pus pe lista de food service.