Planificarea unei nunți ar trebui să fie o perioadă plină de entuziasm pentru cei doi viitori miri, cu atât mai mult cu cât acest eveniment deosebit de important este despre celebrarea poveștii lor de dragoste. Totuși, pe lângă stresul generat de organizare, există situații în care unul sau chiar ambii parteneri pot fi dezechilibrați emoțional din cauza comportamentului unor membri toxici, care, cu sau fără intenție, ajung să depășească limitele de bun simț în raport cu protagoniștii evenimentului.

Dacă simți că și în cazul tău există persoane care vor să preia controlul, să-și impună părerea sau să obțină cu orice preț diferite rezultate, mai jos găsești o serie de sfaturi potrivite pentru gestionarea acestor situații.

Membri toxici. Cum se comportă o persoană toxică în cadrul planificării unei nunți?

O persoană toxică, indiferent că vorbim despre un părinte care vrea să gestioneze integral organizarea evenimentului după bunul plac, despre o rudă care insistă cu sfaturi deranjante sau despre un apropiat cu porniri geloase, are de obicei următoarele manifestări:

  • Preferă să-ți invalideze preferințele, alegerile și chiar emoțiile într-un mod constant și îți scade încrederea în propria persoană. De exemplu: „Chiar îți place rochia asta atât de mult? Nu mi se pare că te avantajează”/ „De ce vrei să faceți nuntă în aer liber. Sigur o să plouă”.
  • Apelează la ironie pentru a-ți discredita preferințele.
  • Interacționează cu tine într-un mod care te face să te simți adesea mai mult rău decât bine. 
  • Te face să te îndoiești de propriile alegeri, comparând nunta ta cu evenimentul altor persoane.
  • Îți provoacă sentimente de vinovăție, încearcă să te manipuleze sau apelează chiar și la șantaj emoțional în mod frecvent. Poate să se victimizeze în cazul în care nu procedezi așa cum ți-a cerut. 
  • Încearcă în mod repetat să-și impună propriile idei și nu lasă loc de discuție pe marginea subiectului.
  • Îți sabotează propriile dorințe, prin argumente și chiar prin fapte. Poate să intervină fără să fie rugat în discuția cu planificatorii, cu furnizorii, doar pentru că așa „i se pare că e mai bine”
  • Se plasează pe primul loc în discuție și nu este interesat de granițele tale personale. Nu pare să cunoască o limită a conversației.
  • Creează eventuale conflicte între tine și alți membri ai familiei, folosind pretextul că „îți apară interesele”.
  • Încearcă să acapareze, să controleze și să modifice lista de invitați, pentru propria imagine și folosind pretexte precum „așa se face”, „așa este obiceiul”, „așa trebuie ca să nu ne facem de râs”
  • Răspândește zvonuri sau se plânge altor persoane de tine. 
  • Încearcă să te condiționeze financiar.

Cum dialoghezi cu o persoană toxică atunci când îți planifici nunta?

Într-o astfel de situație nedorită, primul pas este acela de a încerca să aplanezi conflictul, adresându-te direct, dar politicos, persoanei care întrece aceste limite. 

Oferă-ți un răgaz pentru a încerca să-ți dai seama care sunt sentimentele pe care le ai în raport cu situația și mai apoi discuta. În multe dintre cazuri, persoanele cu manifestări toxice nu cunosc dimensiunea impactului pe care comportamentul lor îl are asupra altora, iar sublinierea acestora în cadrul unei discuții blânde îi poate face să se oprească. Dacă realizează că te-au rănit și au sentimente pentru tine, își vor cere scuze și își vor schimba atitudinea. De trecut pe lista de cum să faci față acelor membri toxici ai familiei în timpul planificării nunții.

Din nefericire, nu toate situațiile au acest deznodământ. Dacă persoana în cauză nu este dispusă să te asculte, îți reduce la minimum sentimentele și continuă să se pună pe primul loc, eventual jucând rolul de victimă, poate fi timpul potrivit ca tu să impui o serie de limite mai ferme. 

Și pentru că limite mai ferme nu înseamnă neapărat să excluzi persoana respectivă din viața ta și a partenerului, poți începe prin a impune o distanță. 

Poți folosi argumente precum „Îți mulțumesc pentru sfaturi, însă decizia finală ne aparține, iar noi am ales să procedăm așa.” / „Prefer să nu discutăm despre acest capitol, întrucât vrem să mai reflectăm asupra lui în intimitate și să luăm ulterior o decizie”

Ține cont că o limită pe care o dorești, dar pe care nu ai impus-o, poate fi ignorată. Tonul calm și civilizat, dar ferm, își are un rol de bază în această discuție. De trecut pe lista de cum să faci față acelor membri toxici ai familiei în timpul planificării nunții.

Membri toxici. Ce poți să faci dacă vrei ca aceste comportamente să nu te afecteze? 

Un membru de familie sau un prieten apropiat cu comportament toxic are toate șansele să genereze stres suplimentar în organizarea nunții. Dacă ai depășit deja faza dialogului și ai stabilit o serie de limite sănătoase și ferme, poți să te orientezi și către alte mici direcții care să te facă să te simți mai bine:

Conectează-te cu partenerul tău. Atunci când sunteți amândoi pe aceeași lungime de undă, când știți ce fel de nuntă vă doriți și care sunt eventualele compromisuri pe care ambii sunteți dispuși să le faceți, lucrurile ar trebui să meargă bine indiferent de părerea și sfaturile celor din jur. Asigurați-vă că rămâneți ancorați în propriile valori și dorințe și nu va lăsați atrași sau chiar dominați de haosul celorlalte propuneri și idei din împrejurimi. De trecut pe lista de cum să faci față acelor membri toxici ai familiei în timpul planificării nunții.

Încearcă să nu cataloghezi gesturile persoanei toxice drept o declarație de război sau drept o problemă personală pe care o are cu tine. În general, aceste comportamente au la bază probleme proprii nerezolvate, traume, frici. Poate fi vorba despre o mamă care pierde total controlul asupra rolului pe care-l are în viața fiului, poate fi vorba despre o soră care simte că pierde relația apropiată cu sora ei – viitoare mireasă, poate fi vorba despre o persoană care își proiectează toată nesiguranța din viață asupra fericirii tale. 

Practic, acceptă că problema poate fi la ei, nu la tine. 

Nu te lăsa să simți vinovăție pentru că spui “nu”. Este vorba despre un eveniment care are ca subiect central două persoane: cei doi miri, care urmează să-și unească destinele. Nunta este despre voi, este a voastră și trebuie să reflecte dorințele și valorile voastre, nu pe ale celor din jur. Nu încerca să mulțumești pe toată lumea, pentru că este un target nerealizabil. De trecut pe lista de cum să faci față acelor membri toxici ai familiei în timpul planificării nunții.

Apelează la ajutorul unei terțe persoane, fie că vorbim despre un prieten/frate apropiat, fie despre un terapeut, care te poate ajuta să te echilibrezi emoțional în urma acestor experiențe.