Pentru că suntem siguri că te-ai întrebat adesea care este povestea din spatele diverselor traditii de nunta romanesti am scris acest articol.
Tradițiile de nunta au un efect de condiment pentru întreaga nuntă. Unii dintre miri nu și le doresc, alții încearcă să le ducă la capăt pe toate, fără să rateze nici măcar una. Acestea sunt uneori atât de amuzante că parcă nu ai cum să te superi pe ele, chiar dacă ți se par inutile.
Tradiția este un sentiment aparte care te face să te simți legat de zona în care stai. Ele diferă în funcție de locul din care sunt mirii. Astfel, unele traditii de nunta romanesti din zona de sud s-ar putea să difere cu mult față de cele din zona de nord sau din zona de vest.
10 traditii de nunta romanesti explicate
1. Bărbieritul
Aproape orice bărbat trece prin acest moment la nunta sa. Bărbieritul mirelui reprezintă transformarea. Feciorul se transformă în bărbat care are o responsabilitate de acum. Are o soție, o casă, o familie de care să aibă grijă.
În unele zone ale țării doar se simulează acest bărbierit și cavalerii de onoare utilizează chiar o bardă sau un topor atunci când fac acest obicei. În alte zone, însă, din păcate pentru bărbații care țin mult la barba lor, bărbieritul se realizează în mod real. Evident, nu vă imaginați că bărbatul rămâne fără o parte din barbă, dar se îndepărtează primul strat atât de ușor încât să nu se observe. Totuși… emoția pentru bărbați rămâne la fel de mare.
Fotografie realizată de Doria Photography
2. Turta miresei
Adesea vehiculată pe la nunți, această tradiție nu este străină nimănui. Ceea ce trebuie să vă mai spun este că turta miresei merge mână-n mână cu hora miresei. Legenda spune că hora era, de fapt, un prilej de bucurie pentru părinți. Pe vremuri fetele se măritau de la vârste fragede, așa că dacă fata era cerută, părinții se bucurau nespus că nu a rămas fată bătrână și și-a găsit rostul, cum se spunea pe atunci.
După ce hora se termină, nașa ia turta și o rupe deasupra capului miresei, după care o împarte oaspeților, nu înainte de a face cruce de trei ori. Turta miresei prevestește bogăția mirilor, fericirea lor și mulțimea de prieteni pe care o vor avea după ce se vor căsători.
3. Schimbul de verighete
Schimbul de verighete se face la biserica. Primul lucru care se face este slujba de logodna, iar verighetele se poziționeaza acum pe degetele inelare de la mana dreaptă. Apoi verighetele se schimba între ele și ajung pe inelarele stângi ale celor doi miri.
4. Grâul și orezul după ce se iese din biserică
După ce cununia religioasă s-a terminat, iar mirii împreună cu nuntașii ies din biserică, la ieșire se aruncă cu grâu sau cu orez deasupra capetelor mirilor pentru a le ura acestora belșug, bogăție și noroc de copii.
Fotografie realizată de Andrei Dumitrache
5. Valsul miresei
Valsul miresei a mai evoluat și a ajuns, între timp, să fie numit valsul mirilor. Poate că pentru unii nu este neapărat văzut ca o tradiție, dar se știe din timpuri de mult apuse că nunta nu poate începe fără valsul mirilor.
Invitații știu că odată ce valsul mirilor s-a încheiat, pot merge pe ringul de dans pentru a da drumul distracției.
6. Furatul miresei
Furatul miresei este o tradiție mai mult amuzantă. Atunci când distracția este în toi, câțiva prieteni de-ai mirelui fură mireasa. Mirele trebuie să ofere recompense ca să-și primească mireasa.
În tradiția românească se spune că pentru a primi mireasa înapoi, acesta trebuie să răspundă și la câteva întrebări despre aceasta. Așa nuntașii și familia își pot da seama dacă mirele își cunoaște cu adevărat proaspăta soție.
7. Aruncatul buchetului
Mireasa strânge fete nemăritate în jurul ei și aruncă buchetul, iar cea care-l va prinde se va mărita prima. În tradiția românească se spune că doar aceea este sortită măritișului cât mai curând, iar dacă nu este singură și are un logodnic, acesta trebuie s-o ceară degrabă pentru că acum toată lumea știe că urmează nuntă mare.
Fotografie realizată de Flavius Partan
8. Voalul miresei
Voalul miresei se ia de pe capul miresei spre finalul nunții. Nașa desprinde voalul, care reprezintă puritatea și semnul de fată nemăritată și îi pune miresei pe cap o basma ca să-i amintească cum că de acum înainte are o gospodărie de ținut.
Voalul se pune pa capul unei fete nemăritate. De obicei se pune pe capul unei prietene apropiate sau chiar celei care a prinsul buchetul.
9. Tortul de nuntă
Tortul de nuntă marchează prima sarcină de oameni căsătoriți a mirilor. Aceștia taie tortul, punând amândoi mâna pe cuțit. Tradiția românească spune că prima sarcină a mirilor trebuie să fie dulce și veselă, ca așa să le fie toate responsabilitățile din căsnicie.
10. Trecerea pragului
Poate că nu mulți o mai duc până la capăt, dar această tradiție românească de nuntă are o însemnătate aparte. Mirele trebuie să ia mireasa în brațe și să treacă cu ea peste pragul casei. Acesta este primul obstacol al mirilor peste care trebuie să treacă împreună, uniți de dragoste, susținându-se reciproc.
***
Iată cele 10 traditii de nunta romanesti care ne colorează evenimentele de fiecare dată și care dau un farmec aparte nunților.
Fotografie de copertă realizată de Andrei Via